Η κόλαση ξεκίνησε. Η κόλαση είναι τελικά στη Βαγδάτη... Η πρωτεύουσα του Ιράκ κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τις 8 χθες βράδυ, μετά από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς. Ισχυρές εκρήξεις από πυραύλους Τόμαχοκ και βόμβες μετέτρεψαν τη νύκτα σε νύκτα τρόμου. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προανήγγειλε ότι μέχρι και την Κυριακή η κόλαση θα περιτριγυρίζει τη Βαγδάτη... Συνολικά, από χθες το βράδυ και μέχρι τη συμπλήρωση 48 ωρών την πόλη θα χτυπήσουν 3000 πύραυλοι «Τόμαχοκ»! Ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν έχει χτυπηθεί περιοχή με τέτοια σφοδρότητα όσο αυτή που σχεδιάζονται τα χτυπήματα στην ιρακινή πρωτεύουσα!

Το σκληρό σφυροκόπημα της ιρακινής πρωτεύουσας, από βομβαρδιστικά Β-52 ξεκίνησε στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σοκ και δέος". Όλα σχεδόν τα κυβερνητικά κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες, οι ανατριχιαστικές περιγραφές των πολεμικών ανταποκριτών συγκλόνισαν όλο τον κόσμο...Οι σειρήνες των ασθενοφόρων “ούρλιαζαν” στους δρόμους της Βαγδάτης συμπληρώνοντας το σκηνικό της φρίκης.

Εφιαλτική ήταν η κατάσταση στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία συγκλονίστηκε από μπαράζ τρομερών εκρήξεων. Στο στόχαστρο βομβαρδισμών βρίσκονται όλες οι μεγάλες ιρακινές πόλεις (Μοσούλη, Κιρκούκ). Τα αντιαεροπορικά πυρά των Ιρακινών ακούστηκαν και πάλι σχεδόν ταυτόχρονα με τις σειρήνες στις 19:05 (ώρα Ελλάδος). Οι εκρήξεις ακούστηκαν αρχικά σε σχετικά μακρινή απόσταση από το κέντρο της Βαγδάτης.

Λίγο αργότερα, το κέντρο της πρωτεύουσας συγκλονίστηκε από τεράστιες εκρήξεις. Η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα -όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης- είναι εφιαλτική. Τεράστια «μανιτάρια» καπνού και φλόγες αναδύονται από όλα τα σημεία της Βαγδάτης. Στους βομβαρδισμούς συμμετέχουν αυτή τη φορά και τα βαρέα βομβαρδιστικά Β52.
Τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν και τα μεγαλύτερα κυβερνητικά κτίρια έχουν χτυπηθεί από τις βόμβες των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών. Η νοτιοδυτική πλευρά της Βαγδάτης έχει δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα βομβαρδισμών.

Αυτή τη φορά οι στόχοι των αμερικανικών βομβαρδιστικών θα είναι στρατιωτικοί, όπως διαβεβαιώνουν οι επιτελείς του Πενταγώνου. Η επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία Big Blast (μεγάλη έκρηξη) όπως αναφέρει βρετανική στρατιωτική πηγή. Το CNN μεταδίδει μάλιστα ότι περίπου 3.000 πύραυλοι Tomahawk θα πέσουν στη Βαγδάτη τις επόμενες δύο ημέρες.
Φαίνεται λοιπόν πως έχουμε εισέλθει στην κύρια φάση των επιχειρήσεων, όπως επιβεβαιώνουν και οι επιτελείς του Πενταγώνου. Η επιχείρηση «Σοκ και Δέος» δεν θα έχει καμία σχέση με όσα έχει δει ο κόσμος έως σήμερα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ντ. Ράμσφελντ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι χθες ήταν η «Ημέρα Α», δηλαδή η έναρξη της «μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης» κατά του Ιράκ.

"ΕΠΕΣΕ" Η ΟΥΜ ΚΑΣΡ
Εν τω μεταξύ, υπό τον έλεγχο αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το λιμάνι Ουμ Κασρ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επίθεση εναντίον της Βασόρας, της κυριότερης πόλης στο νότιο Ιράκ.
Σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πηγές «πολλές εκατοντάδες» Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις. Οι Βρετανοί επιτελείς εξέφραζαν εξάλλου την ελπίδα ότι χθες τη νύχτα υπήρχε ενδεχόμενο να καταληφθεί η Βασόρα.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ
Σε μία άλλη εξέλιξη, το CNN μετέδωσε ότι ένας ακόμη Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μάχης με ιρακινά στρατεύματα. Μέχρι χθες πάντως δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας από το Πεντάγωνο.

Εξάλλου, το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως διεξάγονται αεροπορικοί βομβαρδισμοί και στη Μοσούλη. Αντιαεροπορικά πυρά και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στο Κιρκούκ, του βορείου Ιράκ, σύμφωνα με το Reuters.

ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ CNN ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
Το αμερικανικό δίκτυο CNN έλαβε εντολή από το ιρακινό καθεστώς να εγκαταλείψει το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πληροφόρησης.
«Το CNN έλαβε την εντολή να αποχωρήσει απο το Ιράκ [...] διότι έγινε όργανο προπαγάνδας για τη διάδοση ψεμμάτων και φημών» δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι είναι «θλιβερό να μαθαίνει» ότι οι ανταποκριτές του διώχθηκαν απο την Βαγδάτη από την ιρακινή κυβέρνηση. Tο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα των δημοσιογράφων του στην Βαγδάτη θα πρέπει τώρα να μεταβεί οδικώς στην Ιορδανία.