Της Κατερίνας Μυλωνά

Τι είδαν οι Κινέζοι στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσό; Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επενδύσουν στην Κρήτη και να στήσουν ένα ίδρυμα πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Τα κτίρια του Ιδρύματος στην Κνωσσό, εδώ και χρόνια έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, αφού σχεδόν όλες πια οι υπηρεσίες και τα τμήματά του λειτουργούν στις Βούτες, με … φωτεινή εξαίρεση την εστία που δέχεται φοιτητές τα τελευταία ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Εδώ και χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι προορίζονται αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, αναφέρει στην «Π» πως άνθρωποι από την Κίνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στο συγκεκριμένο «φιλέτο» του Ιδρύματος. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι, αφού πέντε περίπου προτάσεις και από Έλληνες επενδυτές, έχουν φτάσει στους ανθρώπους του Πανεπιστημίου. Ο κ. Ζώρας εξηγεί πως σε κάποιες περιπτώσεις, η επένδυση αφορά ορισμένα κομμάτια των εγκαταστάσεων και όχι το σύνολό τους.

Τονίζει, ωστόσο, πως οι συζητήσεις και οι όποιες επαφές βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και έτσι δεν είναι, προς το παρόν, κάτι ανακοινώσιμο. Διευκρινίζει πως ο, τι γίνει θα είναι βάση των κανονισμών του Ιδρύματος και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων.

Ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννης Καρακάσης, αναφέρει στην «Π» πως το ενδιαφέρον από πλευράς Κινέζων προέρχεται από έναν κρατικό όμιλο εταιρειών που έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πολιτιστικών κέντρων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, φυσικά, στην Κίνα, αλλά και το Μεξικό και την Ινδία. Η Κρήτη είναι στα σχέδιά τους, προκειμένου να επεκτείνουν τη δράση τους και στη Μεσόγειο.

Τα κέντρα που έχουν στήσει (κάτι σαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ή το Πλανητάριο) έχουν διάφορες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και κινούνται στα όρια που το Ίδρυμα έχει για να ενοικιάσει τις εγκαταστάσεις του, αφού, φυσικά αποκλείεται το ενδεχόμενο της πώλησης. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να στηθεί κάτι που να θυμίζει… Λας Βέγκας, όπως χαρακτηριστικά λέει ο αναπληρωτής πρύτανη.

Ο κ. Καρακάσης εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς για επιπλέον λεπτομέρειες, αφού το θέμα δεν έχει τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύγκλητο. Οι συζητήσεις, όπως λέει, ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη πρυτανική αρχή και μέχρι σήμερα έχουν γίνει επαφές των δύο πλευρών και επισκέψεις των Κινέζων στις εγκαταστάσεις.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τη φοιτητική εστία, ο κ. Καρακάσης αναφέρει πως πρώτο μέλημα, της όποιας συμφωνίας ενδεχομένως γίνει, θα είναι να μεταφερθεί στις Βούτες, κάτι που, εξάλλου, αποτελεί μέλημα όλων. Είναι φυσικό οι φοιτητές να προτιμούν να βρίσκονται δίπλα στο τμήμα τους. «Δεν πρόκειται να βγάλουμε τα παιδιά στο δρόμο», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως δεν είναι τίποτα σίγουρο, όλα βρίσκονται σε επίπεδο σκέψεων και για την όποια απόφαση χρειάζεται η συναίνεση του Ιδρύματος.

Ο κ. Καρακάσης τονίζει πως, ιδιαίτερα στους καιρούς που διανύουμε, είναι λάθος το Ίδρυμα να αφήνει τις εγκαταστάσεις του να ρημάζουν.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μελετά ποιες νομικές διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν και με ποια μορφή θα γίνει η όποια συνεργασία.