Ξαφνικά… όλα τα φώτα στράφηκαν στην παιδεία που αποτέλεσε χθες σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας θα γίνει σήμερα στις 10.30 το πρωί καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το αίτημα αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

“Πόλεμος” κομμάτων

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσα από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψή της θέλει να ρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην αρένα του ανταγωνισμού, όπου θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό survivor. Για το άσυλο είπε ότι το νομοσχέδιο το επαναφέρει στο σημείο που είχε το νομοσχέδιο Γιαννάκου.

Για το θέμα του ασύλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, κομματική λογική, αναχρονιστική αντίληψη και παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής της τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και «παίρνει σίγουρα πολύ καλό βαθμό», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανατρέπουν συνεχώς τους εκπαιδευτικούς νόμους με δυσμενή αποτελέσματα για την παιδεία και κατ’ επέκταση για το κύρος του Κοινοβουλίου και την ίδια την χώρα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υποστήριξε ότι «ο νόμος που ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι ένας παλιομοδίτικος νόμος, αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα».

Το υπουργικό ξέσπασμα

Ποικίλες αντιδράσεις αναμένεται να ξεσηκώσει η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ότι το 15% των μεταπτυχιακών δυσφημίζει το Πανεπιστήμιο ενώ το 85% όλων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών είναι άψογα. «Αυτούς θέλετε να καλύψετε. Αυτές τις αυθαιρεσίες θέλετε να καλύψετε. Διότι το αυτοδιοίκητο δεν λέει πουθενά ότι ο υπουργός δεν εποπτεύει» τόνισε ο υπουργός Παιδείας στις σχετικές επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Έρχονται εκλογές καθηγητών, τις οποίες αναπέμπουμε πίσω. Έτσι δεν είναι; Δεν σας άκουσα να λέτε ότι είναι μια αντισυνταγματική λειτουργία. Έρχονται τα οικονομικά και, επίσης, αναπέμπονται πίσω κάποιες φορές» πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Τα πανεπιστήμια μας, όσο δύσκολο και αν σας είναι, παραμένουν δημόσια. Και τα τέλη φοίτησης θα είναι σύμφωνα με το κόστος και όχι τη ζήτηση. Αυτή είναι μια βαθιά διαφορά ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή» ανέφερε.

Μίλησε, ακόμα, για άτομα που πλουτίζουν στα ΑΕΙ, «η καθιέρωση ακαδημαϊκών κανόνων για να επανανοηματοδοτήσουμε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο απειλεί.

Απειλεί όσους αυθαιρετούν και χρησιμοποιούν τους θεσμούς αυτούς προς ίδιον όφελος.

Απειλεί όσους πανεπιστημιακούς θεωρούν ότι τα δημόσια ιδρύματά μας πρέπει να είναι πηγή πλουτισμού και μάλιστα σε βάρος άλλων συναδέλφων τους» υποστήριξε.