Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση των πρώτων έργων που αφορούν την αντικατάσταση δικτύων υδροδότησης, η χρηματοδότηση των οποίων εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει τη δημοπράτηση των πρώτων έργων που μπορούν να δρομολογηθούν καθώς υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Όπως είναι γνωστό, τα φθαρμένα δίκτυα υδροδότησης της πόλης είναι η βασική αιτία της απορρύθμισης του συστήματος τροφοδοσίας του Ηρακλείου με νερό, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι παλαιωμένα, σαθρά και δεν να μπορούν να υπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες νερού από τα κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης προσεγγίζουν το 70%, πράγμα που αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι εάν λυθεί το ζήτημα των διαρροών, αντιμετωπίζεται ίσως και συνολικά το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η ΔΕΥΑΗ, μετά τη διασφάλιση των χρημάτων με προσπάθειες του πρώην προέδρου της Νίκου Φακουρέλη και παρέμβαση του βουλευτή Ν. Ηγουμενίδη.

Όπως έχει γράψει η “Π”, πέντε είναι οι περιοχές του Ηρακλείου που μπαίνουν σε άμεση προτεραιότητα για την αντικατάσταση των δικτύων υδροδότησής τους, καθώς η ΔΕΥΑΗ έχει έτοιμες μελέτες που μπορεί άμεσα να δημοπρατήσει. Πρόκειται για την περιοχή της Ηλιούπολης, για την οποία το κόστος του έργου ξεπερνά τα 2.980.000 ευρώ. Επίσης για τις περιοχές των κάθετων δρόμων της Ακαδημίας και ακόμη για τις περιοχές Δειλινά και Ν. Αλικαρνασσός. Για τις δύο τελευταίες περιοχές η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης φτάνει το 1.500.000 ευρώ. Τα παραπάνω έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 αφορούν στη κατασκευή 60 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης και είναι πολύ σημαντικά για την πόλη του Ηρακλείου ενώ υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα.

Απόλυτη ετοιμότητα υπάρχει επίσης και δρομολογείται το έργο της κατασκευής «Δικτύων Ύδρευσης Αποχέτευσης στην περιοχή της Χρυσοπηγής και σε περιοχές του Ηρακλείου» προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ που αφορά την αντικατάσταση 5,5 χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης και αντίστοιχων δικτύων αποχέτευσης. Ειδικά στην περιοχή της Χρυσοπηγής τα δίκτυα ύδρευσης είναι πολύ παλιά με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα διαρροών. Η στενότητα των δρόμων στη συγκεκριμένη περιοχή σε συνδυασμό με την κατάσταση των υφισταμένων δικτύων επιβάλλει την ταυτόχρονη κατασκευή όλων των δικτύων ύδρευσης ακαθάρτων και ομβρίων.