Συμβολική και...αντιπολεμική θα είναι η πρώτη εκδήλωση που αποφάσισε χθες η επιτροπή εποπτείας της Βικελαίας που συνεδρίασε με τη νέα της σύνθεση.

Η εκδήλωση που θα γίνει στις 14 του μήνα έχει σχέση με την «Αρχαία Μεσοποταμία» και θα είναι μια ομιλία της αρχαιολόγου κ.Κόπακα.

Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με πλήρη απαρτία υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Μανόλη Βασιλάκη και με συμμετοχή του κ. Μανόλη Καρέλλη, ειδικού συμβούλου του Δήμου για θέματα της Βικελαίας.

Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τους κ.κ. Γιάννη Σερπετσιδάκη, Θεοχάρη Δετοράκη, Μιχάλη Κοπιδάκη και Ανδρέα Σαββάκη-ήταν και στην προηγούμενη Επιτροπή Εποπτείας-για θέματα που εκκρεμούν ενώ από διάφορα μέλη της Επιτροπής έγιναν προτάσεις για δράσεις της Επιτροπής για το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή 18 του μήνα θα γίνει εκτενής απολογισμός των δραστηριοτήτων της προηγούμενης Επιτροπής Εποπτείας και θα συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειών. Ήδη ο κ. Μανόλης Καρέλλης κατέθεσε σχετική εισήγηση και αναμένονται προτάσεις και από τα μέλη της επιτροπής.

Από τα μέλη που συμμετείχαν και στην προηγούμενη Επιτροπή τονίστηκε ότι οι σημαντικότερες ανάγκες της Βικελαίας είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη κονδυλίων.

Η Επιτροπή αποφάσισε:

- ως συμβολή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, την οργάνωση διάλεξης τη Δευτέρα 14 Απριλίου με θέμα την Αρχαία Μεσοποταμία. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Κατερίνα Κόπακα αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Την οργάνωση εκδήλωσης στις 23 Μαίου στη μνήμη Νικολάου Παναγιωτάκη σε συνεργασία με το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Την οργάνωση Κύκλου διαλέξεων με θέμα «τα μηνύματα των ποιητών» με αναγνώσεις ποιημάτων και διαλέξεις γνωστών ελλήνων ποιητών.

- Να παρουσιαστούν το βιβλίο για τον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη και το άλμπουμ με έργα του ζωγράφου Θωμά Φανουράκη που εκδόθηκαν στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.

- Να προχωρήσουν οι εκδόσεις του περιοδικού Παλίμψηστον και των εξής βιβλίων, για ορισμένα από τα οποία υπάρχει ήδη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου:

• Κείμενα του Νίκου Γιανναδάκη

• Νεοκρητικά Μελετήματα του Θεοχάρη Δετοράκη

• Έκδοση των αρχείων των συμβολαιογράφων Γρηγορόπουλου και Μαρό (η πρώτη χρηματοδοτείται από τις Μινωικές Γραμμές) με επιμέλεια των κ.κ Κακλαμάνη και Δρακάκη αντίστοιχα.

• Έκδοση του 3ου τόμου του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου με επιμέλεια της κ. Ζαχαριάδου.

• Έκδοση του Κώδικα των Θυσιών με επιμέλεια του κ. Δημητριάδη σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ

Όπως είναι γνωστό η σύνθεση της Επιτροπής Εποπτείας είναι:

Πρόεδρος :Μανόλης Βασιλάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Σερπετσιδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Νίκος Βισκαδουράκης, Ζωγράφος

Λίλυ Δάκα, Μουσικός – Φιλόλογος

Θεοχάρης Δετοράκης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατερίνα Κόπακα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μιχάλης Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ντανιέλα Μαρούδα, Δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιάννης Μαυρομάτης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γεωργία Ορφανού, Φιλόλογος

Μηνάς Τσικριτζής, Καθηγητής Πληροφορικής

Γραμματέας: Ανδρέας Σαββάκης, υπεύθυνος Αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.