Τα "χρυσά πανιά" της χώρας μας, η Αιμιλία Τσουλφά και η Σοφία Μπεκατώρου έκαναν την Ελλάδα για ακόμα μια φορά υπερήφανη με τα κατορθώματα τους. Μπόρεσαν να ξαναφέρουν την "γαλανόλευκη" στο πρώτο σκαλί του βάθρου και θα κυματίσει ξανά στον ουρανό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στις πρώτες τους δηλώσεις έδειξαν να μην έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει αυτό που κατάφεραν.

"Eπρεπε να είμαστε συνεχώς συγκεντρωμένες. Σκοπός μας ήταν να "ζωγραφίσουμε" μέσα στη θάλασσα, αν και δεν ήμασταν διαρκώς σταθερές. Αφιερώνουμε το μετάλλιο στην ομάδα μας, στα αγόρια μας και στην οικογένεια μας", δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, ενώ η Αιμιλία Τσουλφά δεν είχε "προσγειωθεί" ακόμα στην πραγματικότητα και βρισκόταν ακόμα στον δικό της υπέροχο κόσμο.

"Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει. Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Όλα γίνονται για την στιγμή που θα ακούσουμε στο τέλος τον εθνικό μας ύμνο. Πιστέψαμε στις δυνατότητες μας και τα καταφέραμε. Το αφιερώνουμε σε όλους τους Έλληνες και χαίρομαι που τους κάναμε υπερήφανους".

Εξασφάλισαν με χαρακτηριστική άνεση το χρυσό μετάλλιο στην κλάση 470, πριν την τελευταία κούρσα, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του φαβορί που τους είχε αποδοθεί πριν από το ξεκίνημα του ολυμπιακού τουρνουά. Έχοντας εκπληκτική σταθερότητα στις περισσότερες ιστιοδρομίες δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να κατακτήσουν την πρώτη θέση και να κάνουν τις αντιπάλους τους να φαντάζουν πολύ... μικρές μπροστά τους.

Στις δυο χθεσινές ιστιοδρομίες κατέκτησαν την πρώτη και την δεύτερη θέση αντίστοιχα και με μόλις 24 β. ποινής κατετάγησαν πρώτες, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τις Ντουφρένσε και Αζόν από την Ισπανία με 58 β. ποινής (34 β. διαφορά!) και στην τρίτη θέση τις Τόργκερσον και Ζάχρισον από την Σουηδία με 61 β. ποινής, οι οποίες θα παλέψουν στην τελευταία ιστιοδρομία για τα μετάλλια με τα υπόλοιπα πληρώματα που ακολουθούν. Μάλιστα το ελληνικό πλήρωμα είναι πιθανό να μην αγωνιστεί αύριο, απολαμβάνοντας την επιτυχία του.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης των Μιστράλ “έπεσε” ο Νίκος Κακλαμανάκης που τερμάτισε 14ος χθες.

Στην πέμπτη θέση της γενικής των Finn βρίσκεται ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, που τερμάτισε πρώτος στην ένατη ιστιοδρομία και 22ος στη δέκατη. Στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 70 βαθμούς ποινής, παρέμεινε και μετά την 10η ιστιοδρομία, το ελληνικό πλήρωμα των Yngling. Οι Κατερίνα Γιακουμίδου, Ελενα Δημητρακοπούλου και Εφη Μαντζαράκη συνέχισαν τις καλές τους εμφανίσεις και πήραν την 8η θέση στην ένατη ιστιοδρομία και την 9η στην δέκατη. Αντιθέτως, αρνητική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Κοσματόπουλος-Τριγκώνης στα 470, αφού τερμάτισαν στην 21η θέση της ένατης ιστιοδρομίας και στην 20η της δέκατης και υποχώρησαν στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 89 βαθμούς ποινής. Η Βιργινία Κραβαριώτη ήταν 15η στην 7η ιστιοδρομία των Γιούροπ και βρίσκεται στη 14η θέση της γενικής κατάταξης.

Η Αντωνία Φράι τερμάτισε 11η στην 5η ιστιοδρομία των μιστράλ και είναι 11η στη γενική. Ο Βαγγέλης Χειμώνας ήταν δεύτερος χθες στα Λέιζερ και 14ος στη γενική. Στα 49er οι Παχούμας-Προτοσάλτε είναι 17οι.