Ενα όραμα έξι ετών που ανεβάζει το επίπεδο της αθλητικής υποδομής του Ηρακλείου, εγκαινιάστηκε χθες με κάθε επισημότητα στο ΤΕΙ Κρήτης. Ο λόγος φυσικά για το κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων του Ιδρύματος που παραδίδεται στους νέους της πόλης και όχι μόνο.

Τον αγιασμό στην τελετή των εγκαινίων, πραγματοποίησε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για θέματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ Σπύρου Ταλιαδούρου, των βουλευτών Ηρακλείου κ.κ. Δεικτάκη, Μπαντουβά, Στρατάκη, Σχοιναράκη, Κεγκέρογλου, του δημάρχου Ηρακλείου κ. Κουράκη, εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και αρκετών αθλητικών παραγόντων. Στις κερκίδες πάντως, βρέθηκε λίγος κόσμος για μία τόσο σημαντική εκδήλωση.

“Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στο Ηράκλειο και στα εγκαίνια του θαυμάσιου αυτού αθλητικού κέντρου του ΤΕΙ Κρήτης.

Αξίζουν πράγματι θερμά συγχαρητήρια σ’αυτούς που εμπνεύστηκαν και σ’αυτούς που υλοποίησαν το έργο αυτό που πιστεύω ότι αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για το ΤΕΙ αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.

Πέραν από το κύριο εκπαιδευτικό έργο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πιστεύω ότι αυτά έχουν και την υποχρέωση της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης δια μέσου πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων της προσωπικότητας των φοιτητών τους και έργα σαν αυτό αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την επίτευξη του σκοπού αυτού” τόνισε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας ο οποίος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος:

“Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά η κυβέρνηση εχει ως στόχο να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να παράσχει στους φοιτητές των Τεχνολογικών μας Ιδρυμάτων ανταγωνιστική εκπαίδευση στο νέο τοπίο της ενωμένης Ευρώπης.

Παρά τη σημαντική πρόοδο των ΤΕΙ σε πολλούς τομείς, υπάρχει ακόμη δρόμος για περαιτέρω εξέλιξη”.

Η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Χαρά Αθανασάκη-Μιχαηλίδου έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της κατασκευής του κλειστού, σημειώνοντας ιδιαίτερα την τεράστια συμβολή του προκατόχου της κ. Καραναστάση και του νυν δημάρχου Ηρακλείου κ. Κουράκη.

“Παρουσιάζομε ένα έργο για την ολοκλήρωση του οποίου συνέβαλαν και άλλοι πριν από μας.

Το συνέλαβε ως ιδέα, ασυνήθιστη ίσως και πρωτοποριακή για τα τότε δεδομένα, ο επίτιμος πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Καραναστάσης. Το ενέταξε στο ΠΔΕ του ΤΕΙ, ενέκρινε την αρχική χρηματοδότηση και το θεμελίωσε ο τότε ΥΠΕΠΘ κ. Αρσένης. Το ενίσχυσε οικονομικά συμβάλλοντας στην έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού και σημερινός δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Επιφορτίστηκε με τις διαδικασίες του διαγωνισμού και την επίβλεψη η τεχνική υπηρεσία του ΤΕΙ υπό την εποπτεία του Συμβ.του ΤΕΙ. Το κατασκεύασε με συνέπεια η ανάδοχος εταιρεία.

Ετσι, ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του στο κοινό ένα έργο για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό του ΤΕΙ και της πόλης μας. Ενα έργο καλαίσθητο και λειτουργικό, που όχι άδικα έχει ήδη χαρακτηριστεί από όσους το είδαν “στολίδι”.

Στη συνέχεια η κ. Αθανασάκη μίλησε για την αξιοποίηση του χώρου:

“Το πολύκεντρο αυτό θα φιλοξενήσει σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΤΕΙ, την ομάδα μπάσκετ του “Ηράκλειο” στην οποία ευχόμαστε ο νέος σύγχρονος χώρος να φέρει επιτυχίες αγωνιστικές.

Προσφέρει στην πόλη ένα χώρο που έλειπε, για ποικίλες εκδηλώσεις.

Θα φιλοξενήσει τις αθλητικές δραστηριότητες του ΤΕΙ που έχει αξιόλογους αθλητές στο φοιτητικό του πληθυσμό και μεγάλο αριθμό καθηγητών, φοιτητών και υπαλλήλων που γυμνάζονται. Θα γίνει κύτταρο πολιτιστικής δημιουργίας και παρουσίασης αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων.

Γιατί στο ΤΕΙ Κρήτης επιδιώκουμε την ποιότητα και όχι μόνο στηρίζομε αλλά επιζητούμε την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τυχερό χαρακτήρισε τον εαυτό του ο επίτιμος πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης και νυν δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Μάρκος Καραναστάσης γιατί είδε όπως είπε το όραμα του να γίνεται στόχος που υλοποιήθηκε.

“Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές του έργου και ιδιαίτερα τον κ. Κουράκη που ως υφυπουργός Αθλητισμού βοήθησε με την χρηματοδότηση να τελειώσει έγκαιρα το έργο” τόνισε ο κ. Καραναστάσης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης επεσήμανε: “Το ΤΕΙ Κρήτης τιμά την πόλη μας και το έργο αυτό αναβαθμίζει και ολοκληρώνει την μαθησιακή διαδικασία. Η άθληση είναι βασική ανάγκη των νέων και αυτό το κλειστό θα προσφέρει πολλές υπηρεσίες στη νεολαία και τα σωματεία. Είχαμε μια άψογη συνεργασία για την ολοκλήρωσή του γιατί υπό κανονικές συνθήκες θα τελείωνε το 2007. Το ΤΕΙ θα έχει μάλιστα μια σειρά από οφέλη από αυτή τη διαδικασία.

Το μεγάλο στοίχημα για το Ηράκλειο είναι να ανταποκριθεί με επιτυχία όπως θα γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα σημαντικά αθλητικά έργα που γίνονται, βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Μετά τα τελετουργικά και τις ομιλίες των επισήμων η χορευτική ομάδα του ΤΕΙ παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς ενώ έγιναν αγώνες επίδειξης βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου σάλας από ομάδες του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σήμερα θα ολοκληρωθούν οι αθλητικές εκδηλώσεις με τουρνουά σκάκι (9 π.μ.) ενώ το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Σταυρακάκη “Μνήμες της Κρήτης” που λειτουργεί στο χώρο του κλειστού καθώς και τη θεατρική παράσταση (9 μ.μ.) από φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης “Ο Περιθωριακός ή έξω, μπροστά από την πόρτα” στο χώρο του Αμφιθεάτρου.