Ρεπορτάζ Λίνα Λαγουδιανάκη

Εκστρατεία ενημέρωσης για την καθαριότητα πραγματοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου αυτές τις ημέρες στα δημοτικά σχολεία ύστερα από ανάλογη κίνηση ευαισθητοποίησης όλων των δημοτών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του αντιδημάρχου κου Μακαρώνα ο οποίος με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην επέκταση του προγράμματος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η “Π” επικοινώνησε με τον κ. Μακαρώνα ο οποίος δήλωσε:

“Ξεκινάμε την εκστρατεία σήμερα και διανέμουμε ενημερωτικά φυλλάδια στους μαθητές. Με μια πρώτη κουβέντα που κάναμε με τους δασκάλους, οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Ο αρχικός μας σχεδιασμός είναι να ενημερώσουμε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ηρακλείου. Μετά την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, με σχετικό πρόγραμμα που προηγήθηκε, σκεφθήκαμε ότι καλό θα ήταν να συνεχιστεί η εκστρατεία και στους μαθητές. Θα μοιράσουμε κάποια έντυπα με ερωτήσεις που αφορούν στην καθαριότητα, τα οποία αφού συμπληρωθούν από μαθητές και γονείς, θα επιστραφούν σε εμάς, προκειμένου να τα αξιολογήσουμε”. Ο αντιδήμαρχος, επεξηγώντας το σκοπό του προγράμματος συνέχισε: “Στόχος μας δεν είναι η απλή ενημέρωση. Ζητάμε προτάσεις από τον κόσμο για να γίνει το Ηράκλειο όσο πιο καθαρό γίνεται. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν και μετά το τέλος της εκστρατείας θα ορισθεί επιτροπή αξιόλογησής τους ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όσες απ’ αυτές είναι εφικτές”.

Η “Π” μίλησε και με κάποιους Ηρακλειώτες οι οποίοι σχολίασαν το κατά πόσο θεωρούν την πόλη καθαρή.

Ο κος Βασίλης είπε: “Νομίζω πως το Ηράκλειο θα μπορούσε να είναι πιο καθαρό. Καλό θα ήταν να υπήρχαν περισσότεροι οδοκαθαριστές γιατί κάποιες περιοχές της πόλης αντιμετωπίζουν κατά καιρούς μεγάλα προβλήματα”.

Ο κος Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε με τη σειρά του: “Νομίζω ότι το Ηράκλειο έχει μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την καθαριότητα, ειδικά κάποιες περιοχές χρειάζονται παραπάνω προσοχή. Καλό θα ήταν να φροντίσει ο Δήμος ν’ αυξήσει τους υπαλλήλους καθαριότητας”.

Μερίδιο ευθύνης φέρουν κατά τον κο Νίκο Σεληνιωτάκη και οι δημότες. Ο ίδιος ανέφερε: “Το Ηράκλειο δεν είναι καθόλου καθαρό. Στις περισσότερες περιοχές υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι οι πολίτες θα’ πρεπε να είναι πιο προσεκτικοί γιατί απ’ αυτούς εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η καθαριότητα της πόλης. Ο Δήμος κάνει κάποιες ενέργειες αλλά προφανώς δεν αρκούν. Θα πρέπει πάντως όλοι μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι, πιο ευαισθητοποιημένοι”.

Περισσότερους οδοκαθαριστές ζητά και ο κ. Χρήστος, ο οποίος σχολίασε: “Αλλού είναι καθαρά, αλλού όχι. Νομίζω ότι η προσοχή του Δήμου δίνεται πιο πολύ στις κεντρικές περιοχές αλλά πρέπει να κάνει κάτι και για τις υπόλοιπες γιατί κάποιες μέρες το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι πολύ μεγάλο”.