Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επιβάλουν μακροπρόθεσμο έλεγχο στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, υποστήριξε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα “Ντέιλι Τέλεγκραφ''. “Δεν θέλουμε να είναι μια κατοχή.

Επίσης δεν θέλουμε να είναι κάτι που ο συνασπισμός θα επιβάλει στους Ιρακινούς'' φέρεται να είπε ο άνθρωπος που θεωρείται ως η κινητήριος δύναμη πίσω από την εισβολή στο Ιράκ.

Οπως τόνισε, η εντολή του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος θα αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Ιράκ μέχρι να περάσει ο έλεγχος της χώρα στους ίδιους τους Ιρακινούς, θα είναι περιορισμένης διάρκειας.

“Θεωρούμε ότι ο ρόλος του Τζέι Γκάρνερ είναι, πάνω απ' όλα, να εξασφαλίσει ότι οι βασικές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι Ιρακινοί στην καθημερινή τους ζωή λειτουργούν για όποια προσωρινή περίοδο χρειαστεί προτού μπορέσει να αναλάβει να το κάνει η κυβέρνηση'' είπε.

Απέρριψε όμως την πρόταση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο ΟΗΕ, όπως επιμένουν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Γούλφοβιτς απέφυγε να διευκρινίσει πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η διακυβέρνηση του Ιράκ από τον Γκάρνερ, επιμένοντας ωστόσο ότι ο ρόλος του αντιστράτηγου θα είναι “περισσότερο τεχνοκρατικός παρά πολιτικός''. Τόνισε πάντως ότι μια μακρά περίοδος αμερικανικής διοίκησης θα ήταν αντιπαραγωγική, αν όχι και μάταιη, παρομοιάζοντας την κατάσταση με ένα παιδί που μαθαίνει ποδήλατο. ''Αν δεν βγάλεις τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατο δεν θα μάθει ποτέ να κάνει ποδήλατο χωρίς αυτές'' είπε.

Υποστήριξε τέλος ότι ένα πραγματικά εκδημοκρατισμένο Ιράκ - και όχι απαραιτήτως με βάση τις αμερικανικές ή βρετανικές απόψεις περί δημοκρατίας - θα ήταν το πρότυπο για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

“Είμαι ελαφρώς σοκαρισμένος από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων φίλοι των Αράβων, φαίνεται να πιστεύουν την ιδέα ότι οι Αραβες είναι ανίκανοι να έχουν δημοκρατία'' κατέληξε.