Του Νίκου Ροδιτάκη*

To 2001-2002 υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το INTERREG II και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου που αφορούσε την εξέταση των δυνατοτήτων παραγωγής βιολογικών προϊόντων και βιολογικού σπόρου ντόπιων ποικιλιών (φασόλια, ρεβύθια κλπ) καθώς και νέων προϊόντων (φινόκιο, κρόκο κλπ).

Ενας από τους βασικούς στόχους ήταν να υποκατασταθούν οι ποικιλίες πατάτας με ανθεκτικές στο χρησονηματώδη , ενός πολύ επιβλαβούς ζωϊκού εχθρού ώστε να απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνων εδάφους που χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτός ο ζωϊκός εχθρός. Στην ολη αυτή προσπάθεια την επιστημονική ομάδα αποτελούσαν ο υποφαινόμενος ως συντονιστής του προγράμματος, ο δρ. Καμπουράκης , η Δρ. Μαρίνα Λυδάκη , Δρ. Α. Αυγελής, Δρ. Ε. Τζωρτζακάκης ενώ την παρουσίαση των τελικών συμπερασμάτων και προτάσεων επιμελήθηκε σε ένα καλαίσθητο φυλλάδιο ο Δρ. Εμμ. Ροδιτάκης που διανεμήθηκε παντού.

Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία.

Α. Διασώθηκαν οι ντόπιες ποικιλίες και παράχθηκε βιολογικός σπόρος

1. φασολιών, Γαζανά, Ασπροκόλια, Γιγαντάκια, Λασιθίου, Ασπρο Λασιθίου, Μαλλιωτάκια,

2. ρεβυθιών , ντόπια ρεβύθια

3. μαναρόλια

Β. Παρήχθησαν τα παρακάτω βιολογικά προίόντα με επιτυχία

1. Αγγουράκια

2. Ντομάτες

3. Κολοκύθια

4. Πιπεριές

5. Γλυκοκολοκύθες

6. Γλυκό Καλαμπόκι

7. Φασόλια

8. Φινόκιο

9. Λάχανο Βρυξελών

10. Παντζάρια

11. Μελιτζάνες

Γ. Δοκιμάστηκαν 7 ποικιλίες πατάτας και παρήχθησαν με βιολογικό τρόπο από τις οποίες οι 6 ηταν ανθεκτικές στο χρησονηματώδη και σε άλλες ασθένειες όπως φουζάριο , πετρονόσπορο κλπ. Δύο δε από αυτές είχαν πολλή υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα.

Δ. Αντιμετωπίσθηκε ο δορυφόρος της πατάτας με βιολογικό σκεύασμα

Ενόψει της κατασκευής του φράγματος του Αποσελέμη αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η προσπάθεια. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν αυτά τα δεδομένα και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για να μη μείνουν στα συρτάρι όπως είναι η τύχη των περισσοτέρων μας προσπαθειών. Οι χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων δεν εχουν νόημα αν δεν αξιοποιούνται τα αποτελέσματα.

Το Οροπέδιο Λασιθίου έχει μεγάλες δυνατότητες. Η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων είναι δυνατή και είναι μονόδρομος. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη κτηνοτροφία συνθέτουν μια ομάδα παραγόντων που ευνοεί τη παραγωγή βιολογικών προϊόντων και βιολογικού σπόρου και που μπορεί να αλλάξει ριζικά τη παρούσα κακή κατάσταση. Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί κρίσιμο,πρόβλημα αλλά αν διαμορφωθούν τέτοιες δυνατότητες τότε αυτές θα αποτελέσουν πόλο έλξης που σεψ συνδυασμό με άλλα μέτρα μπορούν να αντρέψουν τη τάση ερήμωσης ενός πανέμορφου χώρου.* Ο δρ. Νικ. Ροδιτάκης είναι εντομολόγος τακτ. ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ

Δ/νση ΙΠΦΗ-Εργαστήριο Εντομολογίας & Γ. Ζωολογίας τηλ. 2810-302304

Ηλεκτρ. ταχ. [email protected]gr