Ο κτηνοτρόφος και σπουδαίος ξυλογλύπτης Γιώργος Καψάλης με τους δύο αξιολογητές της UNESCOΟ κτηνοτρόφος και σπουδαίος ξυλογλύπτης Γιώργος Καψάλης με τους δύο αξιολογητές της UNESCO

Εντυπωσιασμένοι αναχώρησαν μια Κινέζα και ένας Ισπανός αξιολογητής της UNESCO που περιόδευσαν στο συναρπαστικό κόσμο του γεωπάρκου του Ψηλορείτη, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στα “Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO”. Η έκθεση που όπως όλα δείχνουν θα είναι θετική, γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της λειτουργίας του γεωπάρκου και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, με σκοπό να αποτιμήσει το άθροισμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσονται στο εσωτερικό του.

Ο Anchel Belmont Ribas από την Ισπανία και η Li Sun από την Κίνα στο πλαίσιο ενός τετραήμερου εντατικού προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη γοητευτική γεωλογία και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Ψηλορείτη, να έρθουν σε επαφή με τον μακραίωνο πολιτισμό της περιοχής και να γνωρίσουν από κοντά ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και της τέχνης που φτιάχνουν με τα χέρια τους μικρά και μεγάλα θαύματα.

Οι δύο αξιολογητές μέσα από τη διαδρομή αυτή γνώρισαν από κοντά όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων που εξελίσσεται στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη, μέσα από τη συνδυαστική ανάδειξη του σπουδαίου φυσικού μας περιβάλλοντος, του πολιτιστικού μας πλούτου, την παραγωγή των τοπικών προϊόντων, αλλά και το πλούσιο εκπαιδευτικό έργο που αναπτύσσεται.

Όπως είναι γνωστό, από τις 17-11-2015 το φυσικό πάρκο του Ψηλορείτη αναγνωρίστηκε και επίσημα ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO». Μετά από προσπάθειες πολλών ετών που ξεκίνησαν από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ και τη συνεχή στήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τη δημιουργία του φυσικού πάρκου και την ένταξή του αρχικά στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το 2001 και έπειτα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων το 2004, επιτεύχθηκε και η διεθνής αναγνώρισή του από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Ωστόσο η παραμονή του γεωπάρκου στην κορυφαία βαθμίδα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, που αποτελεί μια σπουδαία κατάκτηση σε διεθνές επίπεδο, απαιτεί μια μαραθώνια διαδρομή. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει συνεχείς αξιολογήσεις και προϋποθέτει διαρκή εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται, στην κατεύθυνση ενός λειτουργικού μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως βασικό πυλώνα τον σεβασμό του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την προβολή τους ως αξίες στην εκπαίδευση και την ενημέρωση και τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Περιοχή Καστέλας και αρχαίας Ριζηνίας Περιοχή Καστέλας και αρχαίας Ριζηνίας

Ο γεωλόγος, υπεύθυνος του τμήματος Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, με δηλώσεις του στην «Π» δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το περιεχόμενο της έκθεσης των δύο αξιολογητών της UNESCO, οι οποίοι βρέθηκαν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του γεωπάρκου του Ψηλορείτη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, “τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια σε σχέση με τις δραστηριότητες, τις υποδομές, τη συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών τους. Φέτος η αξιολόγηση έγινε από τον Anchel Belmont Ribas από την Ισπανία και τη Li Sun από την Κίνα. Κατά τη διάρκεια ενός εξαντλητικού προγράμματος οι αξιολογητές επισκέφτηκαν τοποθεσίες που αναδεικνύουν τα γεωλογικά, φυσικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, αξιοθέατα και τοπικές επιχειρήσεις, ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους υπηρεσιών, οργανώσεων και συνεταιρισμών, συζήτησαν με απλούς ανθρώπους και κτηνοτρόφους και γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα του Ψηλορείτη. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το τοπίο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία του Ψηλορείτη. Τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις τους θα περιλάβουν σε μια εκτενή αναφορά που μαζί με άλλα έγγραφα και τεκμηρίωση θα καταθέσουν στην UNESCO. To εκτελεστικό όργανο του οργανισμού για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα θα λάβει τη σχετική απόφαση στα τέλη του έτους και η γενική γραμματέας της UNESCO θα επικυρώσει την επόμενη άνοιξη την τελική απόφαση, που όλοι ευελπιστούμε ότι θα είναι θετική…”

Όπως είναι γνωστό, το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη έχει έκταση 1.200 τετρ. χλμ. και περιλαμβάνει τον κυρίως ορεινό όγκο του ψηλότερου βουνού της Κρήτης από τις βόρειες παρυφές της Μεσαράς, τη λεκάνη του Αμαρίου, το Μαλεβίζι και όλη την προέκτασή του μέχρι τον Κουλούκωνα και τα βόρεια παράλια.