Με τις φράσεις «δεν συμβιβαζόμαστε…», «η σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς μάς αφορά όλους» και με την επισήμανση ότι «οι πολίτες επέλεξαν τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος.

Οι πολίτες απαιτούν να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής μιλώντας χθες το βράδυ στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. έδωσε σαφείς απαντήσεις στην «πολιτική ατζέντα» των ημερών και παράλληλα το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ως κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ερευνηθούν από τη Βουλή ποινικές ευθύνες υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια ευρύτερη συζήτηση κατά πόσο τελικά θα είναι εφικτή μια συναινετική διαδικασία ώστε να εκλεγεί τον Μάρτιο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή δεν θα οδηγηθούμε εκ νέου στις κάλπες.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω θέματα, απλώς αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» αφού στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος εξουσιών και επιρροής και της προσπάθειας της κυβέρνησης «να ανατρέψει το παλιό και να δημιουργήσει το καινούριο».

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κρινόταν από πολλούς αναλυτές ως «σημειολογική» που θέλησε να απαντήσει κυρίως «στα θέματα της ατζέντας του παρασκηνίου» παρά άμεσα στον ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης του και διαβεβαίωσε ότι «η συμφωνία τιμής που κάναμε με τους πολίτες ισχύει στο ακέραιο» και «είναι πυξίδα και οδηγός μας στην πορεία της χώρας που ήδη ξεκινήσαμε».

Την ίδια στιγμή ένιωσε όμως την ανάγκη να υπενθυμίσει το αυτονόητο, προφανώς στέλνοντας κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Ότι «οι πολίτες επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία για μια Νέα Διακυβέρνηση».

Παράλληλα όμως με την απάντηση του σε όσους δεν επιθυμούν τις αλλαγές στα εκδοτικά ή άλλα συμφέροντα ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά – απευθυνόμενος κυρίως στους πολίτες πλέον – είπε (για να τους καθησυχάσει) ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

Είναι η πολιτική δύναμη που (όπως τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξή μας) «βρίσκεται πέρα και πάνω από τις ετικέτες του παρελθόντος». Η Παράταξη που αποκηρύσσει τις πρακτικές του διχασμού, της πόλωσης και του φανατισμού.

Η Παράταξη που υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Η Παράταξη του μέτρου και της μετριοπάθειας, του μεσαίου χώρου, του σύγχρονου Κοινωνικού Κέντρου».

Βέβαια – αποτίοντας όλες τις τιμές σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις και τους πολιτικούς αυτής της τριαντάχρονης πορείας της δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας και κυρίως στην Ν.Δ. που τότε έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες που υλοποίησε στο ακέραιο δηλαδή την εμπέδωση της Δημοκρατίας, την σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια – ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με σημασία ότι «σήμερα (τριάντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας) ο ιστορικός κύκλος που άνοιξε τότε, έχει ήδη κλείσει».

Για τον πρωθυπουργό «το ιστορικό συμπέρασμα είναι κοινό: Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Ενωμένοι οι Έλληνες, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, με πίστη και αυτοπεποίθηση, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα και τις προσδοκίες μας και τώρα «είμαστε στο ξεκίνημα της Νέας Εποχής».

Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «πλήρης επίγνωση των προκλήσεων, αλλά και των νέων δυνατοτήτων της Χώρας μας: Η νέα περίοδος καλείται να δώσει λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Καλείται να διασφαλίσει μια Νέα Προοπτική: Διαμορφώνουμε σήμερα την Προοπτική του 2010 και πέρα».

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι, είναι:

- η διασφάλιση δυναμικής, ισόρροπης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, σ’ ολόκληρη τη Χώρα.

- η μετάβαση σ’ ένα σύγχρονο κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, αυξημένης αποτελεσματικότητας, αυξημένης κοινωνικής ευθύνης.

- η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

- η ενίσχυση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας, η διεύρυνση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, η αναβάθμιση του πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού μας.

- Ξέρουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν τις παραβλέπουμε. Αλλά και δεν μας πτοούν.

- Ξέρουμε ότι συστήματα μακροχρόνιων στρεβλώσεων καταπιέζουν την ατομική και συλλογική δημιουργία, προκαλώντας ανισότητες. Το είπαμε και το επαναλαμβάνω: Δεν συμβιβαζόμαστε με τις στρεβλώσεις. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις παθογένειες. Μαθαίνουμε από το παρελθόν. Από τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Αλλά και από τα μεγάλα συλλογικά επιτεύγματά μας. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα. Με σιγουριά. Με αυτοπεποίθηση. Σταθεροί στις αρχές μας. Συνεπείς στο λόγο που δώσαμε. Η συμφωνία τιμής που κάναμε με τους πολίτες ισχύει στο ακέραιο. Είναι πυξίδα και οδηγός μας στην πορεία της Χώρας που ήδη ξεκινήσαμε. Οι πολίτες επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία για μια Νέα Διακυβέρνηση. Οι πολίτες επέλεξαν τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος. Οι πολίτες απαιτούν να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας. Να απελευθερωθεί η Χώρα από τη στασιμότητα. Να ξεφύγει από τη συντηρητική διαχείριση. Να πετύχει άλμα ποιότητας. Άλμα ανάπτυξης και προόδου. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που προωθούμε.

Για την κριτική που δέχθηκε όσον αφορά την οικονομία(απογραφή, προϋπολογισμός κλπ) ο πρωθυπουργός είπε ότι «λέμε την αλήθεια για τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και αντιμετωπίζουμε, υπεύθυνα και αποφασιστικά, τα αίτιά τους. Δεν μπορούσε να κρύβεται άλλο η αλήθεια. Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας η παραποίηση της πραγματικότητας. Δεν φταίει ο καθρέφτης για αυτά που δείχνει» γι’ αυτό και «βάζουμε τέλος... στην εικονική Οικονομία, την εικονική πραγματικότητα, την πολιτική που οδηγεί σε εκρηκτικά αδιέξοδα».

Εξήγησε ότι «αλλάζουμε το μείγμα της Οικονομικής Πολιτικής. Αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά προβλήματα, με ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Με νοικοκύρεμα της Οικονομίας και όχι με περικοπές στα εισοδήματα των εργαζόμενων. Με καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι με αύξηση της φορολογίας. Με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στοχευμένες στις ρίζες των προβλημάτων και όχι με αντικοινωνικές πολιτικές που ρίχνουν τα βάρη στους πολίτες. Με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Με μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Με απόλυτη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας στη διαχείριση των δημόσιων πόρων».

Παράλληλα βέβαια ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές αλλαγές για...

- την τόνωση της ανταγωνιστικότητας,

- την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα,

- τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,

- την ενίσχυση της περιφέρειας,

- την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

- Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινωνία της Γνώσης.

Στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Επενδύουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Αυτή είναι η γέφυρα του μέλλοντος. Αυτή είναι η πρώτη επιλογή της Νέας Διακυβέρνησης. Η επιλογή που μπορεί να μας οδηγήσει στο αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη η Χώρα μας. Η επιλογή για να κερδίσουμε, όλοι μαζί, το μέλλον.

Και τέλος βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η Επανίδρυση του Κράτους που σημαίνει τη δημιουργία ενός «κράτους στρατηγείο» ενός «κράτους ευθύνης» που απαιτεί ρήξεις αλλά παράλληλα «εμείς βάζουμε τέλος στον κομματισμό του κράτους».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «άμεση προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός της κακοδιαχείρισης, ο περιορισμός της σπατάλης και η επιβολή απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση» ενώ το κόμμα της Ν.Δ. «ακούει τη φωνή της κοινωνίας και εκφράζει τη σύγχρονη αντίληψη. Την αντίληψη της εποχής μας». Αυτό σημαίνει μία νέα σχέση με τον πολίτη: Σχέση αμεσότητας και εμπιστοσύνης. Σημαίνει... κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και δημιουργία ισχυρών προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο».