“Ας εξασφαλίσουμε ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά” είναι το μήνυμα που στέλνει ο νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Ο κ. Σαρρής κάνει λόγο για ειρωνική συγκυρία με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ και τονίζει πως:

“Ασφαλώς και δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά, υπάρχουν χιλιάδες άλλα σε διάφορες γωνιές του κόσμου που υποφέρουν. Η Π.Ο.Υ. θέλει να τονίσει τη σημασία που έχει για την υγεία και την μελλοντική ζωή των παιδιών, η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στο σπίτι, το σχολείο και την τοπική κοινωνία.

Κάθε παιδί κατά την περίοδο ανάπτυξής του είναι εκτεθειμένο σε διάφορους κινδύνους όπως ασθένειες (σωματικές ή ψυχικές), ατυχήματα, κινδύνους για τους οποίους ευθύνονται οι ενήλικες:

• Γονείς που καπνίζουν, έγκυες μητέρες που δηλητηριάζουν τα έμβρυά τους με δηλητήρια όπως καπνός, οινόπνευμα, ουσίες κ.λ.π.

• Γονείς που κακομεταχειρίζονται τα παιδιά τους.

• Ενήλικες που μολύνουν το περιβάλλον.

• Έκθεση των παιδιών σε διάφορους χημικούς κινδύνους που τα απειλούν (πρέπει να υπάρχει ασφαλής αποθήκευση χημικών, εντομοκτόνων, φαρμακευτικών προϊόντων στο σπίτι και στο σχολείο).

• Ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως ενήλικες γενικώς πρέπει, για να σπάσει η αλυσίδα μεταδόσεως διαφόρων μικροβίων και ασθενειών, να πείσουμε τα παιδιά για σχολαστική ατομική καθαριότητα και κυρίως πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα”.

Όπως αναφέρει ο νομάρχης:

“Οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των παιδιών ελλοχεύουν στα μέρη τα οποία θα έπρεπε να είναι τα πιο ασφαλή, δηλ. το σπίτι, το σχολείο και η τοπική κοινωνία. Κάθε χρόνο περισσότερα από 5 εκατ. παιδιά ηλικίας 0 έως 14 πεθαίνουν, κατά κύριο λόγο στον αναπτυσσόμενο κόσμο από ασθένειες που συνδέονται με το περιβάλλον τους δηλ. τα μέρη που ζουν, μαθαίνουν και παίζουν.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τους θανάτους αυτούς. Γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε. Έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές για την καταπολέμηση των απειλών αυτών για την υγεία των παιδιών. Πρέπει να εφαρμοσθούν σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Συνεπώς, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στο Υγιεινό Περιβάλλον που πρέπει να διασφαλίζεται για τα παιδιά”.

Και ο κ. Σαρρής καταλήγει:

“Μία κοινωνία μπορεί να προκόψει μόνο όταν διαθέτει υγιή και παραγωγικά μέλη. Χρέος όλων είναι να εξασφαλίσουμε συνθήκες όπου τα παιδιά μας ως αυριανοί πολίτες θα κάνουν έναν κόσμο καλύτερο, είναι στο χέρι μας.

Φυσικά και δεν μπορεί μία επετειακή ημέρα, μία φορά το χρόνο να μας θυμίζει αυτό το χρέος.

Πρέπει να κάνουμε πράξη και τρόπο ζωής 365 ημέρες το χρόνο την υποχρέωση που έχουμε να εργαζόμαστε, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά.

Μόνο τότε αποκτά νόημα η ζωή μας και μόνο τότε ο κόσμος αποκτά ελπίδα να γίνει καλύτερος και ανθρωπινότερος.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι αναγκαία όπως:

Εμβολιασμός των παιδιών, διενέργεια σχολαστικών ελέγχων και απολυμάνσεων σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, παράλληλα παρέχει σωστές κατευθύνσεις στους πολίτες του νομού μας για ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον”.