Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Καθόλου δεν άρεσε στον εισαγγελέα Ηρακλείου η φάρσα με την ψεύτικη είδηση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα και αφορούσε δήθεν στην εκδήλωση ισχυρότατου σεισμού στην Κρήτη μέσα στον Αύγουστο μεγέθους 9,5 της κλίμακας Ρίχτερ. Μία είδηση-μούφα που ήταν ωστόσο ικανή να προκαλέσει σύγχυση και πανικό, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Ακόμα και μεγάλα δημοσιογραφικά site έσπευσαν να κάνουν αναφορά στη συγκεκριμένη ανάρτηση, φιλοξενώντας δηλώσεις διάψευσης, ωστόσο «πες-πες», άντε να βγάλεις εντελώς από το μυαλό των κατοίκων μίαw σεισμογενούς περιοχής ότι πράγματι πρόκειται για κακόγουστη (αν όχι υποβολιμαία) φάρσα. Και επειδή αυτή τη φορά οι χρήστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας το …παρατράβηξαν, ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Θανάσης Γαλήνας έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα αναλάβει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων ζητά να ταυτοποιηθεί ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αλλά και ο συντάκτης της συγκεκριμένης «είδησης»-φάρσας. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα κληθεί να καταθέσει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στην επίμαχη ανάρτηση με αποτέλεσμα η αντίδρασ;h του να είναι οργισμένη.

Ο εμπνευστής και συντάκτης του κειμένου που αναρτήθηκε, θέλοντας να δώσει αληθοφάνεια στα γραφόμενά του, επικαλέστηκε έρευνα την οποία υποτίθεται διεξήγαγε « ο κορυφαίος σεισμολόγος στον κόσμο, ο Λιθουανός James Roguard (σ.σ. πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο), στην οποία συμμετείχε και ο κ. Λέκκας».

Με αφορμή τον σάλο που έχει προκληθεί για το συγκεκριμένο θέμα, μεγάλη είναι η συζήτηση σχετικά και με τις ευθύνες σοβαρών δημοσιογραφικών sites στην αναπαραγωγή κατασκευασμένων ειδήσεων, χωρίς να ελέγχουν την πηγή προέλευσής τους και χωρίς να μπαίνουν στην επιβεβλημένη διαδικασία διασταύρωσης της αναρτημένης είδησης.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η ευθύνη όταν η αναπαραγωγή αυτή αφορά ηλεκτρονικές πλατφόρμες που στηρίζονται αποκλειστικά στη διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων δήθεν ως φάρσες.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μία ψεύτικη είδηση, να την «ανεβάσει» και να τη μοιράσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Οι διαχειριστές της μιλούν αποκλειστικά για «φάρσες» και όχι για ψεύτικες ειδήσεις.

Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες σε βάρος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας εξαιτίας διαφόρων αναρτήσεων που έχουν γίνει και οι οποίες έχουν προκαλέσει σύγχυση και πανικό σε πολίτες και αρχές.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση φάρσας που αναφερόταν σε δολοφονία άνδρα στην Πάφο.

Για τη συγκεκριμένη ανάρτηση κατηγορήθηκε 35χρονος Κύπριος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε κάνει την ανάρτηση για πλάκα.