Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που οργάνωσε ο «Αναπτυξιακός σύλλογος γυναικών επιχειρηματιών Κρήτης» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης , κ. Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε ότι «η περιφέρεια Κρήτης στηρίζει εμπράκτως τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσω των προγραμμάτων και άλλων αναπτυξιακών «εργαλείων». Έχουμε δει ότι κάθε χρόνο υπάρχουν και νέες επιχειρήσεις που τις διοικούν γυναίκες και αξίζουν συγχαρητήρια. Διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις και πρέπει να πούμε ότι από όλη την Ελλάδα οι περισσότερες εγκρίσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα προέρχονται από την Κρήτη. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα, που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου, στην κρητική οικονομία».

Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, αντιδημάρχων, περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, των προέδρων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ και άλλων παραγωγικών φορέων, βραβεύτηκαν γυναίκες επιχειρηματίες για την προσφορά τους στην ανάπτυξη του νησιού καθώς επίσης και η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη που είναι πρέσβειρα Πολιτισμού της Κρήτης.

Η πρόεδρος του αναπτυξιακού συλλόγου γυναικών επιχειρηματιών Κρήτης, κ. Μαρία Πιτσικάκη, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, τις γυναίκες επιχειρηματίες αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης, που στηρίζει έμπρακτα, όπως ανέφερε, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Από την πλευρά της η Μαρία Τζομπανάκη, που βραβεύτηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη για την προσφορά της στον πολιτισμό, ανέφερε: «Η Κρήτη είναι η μάνα της Μεσογείου και το δόρυ της Ελλάδας όσον αφορά τον πολιτισμό της και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Είμαι υπερήφανη, συγκινημένη για την τιμητική διάκριση. Οι γυναίκες, όλος ο κόσμος σήμερα, κράτη ευάλωτα οικονομικά βάλλονται πάρα πολύ. Οι γυναίκες βάλλονται επίσης πολύ. Πρέπει να ακούγεται και η φωνή των γυναικών. Οι γυναίκες τίκτουν, έχουν άποψη και παρακαλώ ακούστε τες».

Για την προσφορά τους στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Κρήτη, στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των τροφίμων, στη βιομηχανία και επεξεργασία τροφίμων, αγροτουριστικών –οικιστικών καταλυμάτων, γυναικείων συνεταιρισμών, οικοτεχνίας και καινοτόμου προϊόντος, βραβεύτηκαν κατά σειρά: Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Εύα Σαβοιδάκη, Μαρία Κοκκάλη, Αργυρώ Καμπέλη, Λέλα Πυργιανάκη, Σωτηρία Μαθιουδάκη, Καίτη Ντιναμπόγια. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης έκθεσης «CRETAN WOMEN’S WEEK 2017» που οργανώνει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, που ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου στην πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της ΟΕΒΕΝΗ.

Παράλληλες εκδηλώσεις «CRETAN WOMEN’S WEEK 2017» στην πλ. Ελευθερίας

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Θα γίνει ζωγραφική σε ξύλο και ξυλοκοπτική από το Εργαστήριο Ιδεών.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα μαγειρέψουν ξινόχοντρο με την Χαρίκλεια Παρασύρη.

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, με τη βοήθεια της εταιρείας ΜΑΓΓΙΡΙ, οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν χειροποίητα μακαρόνια.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 8.00 το βράδυ θα γίνει μουσική βραδιά με το συγκρότημα των 16χρονων καλλιτεχνών Μανόλη Πλαΐτη και Κώστα Σκουτέλη

Καθημερινά διδάσκεται η τέχνη της καλαθοπλεκτικής (Διαλεκτάκη), μπορεί κανείς να θαυμάσει το παραδοσιακό τσαγκαράδικο (Μοσχοβάκη) και διδάσκεται η τέχνη της υφαντικής σε παραδοσιακό αργαλειό.