Ολοκαίνουρια και ασφαλής παραδόθηκε χθες η παλαιά μεταλλική γέφυρα τύπου Bailey στις Τρεις Βαγιές, αφού προηγήθηκε ένα ριζικό «λίφτινγκ» που επιδιόρθωσε όλες τις φθορές που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είναι γνωστό, η γέφυρα που είχε εδώ και δεκαετίες να συντηρηθεί, εμφάνιζε σημαντικά προβλήματα και επάνω στο οδόστρωμα όπου κινούνταν τα οχήματα. Αντίστοιχα αντιμετωπίστηκαν και τα προβλήματα που υπήρχαν στο ξύλινο τμήμα της, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διέλευση των πεζών, όπου και παρουσίαζε χαοτικά ανοίγματα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων, καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε το κατάστρωμα της γέφυρας με οπλισμένο σκυρόδεμα και ασφαλτικό τάπητα κυκλοφορίας και αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα στοιχεία της. Επίσης έγινε αντικατάσταση των ξύλων της πεζογέφυρας, βάφτηκαν και αντικαταστάθηκαν τα κιγκλιδώματα.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου είχε αποσπάσει κατά το παρελθόν προφορικές πολιτικές δεσμεύσεις στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αντικατάσταση της γέφυρας με μια αντίστοιχη (τύπου μπέλευ), ώστε να δημιουργηθεί ένας δεύτερος κλάδος κίνησης των οχημάτων που θα εκτονώσει τον τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής.

Ωστόσο στη συνέχεια, αφού ο Δήμος έθεσε και εγγράφως το αίτημά του, εισέπραξε την έγγραφη αρνητική απάντηση με αποτέλεσμα να γυρνάμε πάλι στο σημείο μηδέν. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή, είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις πιο βεβαρημένες κυκλοφοριακά, καθώς δέχεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο οχημάτων που φρακάρουν λόγω της έλλειψης εναλλακτικών οδικών συνδέσεων που είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν. Ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται η περιοχή και στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις.

Ο ίδιος τονίζει ότι έχει βγάλει από το συρτάρι μια παλαιότερη μελέτη (γι’ αυτήν πλήρωσε περισσότερο από 85 χιλ. ευρώ ο Δήμος Ηρακλείου), η οποία δίνει μια οριστική λύση σε σχέση με τη συνολική διευθέτηση του οξύτατου κυκλοφοριακού προβλήματος της περιοχής όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκε.

Η μελέτη δρομολογήθηκε μετά από τις οξύτατες πιέσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που με τις πρώτες βροχές πλημμυρίζουν και αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στην καθημερινότητα τους από την έλλειψη βασικών έργων υποδομής.

Παρόλα αυτά, από το 2009 που η μελέτη παραδόθηκε, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση της αξιοποίησής της, παρά το γεγονός ότι δίνει ριζικές λύσεις στην εξαιρετικά βεβαρημένη κυκλοφοριακή κατάσταση της περιοχής.

Η πραγματικότητα είναι ότι για να προχωρήσει η εφαρμογή της μελέτης θα έπρεπε θεωρητικά να έχει προχωρήσει και το σχέδιο πόλης της περιοχής και, όπως αποδεικνύεται ούτε στην κατεύθυνση αυτή δεν έγινε το παραμικρό βήμα. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Αναστασάκη, επειδή το αρχικό σχέδιο της μελέτης είναι εξαιρετικά μεγαλεπήβολο και σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις και σε σχέση με τα έργα που θα πρέπει να προηγηθούν για να υλοποιηθεί, στις σκέψεις του είναι να γίνει μια επικαιροποίηση της, ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία μιας γέφυρας ανατολικότερα της σημερινής προς την πλευρά του ΤΕΙ, η οποία θα έχει τη δυναμική να απορροφήσει το βαρύ κυκλοφοριακό φορτίο που δέχεται η ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που δίνει οριστική λύση στον οξύτατο κυκλοφοριακό φόρτο, που όμως σε επίπεδο προετοιμασίας βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Στο πλαίσιο αυτό, στις προθέσεις του αντιδημάρχου είναι να έρθει σε επαφή με τους μελετητές του έργου, για να εξεταστούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που υπάρχουν για μια πιο ευέλικτη λύση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της πρότασής τους.