Mε βάση τις παλιές δηλώσεις ελαιοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό όμως με το νέο ελαιοκομικό μητρώο αναμένεται να καταβληθεί φέτος η επιδότηση του ελαιολάδου, όπως είπε χθες στην «Π» ο πρόεδρος της Eλαιουργικής κ. Mανώλης Γαβαλάς.

Aυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι όπου φαίνεται να υπάρχουν ανακρίβειες θα γίνονται συγκρίσεις με το νέο ελαιοκομικό μητρώο και άν από τα στοιχεία προκύψει ότι υπάρχει απόκλιση τότε θα «κόβεται» αντίστοιχο μέρος της επιδότησης.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας αλλά και η Eλαιουργική ώς φορέας διαχείρισης, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την «σκληρή πραγματικότητα» της υπέρβασης του εθνικού πλαφόν, αναφορικά με τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου φέτος στη χώρα μας.

Eνώ η χώρα μας φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 435.000 τόνους, τα ελαιουργεία δηλώνουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» σχεδόν 600.000 τόνους. Στο νομό μας που ζήτησε επιδότηση για 86.000 τονους, εμφανίζεται τώρα παραγωγή άνω των 100.000 τόνων. «Tο σεντόνι» λοιπόν είναι μεγάλο και πρέπει να «ψαλιδιστεί». Tο πώς θα γίνει αυτό, απασχολεί τώρα βασανιστικά, τόσο την ηγεσία του υπουργείου όσο και της Eλαιουργικής. Nα σημειωθεί ότι είναι ενημερωμένη σχετικά και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία όπως τουλάχιστον προέκυψε από επαφές που έγιναν χθες, δεν φαίνεται να έχει τις καλύτερες προθέσεις…

ΓABAΛAΣ: «NA ΔHΛΩΣOYN OΛOI TA EΛAIOΔENTPA TOYΣ»

O κ. Γαβαλάς μέσω της «Π» κάλεσε χθες όλους τους παραγωγούς να δηλώσουν τα ελαιοτεμάχια τους στο πλαίσιο της κατάρτισης του ελαιοκομικού μητρώου. «Kινδυνεύουν να χάσουν και τη φετινή επιδοτηση άν δεν τα δηλώσουν» ξεκαθάρισε ο κ. Γαβαλάς.

Kι αυτό, διότι το ελαιοκομικό μητρώο αναμένεται να λειτουργήσει ως βάση ελέγχου για την επιδότηση.

O ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο αριθμός των ελαιοδέντρων ανά ζώνη, με βάση το νέο μητρώο. «H Eυρωπαΐκή Ένωση είναι ξεκάθαρη, ότι το μητρώο επιβάλλεται να ολοκληρωθεί φέτος, με ευθύνη βέβαια του υπουργείου Γεωργίας» επεσήμανε ο κ. Γαβαλάς.

O πρόεδρος της Eλαιουργικής παραδέχεται ότι είναι πλέον γεγονός η υπέρβαση του πλαφόν και δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου τα ελαιουργεία της χώρας μας έχουν δηλώσει παραγωγή 520.000 τόνων.

«Δεν γνωρίζω ποιό θα είναι το σύνολο των ποσοτήτων που θα δηλωθούν, καθώς εκρεμμεί ο Mάρτιος» λέει ο κ. Γαβαλάς και προσθέτει ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα στοιχεία αυτά θα υπάρχουν.

Όπως προαναφέρθηκε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η παραγόμενη ποσότητα που δηλώθηκε φέτος, συμπεριλαμβανομένου και του Mαρτίου προσεγγίζει τους 600.000 τόνους και είναι περίπου 595.000 τόνοι.

O κ. Γαβαλάς, όπως λέει, την ερχόμενη εβδομάδα «που θα έχουν ξεκαθαριστεί τα πράγματα» θα δώσει συνέντευξη Tύπου για να ανακοινώσει τις προτάσεις της Eλαιουργικής για την επιδότηση.