Ομόφωνο «όχι» στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους είπαν χθες οι φορείς της Αγίας Βαρβάρας.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής έγινε ενημέρωση για τις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα των συμμετεχόντων που απειλούν να αντιδράσουν «με θεμιτά και αθέμιτα μέσα».

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το νέο ΧΥΤΑ που αυτές τις μέρες θα εξεταστεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό συμβούλιο έχει ξεσηκώσει την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

«Δεν θα περάσει τίποτα στην περιοχή μας, αισθανόμαστε ότι μας έχουν κοροϊδέψει» είπε στην «Π» μετά τη συνέλευση ο πρόεδρος τους ΔΣ Αγίας Βαρβάρας κ.Θωμάς Γαβαλάς.

Ανάλογη ήταν και η εισήγηση του δημάρχου κ.Κώστα Κοκολάκη ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τόνισε ότι «είμαστε κάθετα και απόλυτα αρνητικοί στο να γίνει η χωματερή στην περιοχή μας». Και τόνισε : «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποτρέψουμε αυτή την προοπτική».

Σύσσωμη η δημοτική Αρχή, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, των πολιτιστικών συλλόγων , των εκκλησιαστικών συμβουλίων κ.α. συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό, δεν πρόκειται να δεχτούν χωματερή.

«Εμείς θα παρασταθούμε και στην επιτροπή και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το οποίο πέρυσι είχε πάρει εντελώς διαφορετική απόφαση» είπε ο κ.Γαβαλάς.

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Η περιοχή που θα εξυπηρετεί ο νέος ΧΥΤΑ της Αγίας Βαρβάρας θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα καλύπτει τα 3/4 του νομού Ηρακλείου.

Μελλοντικά όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων θα εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνης, τον νομό Ηρακλείου και μέρος του νομού Λασιθίου (εξαιρείται η περιοχή που περιλαμβάνει τους Δήμους Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Μακρύ Γιαλού).

Ο φορέας διαχείρισης που έχει συσταθεί θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Κρήτης και λόγω του μεγέθους του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Η περιοχή προσωρινά θα εξυπηρετείται από πέντε σταθμούς μεταφόρτωσης ενώ μελλοντικά, όταν λειτουργήσει η μονάδα θερμικής επεξεργασίας, οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ θα λειτουργήσουν ως σταθμοί μεταφόρτωσης και ως χώροι διαχείρισης των ειδικών απορριμμάτων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Να θυμίσουμε ότι την Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εκπόνησαν δύο γνωστές ελληνικές εταιρείες .Πρόκειται για το έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κρήτη. Όπως προβλέπει η ΜΠΕ με τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ της Αγίας Βαρβάρας λύνονται μια σειρά από προβλήματα:

-Η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ θα δώσει τη δυνατότητα της διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης όλων των ανεξέλεγκτων χώρων που λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή

-Θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης της χωματερής στους Πέρα Γαλήνους που χρησιμοποιείται εδώ και 10 χρόνια από το δήμο Ηρακλείου και όχι μόνο και υπολογίζεται ότι έχει δεχθεί περίπου 1 εκατομμύριο τόνους απορριμμάτων!

-H λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων αφού στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος για την κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας που θα χωροθετηθεί στον ίδιο χώρο.

-Η λειτουργία του σύγχρονου ΧΥΤΑ θα επιτρέψει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των παραγωγών στερεών αποβλήτων και την ορθολογική τιμολόγηση του συστήματος διαχείρισης, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση.

-Και βέβαια ο ΧΥΤΑ αυτός προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του ελληνικού νόμου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Κατά την εκπόνηση της μελέτης ελήφθησαν υπόψη ο εθνικός σχεδιασμός και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τα κριτήρια καταλληλότητας και η παραγωγή των στερεών αποβλήτων.

Όλα τα στοιχεία που μελετήθηκαν κατέδειξαν ότι στον συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται στο δήμο Αγίας Βαρβάρας και έχει έκταση 180 στρεμμάτων (η συνολική έκταση που θα δεσμευθεί ξεπερνά τα 700 στρέμματα) υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας ΧΥΤΑ.

Επίσης δεν προκύπτει κανένα κώλυμα για την χωροθέτηση, ενώ προβλέπεται το έργο να έχει δύο κυψέλες που θα γίνουν σταδιακά, καθώς και εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στραγγισμάτων και δίκτυο συλλογής και καύσης του παραγόμενου βιοαερίου.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2005, ενώ οι εργασίες κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στην Αγία Βαρβάρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου δρόμου προς την Μεσαρά με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μπορούν εύκολα και γρήγορα να μεταβαίνουν εκεί.

Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και οι προστατευόμενες περιοχές δεν έχουν άμεση σχέση με την περιοχή και την ίδια ώρα εκεί δεν σχεδιάζονται φράγματα ή λιμνοδεξαμενές ώστε να μπει η περιοχή σε κάποιο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Στην μελέτη αναλύονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους επελέγη ο συγκεκριμένος τόπος και όχι οι άλλοι προτεινόμενοι. Η οικονομική ανάλυση των στοιχείων κατά την σύγκριση των σεναρίων των τριών προτεινόμενων θέσεων επιβεβαίωσε τον κεντροβαρικό χαρακτήρα της Αγίας Βαρβάρας αφού σε σχέση με τις άλλες θέσεις τα χιλιόμετρα είναι λιγότερα κατά 18% ως προς τους Πέρα Γαλήνους και 27,5% σε σχέση με την Χερσόνησο.

Όπως τονίζεται ακόμη στη μελέτη:

Η επιλογή του χώρου έγινε με κριτήρια χωροταξικά, περιβαλλοντικά και οικονομοτεχνικά ώστε το έργο να είναι βιώσιμο και να ενέχει τους ολιγότερους δυνατούς κινδύνους για το περιβάλλον της περιοχής.

Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του χώρου ήταν η απομόνωση του από τους οικισμούς της περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις δραστηριότητες της περιοχής ώστε η όποια ατμοσφαιρική ρύπανση προκληθεί να μην επιδρά σε κατοικημένες περιοχές.

Ένα δεύτερο σημαντικό κριτήριο ήταν η γεωλογία της περιοχής (μη περατά πετρώματα), ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερος κίνδυνος για τα υπόγεια νερά της περιοχής.

Σημαντικό επίσης κριτήριο υπήρξε η μορφολογία της περιοχής και η θέση της στην υδρολογική λεκάνη του Γεροπόταμου. Βρίσκεται στο όριο των λεκανών απορροής του Γεροπόταμου και του Αναποδάρη με αποτέλεσμα να μη συλλέγονται μεγάλες ποσότητες ομβρίων και επομένως να μην απαιτούνται μεγάλα έργα απορροής.

Υπάρχει επομένως πολύ μικρός κίνδυνος για την όποια αστοχία κατά τη λειτουργία του έργου (παράσυρση απορριμμάτων από νερά απορροής).

Υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα χώματος στην περιοχή ώστε να γίνεται επαρκής επικάλυψη των απορριμμάτων και το απαιτούμενο δίκτυο προσπέλασης δεν είναι μεγάλο.

Η οικονομία της ευρύτερης περιοχής είναι κύρια γεωργική. Το μεγαλύτερο μέρος των πεδινών εδαφών καλλιεργείται και κύρια καλλιέργεια είναι αυτή της ελιάς και λιγότερο του αμπελιού.

Η ευρύτερη περιοχή του έργου (ακτίνα 7 χλμ.), είναι κατά ένα ποσοστό περίπου 30% βοσκότοποι, κατά 30% σύνθετα συστήματα καλλιέργειας και γεωργική γη με εκτεταμένη φυσική βλάστηση, κατά 30% ελαιώνες και κατά 10% αμπελώνες.

Το έντονο όμως ανάγλυφο που παρουσιάζει δημιουργεί μία απομόνωση στον προτεινόμενο χώρο με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η όποια όχληση στους κατοίκους καλλιεργητές της περιοχής.

Ως περιοχή άμεσης γειτνίασης με το χώρο μπορεί να χαρακτηρισθεί η περιοχή που περιβάλλεται από τη λεκάνη απορροής. Η όλη έκταση της λεκάνης αυτής δεν είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να μην είναι μεγάλη η όχληση που θα επέλθει από την όποια τυχόν αστοχία λειτουργίας του χώρου.

Ο ίδιος ο χώρος αυτός καθαυτός ο οποίος προτείνεται να δεσμευθεί, έχει χρήση κατά το ήμισυ αμπελώνες και σύνθετα συστήματα καλλιέργειας και κατά το ήμισυ βοσκότοποι.

Η περιοχή δεν είναι αρδευόμενη με αποτέλεσμα η γη να μην χαρακτηρίζεται ως υψηλής παραγωγικότητας.

Ειδικές χρήσεις γης δεν έχουν θεσμοθετηθεί στην περιοχή επέμβασης, ούτε και στην ευρύτερη περιοχή.

Η θέση μελέτης εγκατάστασης του Χ.Υ.Τ.Α βρίσκεται εκτός των περιοχών των ενταγμένων στο Δίκτυο Φύση (NATURA 2000), των περιοχών Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους, Σημαντικών Περιοχών για πουλιά (SPA) καθώς και περιοχών που καλύπτονται από δάσος πλατυφύλλων.

Οχι στο ΧΥΤΑ από την Αγία Βαρβάρα