Του Κώστα Κωνσταντίνου

Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Αυτή είναι στην ουσία η απάντηση όσων επιμένουν να αρνούνται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, όταν με έκπληξη, αν όχι και με απογοητευτική πικρία, διαπιστώνουν ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν έστερξαν να επιβεβαιώσουν καμία ραφιναρισμένη γεωπολιτική θεωρία.

Κακώς λοιπόν δεν έχει επέλθει ακόμα η συντέλεια. Αυτά συμβαίνουν όταν το συναίσθημα της λογικής των «αναλυτών» καταρρέει ενώπιον της λογικής του συναισθήματος. Τα δέντρα οφείλουν να μην φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουν. Ο λαός έχει δίκιο μόνο όταν συμφωνεί, διαφορετικά ακυρώνεται ως όχλος.

Η σχολή σκέψης που αναπτύσσεται από τους «ειδικούς» βασίζεται στο εξής απλό επιχείρημα: από τη στιγμή που δεν μπορείς να αρνηθείς την ξεκάθαρη βούληση του 76% με το ελεύθερο και διαυγές του ΟΧΙ, μιας και είναι αδιανόητο στον κόσμο της δημοκρατίας μας να αμφισβητηθεί (τουλάχιστο στη θεωρία) η βούληση του λαού, είναι ανάγκη να εφευρεθούν «ψυχαναλυτικές» μέθοδοι, οι οποίες τελικά θα αποδείξουν ότι ο κυπριακός Ελληνισμός έπεσε θύμα παραπλάνησης από τον πρόεδρό του και, άρα, δεν ξέρει τι θέλει!

Φτάνουν μάλιστα (και σε διεθνές επίπεδο) να ταυτίζουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ντενκτάς και να μιλούν για την ανάγκη παραμερισμού του! Η διαστρέβλωση της αλήθειας, με αυτή την αήθη και προσβλητική αντιμετώπιση, δεν έχει όρια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από τη λογική τους πλευρά. Μία μόνο πτυχή θα αναφέρω. Πρακτικά, στο ψηφοδέλτιο μας ζητήθηκε να απαντήσουμε σε μία πολυμελή και πολύπλοκη ερώτηση (σχέδιο Ανάν) με ένα ναι ή με ένα όχι, χωρίς να έχουμε μπροστά μας έστω μερικά βασικά επιμέρους ερωτήματα (μάλιστα δεν ερωτηθήκαμε καθόλου οι δύο πλευρές, αν εγκρίνουμε και το σύνταγμα της άλλης συνιστώσας πολιτείας, στο οποίο κάποιοι από μας θα ζήσουν με την επιστροφή των εδαφών).

Πόσο ενωμένη είναι μια τέτοια Κύπρος; Είναι, δηλαδή, σαν να ζητάμε από τους μαθητές μας να απαντήσουν μόνο σε ένα ποσοστό ενός προς απάντηση συνολικού κάτι, το οποίο περιβάλλεται μάλιστα με την ιερότητα μιας αποκάλυψης, και να θεωρήσουμε ότι η απάντηση που θα πάρουμε είναι η ίδια και για το μέρος του ερωτήματος που δεν τέθηκε υπ' όψιν τους. Είναι γι' αυτό που επιμένω να λέω ότι το ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος ήταν εκβιασμός για όλους τους Κυπρίους.

Το δημοψήφισμα είναι πράγματι μια δημοκρατική διαδικασία, μόνο όμως όταν θέτει σαφή ερωτήματα και δεν ακρωτηριάζει τη λογική. Αντιγράφω από τα, αποσυρθέντα δυστυχώς εδώ και χρόνια, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της τρίτης Λυκείου, ΟΕΔΒ, έκδοση ΙΖ', 1999, σ. 207. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το δοκίμιο Οι περιφρονητές του πλήθους του Ρόδη Ρούφου: «Η αθέμιτη εκμε€τάλλευση του θεσμού (του δημοψηφίσματος, διευκρίνιση δική μου) αρχίζει όταν χρησιμοποιείται (από το Ναπολέοντα Γ', τον Χίτλερ κι άλλους) σαν υποκατάστατο κοινωνικής δημοκρατικής διαδικασίας, ζητώντας πονηρά ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» σε θέματα που από τη φύση τους δεν επιδέχονται μονολεκτική απάντηση (λ.χ. «θέλετε να σας κυβερνάω εγώ;» χωρίς να δίνεται σοβαρή διαζευκτική λύση). Μ' αυτή τη νοθευμένη μορφή μεταχειρίζονται συνήθως το δημοψήφισμα τα αυταρχικά καθεστώτα. Είτε για να προσδώσουν «λαϊκό χρίσμα» στην εξουσία τους («από το λαό») είτε για να επικυρώσουν τετελεσμένα γεγονότα ή να επιβάλουν πλατιές και περίπλοκες μεταρρυθμίσεις με τη «συγκατάθεση» των εκλογέων («δια του λαού»)».

Το λέμε για πολλοστή φορά: θέλουμε λύση με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως το αποδεχθήκαμε, ως έσχατη υποχώρηση, τρία χρόνια μετά την εισβολή, με τότε συνεισηγητή και το σημερινό πρόεδρο της Κύπρου. Όμως, το σχέδιο Ανάν είναι για μας μία εκβιασμένη ερμηνεία αυτού μας του οδυνηρού συμβιβασμού. Δεν είναι ο ορισμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά αντίθετα συνιστά μία μορφή διχοτόμησης. Διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία υπάρχει και χωρίς ξένα επεμβατικά δικαιώματα, με άμεση επιστροφή εδαφών (υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ), με πραγματικά ενιαία οικονομία και ισχυρή κεντρική τράπεζα, χωρίς να βαφτίζονται Τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι κουβαλητοί της Άγκυρας και πολλά άλλα. Γνωρίζουμε όμως τα όρια. Να το ξαναπούμε για πολλοστή φορά: θέλουμε να ζήσουμε με τους συμπολίτες μας Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι πράγματι υποφέρουν όχι μόνο από το εμπάργκο (το οποίο επεβλήθη από διεθνές δικαστικό όργανο) αλλά και από τους εποίκους, που αποτελούν την πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Τους εποίκους τους φοβόμαστε γιατί δεν έχουν κυπριακή νοοτροπία.

Να το υπενθυμίσουμε ξανά: οι Έλληνες της Κύπρου, όπως και όλος ο Ελληνισμός, συνεχίζουν τον αγώνα για τη λύση και την επανένωση της Κύπρου. Αποδείχτηκε ήδη ότι αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγονται καινούργιοι δρόμοι. Θύμα παραπλάνησης δεν έπεσε ο κυπριακός Ελληνισμός. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε.

Ήμουν ένας από αυτούς που είχαν την βαριά ευθύνη αλλά και την τιμή να ψηφίσουν σε ό,τι τελικά απεκλήθη δημοψήφισμα. Εξακολουθώ να είμαι και ένας από τους πολλούς σ' αυτό τον κόσμο που δεν θέλουν την ήττα τους να την εξαργυρώσουν και με την αδικία.

* Ο κ Κώστας Κωνσταντίνου είναι καθηγητής στο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου.