“Οχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη» φώναξαν για μία ακόμη φορά χθες περισσότεροι από 2.500 Χανιώτες και διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και το σύνολο των φορέων του νομού, με επικεφαλής τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Εκκλησία.

Οι χθεσινές εκδηλώσεις, είχαν πανελλήνιο χαρακτήρα. Νωρίς το πρωί έφθασε στη Σούδα το «πλοίο της ειρήνης», μεταφέροντας περίπου 1.000 οπαδούς του αντιπολεμικού κινήματος.

«Βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι της θέλησης και της βούλησης του ελληνικού λαού για να σταματήσει ο πόλεμος. Το σύνθημα είναι ένα. Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μανώλης Γλέζος.

«Ικετήρια χέρια παιδιών ζητούν ένα κόκκο ψωμιού και μία σταγόνα νερού. Θέλουν η ανθρωπότητα ολόκληρη να καταντήσει έτσι. Θέλουν μία ολόκληρη ανθρωπότητα να ζητιανεύει, να ικετεύει, να ζητά το δικαίωμα της ζωής» προσέθεσε.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ο καθηγητής Ντένις Μπρούτος, που διδάσκει λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλά κράτη, έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με κυρίαρχο αίτημα την άμεση λήξη του πολέμου και το κλείσιμο των στρατιωτικών Βάσεων στο Ακρωτήρι.

Στο συλλαλητήριο το «παρών» έδωσαν οι τοπικοί βουλευτές, φορείς του νομού και η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά, η οποία αποδοκιμάστηκε από μικρή ομάδα διαδηλωτών.

Μετά το τέλος της πορείας στους δρόμους της πόλης, οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν έξω από την στρατιωτική βάση Μαραθίου. Εκεί κατασκηνώσουν και παραμένουν μέχρι σήμερα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί, στις 12 το μεσημέρι αντιπολεμική εκδήλωση.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις του νομού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Από τα Χανιά η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην κρίση στο Ιράκ και στο αντιπολεμικό κίνημα. Η κ. Γεννηματά δήλωσε: ''Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την ΕΝΑΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι Ελληνες πολίτες και οι νέοι μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ορθώνουν το ανάστημά τους. Σηκώνουν τη φωνή τους και αυτή η φωνή είναι πολύ δυνατή. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει ένα τέλος σ' αυτό τον πόλεμο, και να φανεί ότι οι λαοί είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη. Η φωνή μας πρέπει να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή. Ομως δεν σταματάμε εδώ. Ολες οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια και η ανταπόκριση των πολιτών είναι πρωτοφανής. Έχουμε πραγματικά δεχθεί έναν βομβαρδισμό ανθρωπιάς. Από κάθε σημείο της Ελλάδας. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο βομβαρδισμός θα είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τις έξυπνες βόμβες που δεν ξέρουν να αναγνωρίσουν ένα λεωφορείο με γυναίκες και παιδιά. Θέλομε η βοήθειά μας να φθάσει στους αμάχους που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι' αυτό ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ συνεργάζονται με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να φθάσει η βοήθεια. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, δίνει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική και έχουν ευθύνη πλέον όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ γι' αυτό. Εχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις που ήταν απέναντι σε αυτή την εισβολή να επιβεβαιώσουν το ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί να σταματήσει αυτό τον πόλεμο. Πρέπει να αποκτήσει ξανά κύρος ο ΟΗΕ''.

Η ΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οχι στον φονικό πόλεμο, όχι σε άλλο αίμα για το πετρέλαιο, είπε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου που συμμετείχε στο χθεσινό συλλαλητήριο που έγινε στα Χανιά.

Ο πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου κ. Μιχ. Αστρινάκης, διάβασε τον χαιρετισμό του νομάρχη κ. Σαρρή ο οποίος επεσήμανε ότι “εκατομμύρια ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα και άμαχοι βρίσκονται στο έλεος των “έξυπνων” πυραύλων και βομβών των στρατοκρατών του Πενταγώνου.

Ο πρόεδρος της μοναδικής υπερδύναμης της γης κ. Μπους, παρά τη διεθνή κατακραυγή, χωρίς την νομιμοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κρατών της Ε.Ε., παρά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και λογικής έδωσε το “πράσινο φως” της επίθεσης των εξολοθρευτών τους.

Το “μεγάλο γεράκι”, ο υπουργός Αμυνας κ. Ράμσφελντ και το Πεντάγωνο, υπεσχέθησαν ένα δήθεν σύντομο πόλεμο, χωρίς να αποκλείουν οι ίδιοι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο θάνατος αμάχων δεν απασχολεί τα “γεράκια” της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη το έργο της και έβαλε στο στόχαστρό της την ανυπεράσπιστη “λεία” της με τα πιο σύγχρονα όπλα.

Πριν από τις βόμβες ρίχθηκαν κατά χιλιάδες προκηρύξεις στο Ιράκ σε ένα κατακλυσμό προπαγάνδας, σε συνδυασμό με τηλεοπτικές καθοδηγούμενες εκπομπές. Ενώ ο βασικός στόχος της επίθεσης είναι η κυριαρχία στον πετρελαιοπαραγωγό Κόλπο, επικαλούνται δήθεν την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τα πρότυπα της Γιουγκοσλαβίας του Μιλόσεβιτς.

Κανείς όμως δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους του ΟΗΕ. Η αλλαγή καθεστώτος μιας χώρας είναι υπόθεση του λαού της και όχι ξένων κυβερνήσεων”.

Ο νομάρχης αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις αυτού του πολέμου τόνισε: “Η Ελλάδα χώρα της Ειρήνης κρατά και πρέπει να διατηρήσει αταλάντευτη στάση, καταδίκης του αδίκου φονικού αυτού του πολέμου και σθεναρής άρνησής της να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενοποιηθούν πολιτικά και αμυντικά, ώστε ακολουθώντας την μακρά παράδοση Δημοκρατίας, Ανθρωπισμού και Ελευθερίας, αρχές που δίδαξαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι, και αποδέχονται και αυτοί ακόμα οι νεόπλουτοι Αμερικανοί, να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στην ανόητη πολιτική της μοναδικής υπερδύναμης.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την ΤΕΔΚ αποφάσισε την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό του Ιράκ, συμβάλλοντας με τις δυνατότητές της στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου που του προκάλεσαν τα “γεράκια” των ΗΠΑ.

Εμείς, οι απόγονοι του Μίνωα, του Ελευθερίου Βενιζέλου και όλων των άλλων αγωνιστών της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από εδώ, από την ιστορική πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων ας φωνάξομε όλοι μαζί”.