Σε λίγο καιρό η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια υπόθεση δύσκολη και προκλητική. Δύσκολη, όσον αφορά την οικονομική και οργανωτική της διάσταση.

Προκλητική, ως προς το εγχείρημα της καταγραφής της πατρίδας μας στα ισχυρά σύγχρονα κράτη που τολμούν με τη βεβαιότητα της επιτυχίας. Γιατί η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ευχή και προσδοκία όλων μας. Επειδή θα σημάνει πολλά, και για την οικονομία και για τη διεθνή μας θέση. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται.

Για τη μοναδική αυτή διοργάνωση θα μπορούσε κανείς να πει πολλά. Τόσο για την εμπορευματοποίηση του ολυμπιακού ιδεώδους, όσο και για την εκμηχάνιση του ανθρώπινου σώματος. Να μιλήσει για το συνθλιπτικό κυνήγι του οριακού και για τα τεράστια συμφέροντα που κινούν τα νήματα. Άλλωστε, κατά την αντίληψη των καιρών μας, Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς άφθονα ρέον χρήμα δεν μπορούν να διοργανωθούν. Σωστά. Το κατά πόσον όμως μπορούν να είναι και ολυμπιακοί ταυτόχρονα, σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση.

Άνθρωποι της δημόσιας ζωής δεν μιλάνε συχνά-πυκνά για την «επιτυχία των αγώνων»; Και έτσι, από τη στιγμή που εξοβελίζεται το «ολυμπιακοί» στην ασημαντότητα του περιττού, μετασημασιολογείται αναγκαστικά και το «αγώνες» στην τωρινή του διάσταση: σε ένα φανταχτερό και πολυτελές θέαμα, όπου η άμιλλα χαρίζεται στην ιδιορρυθμία των ιδεολόγων και το «ου το νικάν» προκαλεί το μειδίαμα από την πλευρά του σπόνσορα. Και για να εξηγούμαστε, δεν έχω τίποτα εναντίον του θεάματος, ιδίως όταν δίνει δουλειά σε κόσμο.

Έστω και αν καταλήγει σε σόου.

Υπάρχουν όμως και αγώνες που δεν εξαρτώνται από την ολίσθηση καμίας ακριβοπληρωμένης στέγης, δεν διεξάγονται υπό το φως εκτυφλωτικών προβολέων. Αγώνες που δεν τίθενται υπό την προστασία του ΝΑΤΟ και ποτέ εντεταλμένοι δημοσιογράφοι δεν κόπτονται για την ασφάλειά τους. Δεν είναι θορυβώδεις, όπως οι διαδηλώσεις, δεν προκαλούν τη δυσφορία, όπως οι απεργίες και - κακά τα ψέματα - συχνά το χειροκρότημα της επιβράβευσης ακούγεται σ' αυτούς τους αγώνες πολύ ασθενικό.

Αναφέρομαι, φυσικά, στους αθόρυβους και ταπεινούς αγώνες των μαθητών και μαθητριών που αυτές τις μέρες περνούν τη δοκιμασία των εξετάσεων. Με υπερωρίες και χρονοδιαγράμματα μακράν της ασφάλειας οποιουδήποτε κρατικού κορβανά. Με ψυχολογική και σωματική κούραση. Με συνεχείς μεταπτώσεις. Με ανατάσεις και απογοητεύσεις, με την επιμονή τους να θριαμβεύει και την υπομονή τους να δοκιμάζεται. Είναι ήδη ολυμπιονίκες. Από την άλλη, χιλιάδες οικογένειες συμπάσχουν και συναθλούνται με τα παιδιά τους καθημερινά, έξω από την αμετροέπεια που επιδεικνύει το σταριλίκι και την αλαζονεία που περιφέρει η ύβρις.

Όλα αυτά τα παιδιά, δουλεύοντας στην περισυλλογή της νύχτας και μελετώντας στο αγουροξύπνημα του πρωινού, βιώνουν βαθύτατα μέσα τους το νόημα μιας πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Δεν κυνηγούν τη νίκη αλλά πιστεύουν στη νίκη τους. Και περιμένοντας την ανταμοιβή των κόπων τους, χωρίς να διαγκωνίζονται, διαλαλούν έμπρακτα με τη σιωπή τους την αξία του συναγωνισμού. Αυτούς τους αγώνες των παιδιών ευχόμαστε να ανταμείψει γρήγορα η ζωή με το μετάλλιο που αξίζει στον καθένα. Ο καθείς και τα όπλα του. Γιατί οι αγώνες του Αυγούστου από τώρα κερδίζονται.

Καλή επιτυχία παιδιά!

* O Κώστας Κωνσταντίνου είναι καθηγητής στο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου