Να συμμετέχουν στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, είτε ως μέλη, είτε ως φίλοι, κάλεσε τους μετανάστες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας του Μετανάστη.

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι 26 κοινοτήτων από όλο τον κόσμο (Πακιστάν, Σουδάν, Παλαιστίνη, Μολδαβία, Γουινέα, Ουκρανία, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Αμερική, Ρωσία, Τανζανία, Μαρόκο, Σερβία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σενεγάλη, Κογκό, Μαγαδασκάρη, Νιγηρία, Κουρδιστάν, Ερυθραία, Παναφρικανική Ομοσπονδία, Αλβανία και Μπαγκλαντές).

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει ένας διάλογος όχι μόνο για τους μετανάστες και το μέλλον τους, αλλά για όλη την κοινωνία μιας και τα προβλήματα είναι κοινά. Οι Έλληνες, ανέφερε, γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι μετανάστης. Αναφερόμενος στον εαυτό του, είπε, πως φοίτησε σε 12 διαφορετικά σχολεία σε πέντε χώρες και αισθάνθηκε πραγματικά τον πόνο του μετανάστη.

Δούλεψα ως οικοδόμος, είπε ο κ. Παπανδρέου, μπογιατζής, σερβιτόρος, βενζινάς, καθαριστής εργάτης σε εργοστάσιο. Ένα βράδυ στη Σουηδία επιστρέφοντας από την εργασία μου στο εργοστάσιο μου επιτέθηκαν λέγοντας μου μεταξύ άλλων να φύγω και από τη χώρα» είπε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο με το λεωφορείο και τους 26 ομήρους, δήλωσε ότι δεν είναι χαρακτηριστικό των μεταναστών η βία και η εγκληματικότητα. «Δεν διαφοροποιείται ο μετανάστης από τον Έλληνα στο ζήτημα της εγκληματικότητας. Γι' αυτό και η κοινωνία, οι Ελληνες πολίτες δεν πρέπει μετά από τέτοια περιστατικά να διαφοροποιούν τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχουν επιτροπές μεταναστών σε κάθε δήμο, να συμμετέχουν οι μετανάστες με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές αλλά και το πολύ σημαντικό είπε να διευκολυνθεί η διαδικασία ώστε να αποκτούν εύκολα την ελληνική υπηκοότητα.