Το τελικό κείμενο της έκθεσής της για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει μεθαύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, η έκθεση αυτή στην τελική της μορφή έχει οριακές διαφορές με το κείμενο που είχε παρουσιάσει στο τελευταίο ECOFIN ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια.

Επί της ουσίας, στην έκθεση αναφέρεται ότι, με βάση τις ισχύουσες σήμερα μεθοδολογίες εκτιμήσεων των δημοσιονομικών δεδομένων των κρατών - μελών της ΕΕ, η Ελλάδα εμφάνιζε πριν από την ένταξή της στο ευρώ δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα από το 3% του ΑΕΠ της.

Πλην όμως, η έκθεση σημειώνει ότι, με βάση τις μεθοδολογίες που ίσχυαν εκείνη την εποχή και οι οποίες είχαν τότε επικυρωθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα μικρότερο του 3% και συνεπώς ορθώς εισήλθε στην τελική φάση της ΟΝΕ.

Προειδοποιητική επιστολή

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται να στείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, με αφορμή την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που έδιναν κατά το παρελθόν οι ελληνικές Aρχές αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση αυτής της διαδικασίας δεδομένου ότι, με βάση όσα έχουν ήδη αναγνωρίσει οι κοινοτικές υπηρεσίες, η Ελλάδα δίνει πλέον αξιόπιστα στοιχεία και η συνεργασία της με την Εurostat θεωρείται πλέον ικανοποιητική. Oι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να φτάσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είναι η τελική φάση της διαδικασίας την οποία πρόκειται να ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, η Επιτροπή αναμένεται να εγκαλέσει την Ελλάδα, και δη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ότι επί σειρά ετών, αλλά μέχρι και σήμερα, παρείχε λανθασμένα στοιχεία στις αρμόδιες Kοινοτικές Aρχές, γεγονός που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμά πάντως ότι θα προηγηθεί η επιστολή της Κομισιόν και η ελληνική απάντηση θα είναι τέτοια ώστε το ενδεχόμενο της παραπομπής θα αποσοβηθεί.

«H διαδικασία που θα ξεκινήσει η ΕΕ αφορά στις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να αποκρύπτουν τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία για τα έτη 1997-2003», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει τη διαφάνεια στα δημοσιονομικά στοιχεία και συνεργάζεται πλήρως με τις υπηρεσίες της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ελλαδα δίνει πλέον αξιόπιστα στοιχεία και είναι φερέγγυος συνομιλητής των Ευρωπαίων εταίρων.

Με τις ενέργειες της κυβέρνησης κερδίσαμε την αξιοπιστία που είχαμε χάσει με τις πρακτικές του παρελθόντος», καταλήγει η ανακοίνωση.