Για μια εβδομάδα ανεστάλη η απεργία της Πανελλήνιας Ενωσης Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων, η οποία διαρκούσε επί δυο περίπου μήνες με συμμετοχή 90%.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Γενική Συνέλευση της Ενωσης στις 28 Μαρτίου και εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Η αναστολή αυτή δεν σημαίνει ότι ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που θα θέλαμε τα αιτήματά μας, αλλά με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο υπουργείο Γεωργίας και στην διοίκηση του ΕΛΓΑ να δείξουν επιτέλους συνέπεια προς αυτά που δεσμεύτηκαν. Σε διαφορετική περίπτωση οι συμβασιούχοι γεωπόνοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του γεωπόνου, που στην πραγματικότητα σημαίνει απαξίωση της αγροτικής παραγωγής.

Θέλοντας να απευθυνθούμε προς τους αγρότες, που αυτοί αισθάνθηκαν περισσότερο τις συνέπειες από την απεργία, θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την συμπαράστασή τους, στον αγώνα μας, που εκδηλώνονταν καθημερινά με ψηφίσματα από αγροτικούς συλλόγους και αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και σε ατομικό επίπεδο.

Οι συμβασιούχοι γεωπόνοι γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες θεομηνίες, είχαν καθ’όλη την διάρκεια της απεργίας, καλή διάθεση προς το υπουργείο Γεωργίας και προς την διοίκηση του ΕΛΓΑ. Παρόλα αυτά συναντούσαν καθημερινά την αδιαλλαξία και τον εμπαιγμό του υπουργείου Γεωργίας αλλά και της διοίκησης του ΕΛΓΑ που με το άλλα να λένε και άλλα να πράττουν, όξυναν συνεχώς την κατάσταση οδηγώντας τα πράγματα συνεχώς σε αδιέξοδο. Με τη στάση τους αυτή συνέβαλαν αποφασιστικά στο να διαρκέσει η απεργία περίπου δυο μήνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο το υπουργείο Γεωργίας όσο και η διοίκηση του ΕΛΓΑ θα σταματήσουν αυτή την τακτική η οποία τελικά δεν εμπαίζει μόνο τους γεωπόνους αλλά και τους ίδιους τους αγρότες όταν με αφορμή τις έκτακτες ανάγκες επιχειρείται να υποβιβαστεί ο ρόλος του γεωπόνου πράγμα που σημαίνει και υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, και επιχειρείται ακόμα να δημοσιευθεί προκήρυξη για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ όπου οι προσλήψεις θα είναι ανεξέλεγκτες, που ο καθένας μπορεί να καταλάβει τί σημαίνει αυτό και μάλιστα μετά από μια απεργιακή κινητοποίηση.

Ο αγροτικός κόσμος ξέρει πολύ καλά τί έχουν προσφέρει οι συμβασιούχοι γεωπόνοι στην εκτιμητική διαδικασία του ΕΛΓΑ. Ξέρει ότι είναι αυτοί που κάνουν το 80% του εκτιμητικού έργου, ξέρει ότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε τώρα ο ΕΛΓΑ να μιλά για γρήγορες αποζημιώσεις στις καταστροφές του 2002 στο φυτικό κεφάλαιο και ξέρει πολύ καλά κάτω από ποιές συνθήκες εργάζονται οι συμβασιούχοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, πράγματα τα οποία το υπουργείο Γεωργίας και η διοίκηση του ΕΛΓΑ φαίνεται να τα ξέχασαν όταν απροειδοποίητα άλλαξαν τον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ πετώντας κυριολεκτικά στον κάλαθο των αχρήστων τις γνώσεις που δίνουν τα γεωπονικά πανεπιστήμια, την εμπειρία, και το έργο που τόσα χρόνια έχουν επιτελέσει οι άνθρωποι αυτοί”.