Η χρήση «καλλυντικών» και «κοσμητικών» προϊόντων, ταυτίζεται με τη στιγμή που ο άνθρωπος «καθρεπτίσθηκε» μέσα στο νερό και το αρχέγονο αίσθημα της ομορφιάς, άρχισε ν’ αναπτύσσεται, και να παρακολουθεί στη συνέχεια, την πολιτιστική και κοινωνική του εξέλιξη.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι σήμερα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χρησιμοποιεί κάποιο καλλυντικό.

Φαίνεται ότι οι πρώτοι που τα χρησιμοποίησαν συστηματικά, ήταν οι Αιγύπτιοι και αργότερα οι Πέρσες και οι Βαβυλώνιοι. Ακολούθησαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.

Είναι γνωστά τα αρχαιολογικά ευρήματα με δοχεία από αρώματα, καλλυντικά ή ψιμίθια, που έχουν βρεθεί στους περισσότερους αρχαιολογικούς τόπους της χώρας μας.

Φυσικά τον τελευταίο αιώνα η χρήση και η ποικιλομορφία τους, υπήρξε αλματώδης.

Σήμερα υπάρχει ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός καλλυντικών, που συνεχώς γίνεται και μεγαλύτερος. Προϊόντα κάθε είδους, που διορθώνουν την εμφάνιση, ικανοποιούν την διάθεση και την επιθυμία για μια «αλλαγή προς το καλύτερο» και καλλιεργούν την φιλαρέσκεια.

Στοιχεία που δημιουργούν ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης, με θετικό αποτέλεσμα στον χρήστη και το περιβάλλον του.

Φυσικά, τόπος εφαρμογής των καλλυντικών και κοσμητικών προϊόντων, είναι το δέρμα και τα εξαρτήματα του.

Δηλαδή οι τρίχες και τα νύχια.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι μέσα από το δέρμα πολλές ουσίες των καλλυντικών, περνάνε στον οργανισμό μας, όπου πολλές φορές δημιουργούν ανεπιθύμητες ενέργειες, άμεσες ή απώτερες, ελαφρές ή σοβαρές, εντοπισμένες ή γενικευμένες.

Αυτό έχει αναγκάσει τις πολιτισμένες χώρες να θεσπίσουν νόμους και κανονισμούς, μέσα στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, που καθορίζουν κάθε τι, που έχει σχέση με τα καλλυντικά, τα οποία στην προτίμηση του καταναλωτή, έρχονται αμέσως μετά τα είδη διατροφής.

Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η ΕΟΚ, «καλλυντικό» είναι οποιαδήποτε ουσία ή παρασκεύασμα προορίζεται να έλθει σε επαφή με τα επιφανειακά μέρη του ανθρωπίνου σώματος, (επιδερμίδα, τριχωτά μέρη, νύχιά, χείλια κλπ.), ή με τα δόντια και την στοματική κοιλότητα, με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό τον καθαρισμό, αρωματισμό, την προστασία, την διατήρηση τους σε καλή κατάσταση, την μεταβολή της εμφάνισης τους ή την διόρθωση των σωματικών οσμών.

Από τον ορισμό και μόνο, γίνεται αντιληπτό ότι καλλυντικά θεωρούνται κάθε είδους ουσίες, οι οποίες ανεξάρτητα από την προέλευση τους, ανθρώπινη, ζωική, φυτική, χημική, φυσική, ορυκτή ή συνθετική, προορίζονται για χρήση εξωτερική και για καλωπιστικό ή αρωματικό ή καθαριστικό σκοπό.

Επομένως, όλοι οι άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες ή άνδρες, πλούσιοι ή φτωχοί, χρησιμοποιούν καλλυντικά πολύ περισσότερα και συχνότερα από φάρμακα. Γι’ αυτό η νομοθεσία που τα αφορά ανήκει στη δικαιοδοσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία στηρίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΟΚ.

Η οδηγία 76/768 της ΕΟΚ, που αναφέρεται στα καλλυντικά και ισχύει και στην Ελλάδα από το 1976, περιέχει αναλυτικές αρνητικές λίστες, που απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων ουσιών στα καλλυντικά, όπως επίσης και θετικές λίστες, για ομάδες συγκεκριμένων ουσιών, που επιτρέπεται η χρήση τους.

Παράλληλα, πρέπει να δηλώνονται όλα τα στοιχεία της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης κάθε προϊόντος στην αρμόδια υπηρεσία κάθε χώρας, όσο και στο αρμόδιο όργανο της ΕΟΚ.

Στην συγκεκριμένη νομοθεσία, υπάρχει και μια παράγραφος, που αφορά στην προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές πληροφορίες που μπορεί να αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος ή από πληροφορίες που υπάρχουν στη συσκευασία και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ιδιότητες του καλλυντικού.

Πολλές σοβαρές εταιρείες καλλυντικών, δηλώνουν στη συσκευασία των προϊόντων τους, τα συστατικά τους με κάθε ειλικρίνεια, χωρίς να τους υποχρεώνει η νομοθεσία και μ’ αυτό τον τρόπο, δείχνουν ότι σέβονται τον καταναλωτή και δεν ρισκάρουν το κύρος τους.

Η ασφάλεια ενός καλλυντικού καθορίζεται από την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία που θα μπορούσαν να προέλθουν από τη χρήση τους.

Προς τούτο, γίνονται ακριβείς τοξικολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, έρευνες για πιθανούς ερεθισμούς ή αλλεργίες στον άνθρωπο, καθώς επίσης και μελέτες για τις επιπτώσεις του προϊόντος στο περιβάλλον.

Όλα αυτά τα μέτρα, οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί, αποδεικνύουν την σπουδαιότητα των «καλλυντικών» προϊόντων, για τον άνθρωπο και μας εφιστούν την προσοχή κατά την επιλογή τους.

Επειδή δε, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε όλοι, όλα όσα πρέπει για το κάθε προϊόν, είναι σκόπιμο να απευθυνόμαστε στους ειδικούς για κάθε περίπτωση.

Στους αισθητικούς για προϊόντα σώματος και προσώπου, στους κομμωτές για προϊόντα μαλλιών, στους οδοντίατρους για προϊόντα στόματος, στους παιδίατρους για παιδικά καλλυντικά, κλπ.

Μόνο με την έμπειρη και ειδικευμένη γνώση του ειδικού, θα είμαστε ασφαλείς, από την χρήση των διαφόρων «καλλυντικών»που χρειαζόμαστε καθημερινά.Καίτη Κουναλάκη – Μπουδάκη

Διπλωματούχος Αισθητικός

Τηλ. 2810/ 284947-285121