Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα αν καταναλώνουν προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφιάν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για εννέα χρόνια 3.588 υγιή άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, μετρώντας την ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών και σημειώνοντας ποιοι εκ των συμμετεχόντων εκδήλωναν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, 811 άτομα εκδήλωσαν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών, προερχόμενες κυρίως από ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά αντιμετώπιζαν 21% μικρότερο κίνδυνο νόσησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτικές ίνες που προέρχονταν από φρούτα και λαχανικά δεν είχαν την ίδια θετική επίδραση στον οργανισμό των συμμετεχόντων.

Μιλώντας στο Reuters ο Δρ Μοζαφιάν επεσήμανε ότι "οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και πιθανότατα της αρτηριακής πίεσης. Επομένως είναι ευκολότερο για τον ασθενή να κάνει μια μεταβολή στο διατροφικό του μοντέλο παρά να ακολουθήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή".