Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Στις κάλπες θα προσέλθουν οι εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ).

Εκπρόσωποι των ψηφοδελτίων που συμμετέχουν στις εκλογές για τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ Νομού Ηρακλείου, καθώς και για τα ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης μιλούν σήμερα στην «Π» για το ρόλο των αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καθώς και για τους στόχους που έχουν τεθεί από τις παρατάξεις τους.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΣΚ

Ευρυβιάδης-Άρης Βαλατίδης

Οι εκλογές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μιας και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας για προάσπιση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, διασφάλιση των κατακτήσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων μας, αντιμετώπιση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων των συναδέλφων μας, διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των Υ.Σ. που είναι πολλές και σημαντικές για την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών.

Ο αιρετός ως θεσμική έκφραση παρέμβασης των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, είναι αυτός που μετουσιώνει σε πράξη τη συνδικαλιστική πολιτική μέσα από την άσκηση του ρόλου του. Είναι η ΄΄παρουσία΄΄ του κάθε εκπαιδευτικού μέσα στο Συμβούλιο. Για να πετύχει όμως στο ρόλο του αυτό οφείλει να στηρίζει τη λειτουργία του σε ένα πλαίσιο αρχών το οποίο και θα τον καθοδηγεί.

Έτσι:

• Συνεργάζεται στενά με το συνδικαλιστικό κίνημα

• Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους του συναδέλφους του

• Επιβάλλει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στις αποφάσεις

• Συμβάλλει στην αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων του

• Λειτουργεί με γνώμονα τη νομιμότητα και τις αποφάσεις του κλάδου

• Απορρίπτει λογικές ενσωμάτωσης στη Διοίκηση ή και εκμετάλλευσης του θεσμού για τη συγκρότηση προσωπικών μηχανισμών.

Η Π.Α.Σ.Κ., που με την εμπειρία, τις ολοκληρωμένες προτάσεις και τη συνέπεια της συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής θετικής εικόνας του θεσμού, εξακολουθεί να αγωνίζεται και να διεκδικεί:

• Καθιέρωση συστήματος αποσπάσεων όλων των κατηγοριών, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια

• Την επαναφορά στα Υ.Σ. των αρμοδιοτήτων για τους διορισμούς, τις κάθε είδους αποσπάσεις, την επιλογή και την τοποθέτηση αναπληρωτών και ωρομισθίων κ.λ.π.

• ΄Αμεση καθιέρωση αξιόπιστου συστήματος επιλογής των στελεχών της Διοίκησης.

• Αλλαγή στον τρόπο συγκρότησης των Συμβουλίων Επιλογής Στελεχών, με την επαναφορά των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων

• Βελτίωση του Π.Δ. για τις μεταθέσεις

• Επίλυση του προβλήματος των υπεραριθμιών καθώς και έγκαιρους διορισμούς και τοποθετήσεις εκπ/κών.



ΔΑΚΕ

Γιώργος Μαυριτσάκης

Η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των συναδέλφων στο υπηρεσιακό συμβούλιο με την παρουσία των δύο αιρετών εκπροσώπων είναι μια κατάκτηση του κλάδου. Ο αιρετός οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των συναδέλφων που εκπροσωπεί και βεβαίως με τη συμμετοχή του να διασφαλίζει τη νομιμότητα και την ίση μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών πέρα και πάνω από κόμματα, παρατάξεις, σκοπιμότητες κ.λπ. Η παράταξή μας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει δείγματα γραφής για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται αυτή την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή της, καθώς και την υποστήριξη όλων των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι οι οποίοι συμμετείχαν ως αιρετοί τα τελευταία χρόνια τόσο στο ΠΥΣΠΕ, όσο και στο ΑΠΥΣΠΕ, με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του γνωστού συνδικαλιστική και μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ Μανώλη Μπελαδάκη, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την υπέρβαση, που οι συνάδελφοι τόλμησαν στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, ακόμα και αυτοί που πολιτικά δεν ανήκαν στο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο. Η παράταξή μας είναι μια παράταξη του μέτρου, της σοβαρότητας, της διεκδίκησης και της αποτελεσματικότητας και αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των συναδέλφων, ενώ στόχος μας είναι η επίλυσή τους, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία της εκπαίδευσης και βεβαίως των λειτουργών της, που είναι οι εκπαιδευτικοί.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ τόσο για το ΠΥΣΠΕ, όσο και για το ΑΠΥΣΠΕ.

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ», «Ανεξάρτητες Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Εκπαίδευσης»

Γιώργος Μυλωνάκης

Με τους συναδέλφους μας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γνωριστήκαμε στις μεγάλες πλατείες των αγώνων και τα αμφιθέατρα των Γ.Σ.

Δηλώνουμε και σ' αυτή την εκλογική διαδικασία παρόντες για τη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού για όλα τα παιδιά.

Για ένα σχολείο χωρίς οριζόντιους ή κάθετους διαχωρισμούς χωρίς αξιολογικές ή εξεταστικές κρίσεις, με περιεχόμενο απαλλαγμένο από την παπαγαλία, το μυστικισμό, το ιστορικό ψέμα και τη μεταφυσική.

Διεκδικούμε τον αιρετό των ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ χωρίς καμία λογική διαχείρισης.

Η παρουσία μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δε μπορεί παρά να έχει το χαρακτήρα της φωνής του συνδικαλιστικού κινήματος που:

-Ακυρώνει στην πράξη τις διακρίσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών.

-Απέχει από αξιολογικές διαδικασίες και δοσοληψίες για τη νομή εξουσίας και συμφερόντων.

-Αποκαλύπτει και καταγγέλλει διαδικασίες ρουσφετολογικές και μεροληπτικές.

-Διεκδικεί μαχητικά και συλλογικά ίση αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων.

-Αντιστέκεται στον εκμαυλισμό συνειδήσεων και τη διάκριση των εκπαιδευτικών στους “δικούς μας” και στους “άλλους”.

Η απραξία των πρώην αιρετών που είχαν εκλεγεί από τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ και η αντίληψη που έχουν για το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο χρησιμοποιούν ως όχημα για θέσεις διοίκησης, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι σ' αυτές τις εκλογές θα αναδείξουμε από έναν αιρετό στο ΠΥΣΠΕ και στο ΑΠΥΣΠΕ αντίστοιχα από το ψηφοδέλτιό μας.



ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



«Εκπαιδευτική Προοπτική-Συμπαράταξη Καθηγητών Νομού Ηρακλείου», «Συμπαράταξη Καθηγητών Περιφέρειας Κρήτης»

Βασίλης Σασλής

Συμμετέχουμε στην εκλογή Αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με υποψήφιους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών αποτρέποντας αδικίες σε βάρος τους, υπηρετούν τις θέσεις του κλάδου τους, όπως αυτές διαμορφώνονται συλλογικά, συνεργάζονται στενά με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, υπερασπίζονται την ανεξαρτησία των Υ. Σ. από τον Κυβερνητικό έλεγχο και καταργούν το απόρρητο όλων των θεμάτων, εκτός των προσωπικών δεδομένων. Πιστεύουμε ότι η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση και στις σημερινές συνθήκες. Η μαζική συμμετοχή και υποστήριξη των υποψηφίων μας εμποδίζει τους πελατειακούς μηχανισμούς και την αδιαφάνεια της εκάστοτε διοίκησης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συνεχή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για αναζήτηση ουσιαστικότερης συμμετοχής των εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τη διαχρονική αλαζονεία της εξουσίας του Υπουργείου Παιδείας και την αποστροφή του απέναντι στις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας. Πώς αλλιώς μπορεί να αιτιολογηθεί η πρόσφατη επιλογή - διορισμός προϊσταμένων, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΠΥΣΔΕ, όπως η τοποθέτηση αναπληρωτών ή η διαμόρφωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης από τους Προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων χωρίς την συμμετοχή των Αιρετών κλπ.

Διαβεβαιώνουμε ότι η συμμετοχή μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ενσωμάτωση ή προσαρμογή ή υποταγή στις επιλογές και τις σκοπιμότητες της Κυβέρνησης και της διοίκησης. Βασίζεται στις Δημοκρατικές Αρχές και απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ενίσχυση των Αιρετών με την ψήφο μας ενισχύει τη δυνατότητά τους για αποτελεσματική παρέμβαση και διεκδίκηση. Ένα άλλο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και μια άλλη λειτουργία του είναι εφικτή.



ΠΑΣΚ

Μανόλης Αλεξάκης

Για την ΠΑΣΚ τα υπηρεσιακά συμβούλια αποτελούν μια κατάκτηση του κλάδου που θεσμοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς διεκδικούμε οι αρμοδιότητες του ΠΥΣΔΕ και οι διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί και αναδειχθεί μέσα από τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ και την πρακτική του να νομοθετηθούν και να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτως ώστε να εδραιωθεί η ισότητα και η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των συναδέλφων. Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως έχουμε ήδη ένα δείγμα του πως βλέπει η Κυβέρνηση της Δεξιάς τη θεσμοθέτηση των οργάνων αυτών. Ενδεικτικό λοιπόν είναι το γεγονός πως ανέστειλε σε μια περίοδο καυτή για τη λειτουργία των σχολείων και σημαντική για τις μετακινήσεις πολλών συναδέλφων, κατά το μήνα Αύγουστο, τη λειτουργία των ΠΥΣΔΕ έως ότου ορίσει τους δικούς της προϊσταμένους. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει πως θέλει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια η νέα πολιτική ηγεσία.

Όσον αφορά τα ΑΠΥΣΔΕ, εμείς είχαμε τονίσει, πιστοί στο πνεύμα της αποκέντρωσης, πως οι Περιφερειακές Διευθύνσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση και πιο αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν σε επίπεδο Περιφέρειας. Πολλοί διαφωνούσαν. Όμως στην πράξη λειτούργησε και βοήθησε αρκετούς συναδέλφους, θυμίζω το παράδειγμα των υπεραριθμιών στις τοποθετήσεις, που με τον πιο ανώδυνο και προς το συμφέρον των συναδέλφων διευθετήθηκαν τα ζητήματα αυτά ακριβώς επειδή είχαν θεσμοθετηθεί τα όργανα αυτά.

Εμείς πιστεύουμε στο ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και διεκδικούμε την επέκταση των αρμοδιοτήτων τους. Για την ΠΑΣΚ η θεσμοθέτηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων αποτελεί μια θεμελιώδη κατάκτηση και συνθέτει ένα πλέγμα προστασίας για κάθε συνάδελφο απέναντι στην αυθαιρεσία της Διοίκησης.



ΔΑΚΕ

Κατερίνα Τσαμασλίδου

Το ΠΥΣΔΕ και το ΑΠΥΣΔΕ αποτελούν ως γνωστό περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια που οι αρμοδιότητές τους σε γενικές γραμμές, είναι ο συντονισμός διοικητικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο διοικητικός έλεγχος, η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης και η ρύθμιση, όπου αυτό είναι αναγκαίο, προβλημάτων της εύρυθμης λειτουργίας της.

Ζω στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου που θεωρώ ότι αυτά τα όργανα οφείλουν να αφουγκράζονται, όταν μάλιστα εδρεύουν στο κέντρο και πολλές φορές ενεργούν χωρίς την άμεση γνώση του τι συμβαίνει σε μικρά και αποκομμένα από την πρωτεύουσα σχολεία.

Οι συνάδελφοι, μέσα σ' αυτούς κι εγώ, έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε, αλλά και ν' απολαμβάνουμε του ενδιαφέροντος αυτών των οργάνων που δεν πρέπει ν' αποτελούν κάτι απόμακρο και ξένο από τις ανάγκες και τη λειτουργία του πρωτοβάθμιου οργάνου, που είναι οι σύλλογοι καθηγητών.

Ο αιρετός οφείλει ν' αγωνιστεί:

1. για το συμφέρον των συναδέλφων έξω από κομματικές ή κυβερνητικές επιταγές.

2. για τη διαφάνεια και την ενημέρωση.

3. για την ύπαρξη διαύλων που να εξασφαλίζουν την άμεση επαφή του οργάνου με το συνάδελφο. Δεν πρέπει να λειτουργεί ως διακοσμητικό όργανο επισφράγισης αποφάσεων.

4. για να γίνει όργανο πίεσης για τις διεκδικήσεις των συναδέλφων στο ΚΥΣΔΕ.

5. για να έχει εισηγητικό χαρακτήρα με προτάσεις, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

6. για περισσότερη ενημέρωση των συναδέλφων, ώστε να γνωρίζουν τις δυνατότητες δράσης του οργάνου καλύτερα.

7. για να μη στελεχώνονται πλειοψηφικά από τους εκάστοτε διευθυντές, αλλά ν' αυξηθεί ο αριθμός των αιρετών.



ΕΣΑΚ-ΔΕΕ

Μιχάλης Κασαπάκης

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η προώθηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων αποτελεί κομβικό σημείο του αντιδραστικού πακέτου.

Ήδη, με τις προηγούμενες αλλά και τις πρόσφατες επιλογές των στελεχών εκπαίδευσης, καταδικασμένες στη συνείδηση του κλάδου, πήραμε μια πρόγευση της αξιολόγησης που πρόκειται να εφαρμόσουν.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ είχε έγκαιρα αποκαλύψει αυτούς τους σχεδιασμούς και γι' αυτό το λόγο είχε καλέσει τους αιρετούς να μη νομιμοποιούν τη διαδικασία επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης - που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους έχουν αναθέσει ιδιαίτερο ρόλο στην υλοποίηση της αξιολόγησης - και να βάζουν παύλα στη συνέντευξη. Οι αιρετοί όμως που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια των άλλων παρατάξεων - και οι ίδιες οι παρατάξεις τους - έκλεισαν τα αυτιά τους στην έκκληση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ. Ταυτόχρονα, όλοι οι παραπάνω, λειτουργούν σαν παράγοντες και τμήμα του διοικητικού μηχανισμού.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ πρότεινε στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την όλη ευθύνη για την ανάδειξη των αιρετών να την έχει το συνδικαλιστικό κίνημα. Η πρότασή μας απορρίφθηκε.

Σε αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουμε πρόσωπα, αλλά κρίνουμε αντιλήψεις και πρακτικές.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να διακηρύξουμε ότι οι εκπαιδευτικοί, τον αιρετό τους εκπρόσωπο τον θέλουν δέσμιο των αποφάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, μαχητικό υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους, με κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ανάκλησής του, όταν πάψει να τους εκπροσωπεί πραγματικά.

Πλειοψηφία στα συμβούλια πρέπει να είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές. Να δώσουν νέα πνοή και δύναμη στην ταξική - μαχητική αντίληψη στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να ψηφίσουν ΕΣΑΚ-ΔΕΕ.