Το ρολόι “σημάδευε” το 90ο λεπτό όταν ο Σουτζής με καταπληκτική μπαλιά βρίσκει στην αριστερή πλευρά τον Ζαν Μαρί Σιλά. Ο έγχρωμος άσος από τη Νέα Γουινέα κοντρολάρει,

βλέπει τους Ογκουνσότο και Γωνιωτάκη να του ζητούν τη μπάλα και η πρώτη σκέψη είναι σέντρα με το δεξί. Διστάζει όμως για λίγα δευτερόλεπτα και ξαφνικά σαν “σεληνιασμένος” περνάει τη μπάλα κάτω από τον Σκούφαλη που δεν κατάλαβε τί έγινε, εξαπολύει ένα “κεραυνό” που αφήνει “άγαλμα” τον Μπαρτζώκα και η μπάλα πλέον “αναπαύεται” στα δίχτυα. Λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας και μετά αρχίζουν τα ξέφρενα πανηγύρια αφού το 1-0 που “έφερε” ο Σιλά ήταν υπεραρκετό για να φέρει τον Εργοτέλη στην Αʼ Εθνική και να ρίξει τον Ακράτητο στη... χωματερή.

Ένα τρελό όνειρο, μία ιστορική πραγματικότητα, ένα εξαίσιο φινάλε. Στα υπόλοιπα τέσσερα λεπτά οι “πράσινοι” δεν πρόλαβαν καν να καταλάβουν ότι ο... τροχός γύρισε ανάποδα και ο Βασσάρας σφυρίζει τη λήξη και την... έναρξη του τρελού πανηγυριού.

Πάντως για να φτάσουμε μέχρι εκεί είναι αλήθεια ότι η πλάστιγγα έγερνε προς τον Ακράτητο. Η ομάδα των Άνω Λιοσίων σαφώς πιο έμπειρη ξεπέρασε τον υπέρμετρο ζήλο των “κιτρινόμαυρων” και φαινόταν πιο ομάδα μέσα στο γήπεδο. Ο Μύρωνας Σηφάκης με το γνωστό σύστημα, τους τρεις αμυντικούς (Οικονομάκης, Αργυράκης, Δημήτρης) τους δύο ακραίους (Σπυριδάκης, Σιλά), τα δύο αμυντικά χαφ (Σουτζής-Χαραλαμπάκης), τον Λαμπράκη σε ρόλο οργανωτή και τους Ογκουνσότο, Γωνιωτάκη στην επίθεση, είχε ως πρώτο στόχο να μην δεχθεί γκολ και τα κατάφερε, αφού ο Ακράτητος παρά την υπεροχή του δεν απείλησε αρκετά. Αυτό που δεν... βγήκε στον Ηρακλειώτη τεχνικό ήταν οι αντεπιθέσεις αφού ναι μεν ο Εργοτέλης άφηνε χώρο, όμως ποτέ οι μέσοι και κυρίως ο Λαμπράκης δεν πήραν κατάλληλα τη μπάλα έτσι ώστε να βγάλουν την τελική πάσα. Μοιραία λοιπόν το πρώτο 45λεπτο δεν είδαμε σχεδόν τίποτα με εξαίρεση τη φάση του 3ου λεπτού όταν τα πάντα θα είχαν ανατραπεί αν ευστοχούσε από κοντά ο Γκίτσης στην παράλληλη σέντρα του Λίνκαρ. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε σχεδόν μία από τα ίδια με τον Ακράτητο πιο απειλητικό κυρίως από στημένες φάσεις και τον Εργοτέλη να “εγκλωβίζεται” μόνος του καθώς οι αλλαγές Τζανετής-Πίρβου δεν μπόρεσαν να κάνουν τη... διαφορά. Οι Αθηναίοι έγιναν πιο επιθετικοί με την είσοδο του Μπαγιαζίντ και την προώθηση του Τελκίνσκι όμως οι “κιτρινόμαυροι” “πολέμησαν” μέχρι το τέλος και δικαιώθηκαν με το υπέροχο γκολ του Σιλά την ίδια ώρα που όλοι περίμεναν την παράταση. Τέλος εκπληκτικό όλα τέλεια...

Μετά από μία τέτοια επιτυχία είναι σίγουρα πλεονασμός να αναφερθούμε σε διακριθέντες, όμως δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την εξαιρετική παρουσία του σκόρερ Σιλά, του “υπολογιστή” Αργυράκη και την ουσιαστική προσφορά του Οικονομάκη. Από τον Ακράτητο ο Χριστοδούλου, ο Ευθυμιάδης που τα πήγε μια χαρά με τον Ογκουνσότο και ο Τελκίνσκι ήταν οι καλύτεροι.

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Μπαρτζώκας, Γκίτσης (57ʼ Μπαγιαζίντ), Ηλιόπουλος, Χριστοδούλου, Σκούφαλης, Βενέτης, Στεφανίδης, Λίνκαρ (71ʼ Μαϊστρέλης), Κουτσοκώστας, Ευθυμιάδης, Τελκίνσκι.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Μακριδάκης, Οικονομάκης, Δημήτρης, Αργυράκης, Σπυριδάκης, Σιλά, Χαραλαμπάκης (54ʼ Τζανετής), Σουτζής, Ογκουνσότο, Γωνιωτάκης (92ʼ Κοσποντίνοφ), Λαμπράκης (60ʼ Πίρβου).