«Η Μαζώχτρα», του Αργύρη Εφταλιώτη, ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που βασίζεται σε αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε σε χωριό της Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο επαναστάσεων και εξεγέρσεων για την απελευθέρωση του νησιού,παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Κυριακή 20 Αυγούστου στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» στις 9:15 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Ηρακλείου.

«Η Μαζώχτρα» μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, χωρίς διασκευή, μέσω της πρωτότυπης φόρμας που προτείνει η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου, αναδεικνύοντας το χιούμορ και τον επίκαιρο λόγο του συγγραφέα.

Σ’ ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», η Ασήμω -που δουλεύει ως μαζώχτρα στις ελιές του Πανάγου και ο Πανάγος -αρχοντόπουλο με δικά του χτήματα- ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Ένα αρχοντόπουλο όμως δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Ενώ αρχικά σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό, αποφασίζει τελικά να εκδικηθεί: Με ένα ψέμα της -που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό - σπέρνει τη συμφορά. Και τότε, αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες… Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες.Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος.

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα.

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη.

Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης.

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης.

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης.

Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Φωτεινή Κακλίδη, Χρήστος Ατζινάς.

Παραγωγή: ΞΑΝΘΙΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.

Οργάνωση παραγωγής: Ρία Μεντηλίδου, Αγγελική Μαρίνου.

Σελίδα παράστασης: https://www.facebook.com/hmazoxtra

Ερμηνεύουν:  Θοδωρής Θεοδωρίδης, Νάντια Δαλκυριάδου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.

Τιμή Εισιτηρίου: 12 ? (γενική είσοδος), 8 ? (μειωμένο για φοιτητές), 5 ? (μειωμένο για ανέργους και μαθητές).

Προπώληση εισιτηρίων από 13 Αυγούστου: Αίθουσα Ανδρόγεω: 9.30 - 15.30, Κηποθέατρο «Ν.Καζαντζάκης»- ΟΑΣΗ: 9.30-15.30 & 16.00- 20.30.Άλλες παραστάσεις

Το έργο θα παρουσιαστεί στις 18 Αυγούστου στις Αγιές Παρασκιές, στις 23 στον Χορουπόμυλο στο Πάνορμο, στις 26 στο θέατρο Ερωφίλη, στη Φορτέτζα, στις 28 του μήνα στο κινηματοθέατρο “Κήπος” στα Χανιά και στις 30 Αυγούστου στην πλαζ ΕΟΤ στον Αγιο Νικόλαο.Η ομάδα

Η ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά με αφορμή την παράσταση «Οι Χαλασοχώρηδες» του Α.Παπαδιαμάντη που παρουσιάστηκε για τρεις θεατρικές σεζόν στην Αθήνα και σε πόλεις και νησιά όλης της Ελλάδας.

Η παράσταση της «Μαζώχτρας» είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας και έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2015 στο θέατρο Μικρό Γκλόρια πραγματοποιώντας έναν πρώτο κύκλο παραστάσεων έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

Την επόμενη σεζόν επαναλήφθηκε στο θέατρο 104 στο Γκάζι από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017.

Τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017, μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό και την πόλη της Κοζάνης.