Η λειτουργία ενός τουλάχιστον Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας σε κάθε περιφέρεια της χώρας εντάσσεται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης με τελικό στόχο την εξάπλωση του θεσμού σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Τα παραπάνω τόνισε χθες εγκαινιάζοντας τους χώρους στέγασης του Σχολείου Δεύτερης Εκπαίδευσης στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν καθιερωθεί ως θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως μέσο καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στα σχολεία αυτά παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να ενταχθούν ομαλά στις κοινωνικές και επαγγελματικές δομές.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Νεάπολης Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2001 στους χώρους του 1ου και 3ου Γυμνασίου της Νεάπολης, ενώ από σήμερα αποκτά τους δικούς του χώρους και εξοπλισμούς.

Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 87 μαθητές και διδάσκουν 15 καθηγητές. Στη χώρα λειτουργούν ήδη πέντε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στις Αχαρνές και το Περιστέρι Αττικής, το Ηράκλειο, την Πάτρα και τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης στα οποία φοιτούν συνολικά 500 εκπαιδευόμενοι ηλικίας 18-35 ετών.

Το πρόγραμμα των σπουδών διαρκεί 18 μήνες και στους αποφοίτους χορηγείται τίτλος σπουδών ισότιμος με απολυτήριο Γυμνασίου.