Καλούνται να τοποθετήσουν POS τη στιγμή που φοβούνται πως τα πενιχρά έσοδά τους δεν θα φτάσουν ποτέ στα χέρια τους. Ο λόγος; Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρωστούν είτε στην εφορία είτε σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα. Έτσι, μέχρι να θεσμοθετηθεί ακατάσχετος λογαριασμός, οι εκπρόσωποι της αγοράς από το Ηράκλειο ζητούν να ανασταλεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση και χρήση POS.

Το παραπάνω ζητούν οι Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου, με κοινό υπόμνημά τους προς την υφυπουργό Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «σε συνέχεια του κοινού υπομνήματος που σας είχαν απευθύνει και της συνάντησης που είχαν μαζί σας στο Υπουργείο την 28/03/2017, ζητάμε την κατεπείγουσα αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 45231/20.4.2017 (ΦΕΚ Β' 1445/27-04-2017) που αφορά την υποχρέωση των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση και χρήση των POS, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκυρίες και τις δυσκολίες των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τις οφειλές τους και ειδικότερα:

Ζητούμε την αναστολή της υπουργικής απόφασης μέχρι να θεσμοθετηθεί ο πλήρως Ακατάσχετος Επαγγελματικός Τραπεζικός Λογαριασμός, την αναγκαιότητα του οποίου αναλυτικά σας έχουμε εκθέσει με το κοινό υπόμνημά μας.

Υπενθυμίζουμε τόσο την εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2016 όσο και τη προσωπική σας δέσμευση, στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε την 28/3/2017, για την άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού μετά το πέρας της αξιολόγησης και σήμερα είναι πλέον εφικτό να ανταποκριθείτε πλέον στις καταστάσεις».

Επισημαίνουν πως:

«1. Δεν είμαστε αρνητικοί στην εγκατάσταση των POS, κρίνοντας τη χρήση τους απαραίτητη για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι προς το παρόν η μη αναστολή της υπουργικής απόφασης για την υποχρέωση των POS θα δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό, που ενδεχομένως να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο και πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο με αρνητικό αντίκτυπο και στην απασχόληση.

2. Η επιμονή του Υπουργείου στην υιοθέτηση του μέτρου, ενώ δεν συντρέχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για λειτουργία POS σε επιχειρήσεις, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι, ενδεχομένως είναι νομικά έωλη.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση του αιτήματός μας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος».