Της Κατερίνας Μυλωνά

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στο εξής οι σημαιοφόροι των Δημοτικών να επιλέγονται από κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κατά πόσο η κίνηση αυτή είναι ένα ακόμα… χτύπημα κατά της αριστείας ή μία προσπάθεια, όπως διατείνεται και το Υπουργείο Παιδείας, να επιτευχθεί η ισονομία στη μαθητική κοινότητα.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, η «επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης στοχεύοντας στη δημιουργία θετικού παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική μονάδα και αποφεύγοντας τους ανταγωνισμούς και τις διενέξεις μεταξύ των μαθητών», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αλλαγές στον καθορισμό των σχολικών μονάδων, τις εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών, το ωράριο και τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, ενώ προβλέπεται ότι μονάχα οι απόφοιτοι της ΣΤ’ τάξης θα παίρνουν τίτλο σπουδών, όπου θα αναγράφεται η βαθμολογία τους.



Στο... πόδι τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, κ. Νίκη Κεραμέως, αναφέρει ότι η κυβέρνηση καταργεί και την παρουσία των σημαιοφόρων στις δοξολογίες και με αυτόν τον τρόπο ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού.

«Για άλλη μία φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη. Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω», υποστηρίζει.

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, κάτι τόσο τιμητικό, όπως το να είσαι η/ο σημαιοφόρος του σχολείου σου, μετατρέπεται σε μία διαδικαστική υποσημείωση. Έτσι, για ακόμη μία φορά, όπως και με τον τρόπο εισαγωγής στα πειραματικά σχολεία, “μαθαίνει” στα παιδιά μας ότι για να ξεχωρίσεις δεν χρειάζεται προσπάθεια αλλά “τύχη”!».

Σχολιάζει, ακόμα, πως «εκτός, βέβαια, και αν σκέφτονται ήδη σε επόμενη έκδοση ΠΔ, να ορίσουν οι μαθητές να ψηφίζουν για τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες…».



Γ. Τερζάκης: “Είναι ζήτημα ιδεολογικό”

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως η παραπάνω εξέλιξη αποτέλεσε και δική του πρόταση ενώ τονίζει πως είναι το πρώτο Π.Δ. μετά από 19 χρόνια που ορίζει τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Σε ερώτηση αν η κλήρωση επιλέγεται για να σταματήσει ο ανταγωνισμός μεταξύ γονέων, κυρίως, αλλά και μαθητών, απαντά πως συναντάται το φαινόμενο γονιός να ζητά από το δάσκαλο να «τσιμπήσει» λίγο τους βαθμούς του παιδιού του προκειμένου να διεκδικήσει τη σημαία στη σχολική παρέλαση.

Όπως λέει, κατά τη δική του γνώμη, είναι ένα ζήτημα περισσότερο ιδεολογικό και δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται στα σχολεία. Ο κ. Τερζάκης θεωρεί πως η αριστεία στα μαθήματα δεν πρέπει να συνδέεται με τη σημαία. Μάλιστα, αναφέρει πως υπάρχουν προτάσεις ο θεσμός της κλήρωσης να ισχύσει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Μ. Μπελαδάκης: “Καταργείται η αξιοκρατία”

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και έρχεται να ισοπεδωτικά να καταργήσει κάθε έννοια αξιοκρατίας και αριστείας.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να τιμώνται οι μαθητές που διακρίνονται για το ήθος, τη συνέπεια και την απόδοσή τους και να εκπροσωπούν το σχολείο τους ως σημαιοφόροι και παραστάτες. Η όποια λαϊκίστικη αντίληψη για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές δε θεωρώ ότι νομιμοποιεί την ισοπεδωτική αντίληψη αυτού που επινόησαν και ψήφισαν», αναφέρει.



Γ. Αστρινάκης: “Χρειάζεται συζήτηση”

Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η κλήρωση για την επιλογή των σημαιοφόρων δεν έχει πέσει, επίσημα τουλάχιστον, στο τραπέζι.

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, τονίζει πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο θέμα και οι όποιες αλλαγές έρθουν θα πρέπει να γίνουν μετά από συζήτηση όλων των εμπλεκομένων και όχι από την κορυφή.