Αλλάζει σελίδα η Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες γίνεται μια δυναμική προσπάθεια ανανέωσης του γηρασμένου μηχανοκίνητου εξοπλισμού της.

Χθες παραλήφθηκαν οκτώ καινούργια απορριμματοφόρα, που όπως είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός σηματοδοτούν τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας που προχωρά και μέσα από τη στήριξη του προσωπικού».

Ειδικότερα, από χθες αποτελούν κτήμα του Δήμου οκτώ υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που ενισχύουν δυναμικά τον στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Τα καινούργια οχήματα παραλήφθηκαν, τα τέσσερα την προηγούμενη εβδομάδα και τα υπόλοιπα τέσσερα χθες. Εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας έκαναν μια πρώτη επίδειξη των δυνατοτήτων τους στο αμαξοστάσιο του Δήμου, παρουσία και του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Λαμπρινός οδήγησε για λίγο ένα απορριμματοφόρο, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τις επιδόσεις τους. Από τα νέα απορριμματοφόρα τα πέντε έχουν χωρητικότητα 16 κυβικών μέτρων, το ένα έχει χωρητικότητα 10 κυβικών μέτρων και δύο από αυτά έχει χωρητικότητα 6 κυβικών μέτρων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δυο μικρότερα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε στενά της παλιάς πόλης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση της διαδικασίας αποκομιδής στην παλιά πόλη, όπου τα στενά δρομάκια δεν επιτρέπουν τη διέλευση των μεγάλων απορριμματοφόρων.

Όπως τονίσθηκε χθες στη διάρκεια της παρουσίασης, όλα τα απορριμματοφόρα διαθέτουν τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, κάτι που αποτελούσε πρωταρχικό μέλημα του Δήμου όταν αποφάσιζε την αγορά τους. Αυτό τόνισε μετά το πέρας της παρουσίασης ο δήμαρχος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων «αγοράσαμε με ίδιους πόρους δέκα καινούργια απορριμματοφόρα. Τα οκτώ είναι ήδη στη διάθεσή μας, τα άλλα δυο τα αναμένουμε τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει στον στόλο της Καθαριότητας εδώ και χρόνια, με την οποία επιτυγχάνουμε την αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων, κάτι που αποτελούσε βασική προτεραιότητά μας.

Επίσης πετυχαίνουμε τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας προς τους δημότες και τη σημαντική οικονομία κλίμακας, καθώς τα νέα οχήματα καίνε λιγότερο καύσιμο και έχουν μικρότερα έξοδα συντήρησης. Θυμίζω ότι πρόσφατα αποκτήσαμε και δυο μικρούς φορτωτές JCB. Ο σχεδιασμός μας για τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας προχωρά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά ενός μεγάλου πλυντηρίου κάδων το επόμενο έτος. Επίσης την αγορά πλατφόρμας βαρέων οχημάτων, τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων.

Με όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την καθημερινή σκληρή δουλειά των στελεχών και του προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, πιστεύουμε, βάσιμα πια, ότι σύντομα θα δούμε το Ηράκλειο τόσο καθαρό, όσο το επιθυμούμε».

Στην παρουσίαση των νέων απορριμματοφόρων παρευρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στέλιος Βοργιάς.Ικανοποίηση για την προμήθεια των απορριμματοφόρων από το ΕΚΗ

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από το ΕΚΗ η προμήθεια των νέων απορριμματοφόρων του Δήμου Ηρακλείου (μετά από δεκαετίες) καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας του.

Στην παραλαβή των οκτώ νέων απορριμματοφόρων στο αμαξοστάσιο του Δήμου παρών ήταν και ο πρόεδρος του Ε.Κ.Η, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παραλαβή των νέων απορριμματοφόρων ήταν άκρως απαραίτητη, αφού όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει στο παρελθόν το Ε.Κ.Η., ο στόλος ήταν πεπαλαιωμένος (η τελευταία αγορά πραγματοποιήθηκε το 2004) με αποτέλεσμα στα σχεδόν μισά απορριμματοφόρα να μην λειτουργούν όπως έπρεπε τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων. Ευελπιστούμε ότι τόσο με την παραλαβή των νέων απορριμματοφόρων όσο και με τη σταδιακή κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας θα εξαλειφθούν τα εργατικά ατυχήματα στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου».