Της Άννας Παπαδοκωστάκη

Η είδηση της σύλληψης του ανθρώπου που έκανε τρεις ληστείες τραπεζών στο Ηράκλειο, το 2004, βρήκε τον Κώστα Πετράκη στο χωριό του Δεμάτι να περιποιείται τις ελιές του. Ένα τηλεφώνημα της «Π», το μεσημέρι της Κυριακής, του μετέφερε τα νέα, που θα τον έβγαζαν από μια περιπέτεια που άρχισε πέρυσι τον Απρίλιο και ποιος ξέρει πότε και πώς θα τελείωνε.

«Δεν έχω τίποτα με αυτό τον άνθρωπο και δεν χαίρομαι που τον πιάσανε. Δεν μου έκανε τίποτα. Εμένα με «στήσανε» κάποιοι άνθρωποι του συστήματος. Κάποιοι στέρησαν το γάλα των παιδιών μου και σκοπεύω να το πάρω πίσω» μας είπε χθες ο Κώστας Πετράκης, ο άνθρωπος που πέρασε 8 μήνες στη φυλακή ως ληστής τράπεζας και όπως καταγγέλλει, και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη στηρίχτηκαν σε ασήμαντα στοιχεία για να τον οδηγήσουν στην φυλακή και να τον κρατήσουν εκεί.

Η ανακριτική Αρχή , απέρριψε δύο αιτήματα αποφυλάκισης του και τελικά βγήκε με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου με περιοριστικούς όρους στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο 47χρονος άντρας, αισθάνεται αδικημένος και προσβεβλημένος . Κυρίως όμως, πιστεύει και έχει, όπως λέει στοιχεία και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ότι είναι θύμα σκευωρίας στη οποία ενεπλάκησαν και αστυνομικοί.

Η «Π», είχε προβάλει τους ισχυρισμούς αθωότητας του Κ. Πετράκη, φιλοξενώντας δηλώσεις του μέσα από τη φυλακή.

Χθες, τον συναντήσαμε στο Ηράκλειο και πήγαμε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης.

Μερικοί γνωστοί του, σταμάτησαν να τον χαιρετήσουν και να του πουν ότι είχαν μάθει τα νέα. Περνώντας από την 25ης Αυγούστου εντελώς αυθόρμητα, μπήκαμε στο κατάστημα της Σίτι Μπάνκ, το οποίο κατηγορήθηκε άδικα ότι λήστεψε στις 22 Δεκεμβρίου 2003.

Ο Κ. Πετράκης, χαιρέτησε και στάθηκε μπροστά στο γκισέ όπου βρισκόταν η ταμίας,η ίδια υπάλληλος που έδωσε τα χρήματα στο ληστή και η οποία, ήταν βασική μάρτυρας στην υπόθεση του.

-Με θυμάσαι; της είπε απλώνοντας το χέρι για μια χειραψία. Η νεαρή γυναίκα, αρχικά ξαφνιάστηκε και μετά θυμήθηκε. Δεν έδειξε να ταράζεται, άπλωσε και αυτή το χέρι και σήκωσε το τηλέφωνο που χτυπούσε.

«Ήθελα να της πω ότι δεν έχω τίποτα μαζί της, ούτε με την τράπεζα. Με την κατάθεση της με έστειλε στη φυλακή αλλά με την ίδια κατάθεση με αθώωνε. Η κοπέλα είχε πει ότι δεν ήταν σίγουρη, ότι ήθελε να με δει από κοντά, στο γκισέ και παρότι το είχα ζητήσει και εγώ με πέντε υπομνήματα μου τα απέρριψαν».

Η ληστεία

Μερικές μέρες μετά τη ληστεία, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με τις κινήσεις του ληστή στη Σίτι Μπανκ. Στις 23 Απριλίου, ο Πετράκης, που μένει στην Αθήνα και στο Δεμάτι Μονοφατσίου, ήρθε στο Ηράκλειο για να καταθέσει ως μάρτυρας σε αστική δίκη συγγενούς του.

Ο συγγενής του αλλά και ο ίδιος είχαν δώσει συνολικά κάπου 50 εκατομμύρια δραχμές στο Γ.Ζ ο οποίος τους είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρείας προκειμένου να μεσολαβήσει να πάρουν ένα πρακτορείο.

Ο Γ.Ζ. που έχει απασχολήσει την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για διάφορα σοβαρά αδικήματα και φέρεται-κατά τον Πετράκη- να έχει διασυνδέσεις με μερίδα αστυνομικών, τους εξαπάτησε.

Ο Πετράκης, τον πίεζε για να τους επιστρέψει τα χρήματα και είχε έλθει πολλές φορές στο Ηράκλειο για αυτό το σκοπό. Για αυτό, ισχυρίζεται και αναφέρει ονόματα, ότι σε συνεργασία με άλλους ,έστησαν την σύλληψη του με αστυνομικούς και παραπλάνησαν ακόμα και τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές.

«Αυτό το άτομο, έχει πολλές διασυνδέσεις. Κρύβεται πίσω από πολλές υποθέσεις και ελέγχει καταστάσεις» αναφέρει.

-Πότε σας πιάσανε;

Βρισκόμουν στο δικαστήριο, και ανεβαίνω πάνω για να δω τι αριθμό είχε η υπόθεση. Τότε βλέπω το Γ.Ρ. τον οποίο γνώριζα γιατί μου είχε δώσει δύο επιταγές έναντι του ποσού που μου όφειλε ο Γ.Ζ και οι οποίες ήταν ακάλυπτες, αλλά δεν του τις σφράγισα. Τον πίεζα για τις επιταγές και όταν με είδε ήλθε να με χαιρετήσει αλλά δεν είχα διάθεση να πιάσω κουβέντα. Μετά τον είδα να μιλά με μια παρέα και χάθηκε. Ύστερα από 20 λεπτά, αντιλήφθηκα μια παράξενη κινητικότητα και μου την πέσανε. Με πήγαν στην Ασφάλεια.

Δε ήξερα το λόγο της σύλληψης μου και καθώς με πήγαιναν, σκεφτόμουν γιατί με πιάσανε. Με συνέλαβε ένας αστυνομικός ο οποίος καταθέτει ότι δέχτηκε τηλεφωνικές καταγγελίες ότι εγώ ήμουν ο ληστής της Σίτιμπανκ.

-Τι έγινε στην Ασφάλεια;

Με βάζουν σε ένα γραφείο με δύο αστυνομικούς και φέρνουν τέσσερις υπαλλήλους της τράπεζας τους οποίους δεν είδα, και τον εισαγγελέα υπηρεσίας. Κάθε τόσο σκουπίζανε το τζάμι με μια πετσέτα . Τους λέω τι είναι αυτά τα μασκαραλίκια, γιατί δεν τους φέρνετε να με δουν από κοντά. Τότε είχα μεγάλα γένια και έρχεται ένας από το άλλο γραφείο και μου λέει να προτάξω τα χείλη μου. Εγώ του είπα ότι τα χείλια μου δεν μπορούν να αλλάξουν σχήμα και μου φέρνουν ένα ψαλίδι για να κόψω το μουστάκι πιο κοντό.

Μετά από λίγο με ρωτάνε αν θα δεχόμουν να κόψω το μούσι και ζήτησα το ψαλίδι αλλά δεν μου το έφεραν. Μου έλεγαν να βάλω και να βγάλω το καπέλο ,να βάλω ένα μπουφάν μέχρι που μου σπάσανε τα νεύρα. Και δώστου να σκουπίζουν το τζάμι.

Μου είπαν ότι δεν μου κόβουν τα γένια για να μην θεωρηθεί ότι μου το επιβάλλουνε και τότε τους ζήτησα να υπογράψω μια υπεύθυνη δήλωση , ότι εγω με δική μου θέληση θα τα κόψω. Όμως αν έκοβα τα γένια , θα φαινόταν ότι δεν έχω ουλές στο πρόσωπο, όπως είχε ο ληστής της Σίτι Μπανκ.

-Ποια ήταν τα στοιχεία που επικαλούσαστε για να ενισχύσετε την αθωότητα σας και πώς αξιοποιήθηκαν;







































«Η υπάλληλος λέει ότι ο ληστής ήταν 30-35 χρονών ενώ εγώ ήμουν 47, λέει ακόμα ότι ο ληστής είχε ουλές στο πρόσωπο ενώ εγώ δεν έχω. Εγώ είμαι πιο παχύς από το ληστή και είμαι πιο κοντός.

Έχω μάρτυρα που λέει ότι με πήγε στο καράβι στις 20 Δεκεμβρίου για να ταξιδέψω για Πειραιά, έχω το εισιτήριο, έχω βεβαίωση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ότι το κινητό μου τηλέφωνο έπαιρνε σήμα την ημέρα της ληστείας από την κεραία του Υμηττού, φαίνομαι σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο σπίτι μου σε μια γιορτή των παιδιών το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου. Υπάρχουν μάρτυρες που λένε ότι ο ληστής έφυγε με μηχανάκι, αλλά εγώ δεν έχω δίπλωμα, ούτε για μηχανάκι, ούτε για αυτοκίνητο. Ωστόσο, πίστευαν ότι έλεγα ψέματα, ότι είχα αφήσει το κινητό στην Αθήνα και κατέβηκα αεροπορικώς να κάνω τη ληστεία, ότι πήρα 40 κιλά σε τρεις μήνες, και άλλα που με έκαναν να τρελαίνομαι μέσα στη φυλακή.

-Πώς παρεμβαίνατε μέσα από τη φυλακή;

«Η ταμίας είχε ζητήσει να με πάνε στο γκισέ και εγώ είχα ζητήσει αναπαράσταση, με υπομνήματα αλλά απορρίφθηκαν παρότι μου το είχαν υποσχεθεί . Αν η υπάλληλος με έβλεπε από κοντά στο χώρο όπου έγινε η ληστεία ,δεν θα είχε καμιά αμφιβολία ότι δεν ήμουν εγώ. Για αυτό δεν έχω τίποτα με την κοπέλα. Με τη δική της κατάθεση , μπήκα στη φυλακή αλλά όπως μου είπε πρόσφατα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας με αυτή την κατάθεση θα μπορούσα να αθωωθώ. Στην αναγνώριση , ήρθαν και υπάλληλοι από τις άλλες τράπεζες. Τότε μου έδειξαν τις φωτογραφίες των ληστών από τη Συν. Τράπεζα και τη Γιουρομπάνκ και βέβαια, δεν μοιάζω καθόλου με τα άτομα αυτά. Αυτό φαίνεται πεντακάθαρα στις φωτογραφίες. Γι’ αυτό δεν τόλμησαν να μου φορτώσουν και τις άλλες ληστείες. Μου φόρτωσαν μόνο τη ληστεία της Σιτι Μπανκ αν και οι αστυνομικοί έλεγαν τότε στο Τύπο, ότι έκανε τις ληστείες το ίδιο άτομο. Από την πρώτη μέρα της απολογίας μου, τον Απρίλο του 2004 ζήτησα να εξεταστούν μάρτυρες που βεβαίωναν την παρουσία μου στην Αθήνα και τελικά τους κάλεσαν μετά από πολλές δικές μου ενοχλήσεις, το Σεπτέμβριο.

-Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια σας αυτή την περιπέτεια.

Έχω τρία παιδιά, ένα 10 ετών από τον πρώτο μου γάμο στην Αγγλία όπου ζούσα ως το 1994 και δύο μικρότερα 3 και 4 ετών που απέκτησα με την σύντροφο που γνώρισα όταν επέστρεψα στην Ελλάδα. Στην Αγγλία, εργαζόμουν σε επισκευές και αναπαλαιώσεις κτιρίων. Τα παιδιά, δεν ξέρουν τίποτα. Η σύντροφος μου, με στήριξε γιατί ήμασταν μαζί την ημέρα της ληστείας.

-Ποια είναι η εμπειρία σας από την πολύμηνη φυλάκισή σας;

Είδα πολλή βρωμιά μέσα και έξω. Μετρημένα άτομα εκμεταλλεύονται τον πόνο του ανθρώπου. Τεράστια αδικία.