Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες αναμένεται να επιδιώξουν να υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που τέθηκε από χθες σε ισχύ ώστε να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές της επιχείρησής τους προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές) και να μπορέσουν να ανασάνουν, βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θεωρείται πιο ευέλικτος από όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα για τις προβληματικές επιχειρήσεις, φέρεται ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στο «πνεύμα» της… τσακισμένης αγοράς και δίνει δυνατότητες στον «εγκλωβισμένο» από την οικονομική κρίση και τις οφειλές επιχειρηματία όχι μόνο να ορθοποδήσει οικονομικά αλλά και να εξελίξει ακόμα περισσότερο την επιχείρησή του με πιθανή χρηματοδότηση, εφόσον με τη συνδρομή εμπειρογνώμονα είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει στα χέρια του μία πραγματικά βιώσιμη επιχείρηση και απαλλαγμένος από «βαρίδια» μπορεί να «τρέξει» διάφορα επενδυτικά πρότζεκτ.

Φυσικά υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, έχουν γίνει προτάσεις-παρατηρήσεις και αναμένονται κάποιες διορθώσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες πρώτη ημέρα ενεργοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υποβλήθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις σε κεντρικό επίπεδο. Εκτιμάται ωστόσο ότι πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται σε στάση αναμονής, βολιδοσκοπούν την κατάσταση και παρακολουθούν την εξέλιξη της διαδικασίας ώστε να κάνουν την κίνησή τους.



Αισιοδοξία στην τοπική αγορά

Σε επίπεδο Ηρακλείου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που ήδη είχαν αναθέσει τις υποθέσεις τους σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, αναζητώντας κυρίως δια της δικαστικής οδού το «φιλί της ζωής» στις επιχειρήσεις τους.

Όπως δήλωσε στην «Π» η δικηγόρος Ευτυχία Κατσαρού, «είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση των ζητημάτων που έχει δημιουργήσει η προβληματική οικονομία στις εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι είναι πανάκεια αφού ακόμα η εφαρμογή του εξαρτάται από την πλειοψηφία του 60% των πιστωτών. Και με δεδομένο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ουσίας η δυνατότητα μελέτης για την μελλοντική πορεία της επιχείρησης μέσω της πιθανότητας αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αλλιώς δεν θα είχαν άλλον τρόπο να χρηματοδοτηθούν, μπορεί η εφαρμογή του να καταλήξει σε «αναζωπύρωση» του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας μας».

Πρωτόγνωρο αλλά και αρκετά σημαντικό χαρακτηρίζει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης. Εκτιμά ότι μπορεί να συνεισφέρει θετικά ώστε επιχειρηματίες που ταλανίζονται, να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ξαναμπούν σε μία κανονικότητα, όπως είπε. Ως Επιμελητήριο έχουν υποβάλει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους σε σχέση με κάποια ζητήματα που έχουν ανακύψει ως προς τον νόμο και την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, ευελπιστεί όμως ότι θα ξεπεραστούν στην πορεία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι με την υποβολή της αίτησης αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του αιτούντος ενώ τα ήδη ληφθέντα «παγώνουν».

Αυτό για να γίνει, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί η αίτηση και να πληροί τους όρους του παραδεκτού. Και αυτό κρίνεται από τον συντονιστή, δηλαδή από τον διαπιστευμένο διαμεσολαβητή του υπουργείου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα στοιχεία της αίτησης και να κάνει τις επαφές με τους πιστωτές για την απαιτούμενη συναίνεση του 60%.Είναι σημαντικό ακόμα, χαρακτηρίζεται ως καινοτόμο, ότι για πρώτη φορά μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού καλύπτεται και ο εγγυητής, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα σε καμία ρύθμιση. Όπως επισημαίνει η κ. Κατσαρού «ο εγγυητής ακόμα και να μην συμπράξει, καταλαμβάνεται από την ρύθμιση».



Οι προϋποθέσεις

Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, η οποία είναι ταχύτερη σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα, και υπάρξει συναίνεση του 60% των πιστωτών, χρειάζεται μία δικαστική επικύρωση για όσους δεν συμμετέχουν ή δεν συναινούν. Στις περιπτώσεις, εάν υπάρξουν, κατά τις οποίες η συναίνεση είναι καθολική, δηλαδή φθάνει το 100%, τότε δεν χρειάζεται δικαστική επικύρωση.

Βεβαίως και στην περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνεται έμφαση στην τήρηση της αρχής της μη χειροτέρευσης της θέσης των δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, από την εκποίηση της οποίας μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των οφειλών, δεν έχει λόγο να μπει σε αυτήν την διαδικασία γιατί απλά δεν τον συμφέρει. Εάν από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης, οι πιστωτές δεν έρχονται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τότε προαφαιρούνται:

• το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα,

• ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Βασική προϋπόθεση ώστε να υπαχθεί κάποιος στον συγκεκριμένο μηχανισμό είναι να αποδείξει ότι κατά την τελευταία τριετία η επιχείρηση του σε μία τουλάχιστον χρήση είχε α) θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Οι οφειλές που θα απομένουν μετά τη διαγραφή θα διακανονίζονται σε μέχρι 120 δόσεις για τις τράπεζες, την εφορία και τα ταμεία. Για του υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. πελάτες μιας επιχείρησης ή προμηθευτές) θα γίνονται το ανώτερο μέχρι 24 δόσεις, ενώ ειδικά για τις απαιτήσεις εργαζομένων θα γίνονται μέχρι 12 δόσεις.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ ανά πιστωτή, θα γίνονται μέχρι 36 δόσεις, χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων.