Της Λίλιαν Δαφερμάκη

“Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν” θα μπορούσαμε να πούμε για τονπολυσυζητημένο ανασχηματισμό στον Δήμο Ηρακλείου, που έφερε στοχευμένες αλλαγές στην ηγεσία των δημοτικών επιχειρήσεων της ΔΕΥΑΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ. Το Νίκο Φακουρέλη διαδέχεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης ο Γιάννης Ρασούλης ο οποίος αφήνει τη θέση του με τη σειρά του στη Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη που αναλαμβάνει την Πολεοδομία. Ο Γιάννης Ξυλούρης επανέρχεται δυναμικά στο δημοτικό σχήμα και αναλαμβάνει την προεδρία της ΔΕΠΑΝΑΛ εκτοπίζοντας τον Νίκο Αγγελάκη στη θέση του αντιπροέδρου, ενώ ο Νεκτάριος Ανδρεαδάκης μένει εκτός, όπως και ο Νίκος Φακουρέλης, που δεν έλαβε καμία θέση. Την αντιπροεδρία της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου (Α.Α.Η ΟΤΑ) αναλαμβάνει ο κ. Μαρίνος Παττάκος, ενώ η αρμοδιότητα για το τμήμα του ΚΕΣΑΝ μεταφέρεται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στην αρμοδιότητα της Αντιδημαρχίας Παιδείας δηλαδή στον Γιώργο Βλαχάκη. Με μια λακωνική, όπως συνηθίζει, δήλωσή του σφράγισε χθες ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός την ανακοίνωση των ονομάτων του ανασχηματισμού, εκφράζοντας ευχαριστίες ιδιαίτερα στα στελέχη της δημοτικής αρχής που αποχωρούν από το εκτελεστικό σχήμα για την μέχρι σήμερα σημαντική προσφορά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παραμένουν ενεργά μέλη της ομάδας, έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και ενδεχομένως στο μέλλον να αξιοποιηθούν εκ νέου». Οι χωρίς εκπλήξεις επίσημες ανακοινώσεις του δημάρχου Ηρακλείου για τις περιορισμένες ανακατατάξεις στο σχήμα των συνεργατών του έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι μέσα από αυτές εκτονώνονται εν πολλοίς οι κραδασμοί του πρώτου ανασχηματισμού (χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι απορροφήθηκαν πλήρως).



Καταχειροκροτήθηκε ο Νίκος Φακουρέλης

Νωρίτερα ο κ. Λαμπρινός ανακοίνωσε στη δημοτική ομάδα τις αποφάσεις του για τις δρομολογούμενες αλλαγές στις θέσεις εκτελεστικής εξουσίας στις δημοτικές επιχειρήσεις και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια και για τους δύο συνεργάτες του οι οποίοι τέθηκαν εκτός του δημοτικού σχήματος. Τα καλά λόγια περίσσευαν και για τον Νίκο Φακουρέλη και για τον Νεκτάριο Ανδεαδάκη στους οποίους ωστόσο δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να αποχωρήσουν. Ποιο ή ποια δηλαδή ήταν τα λάθη στα οποία υπέπεσαν και ήταν αναγκαίος ο εξοστρακισμός τους από το σχήμα συνεργατών του δημάρχου.

Από την πλευρά του πάντως ο Ν. Φακουρέλης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, αφού είχε προαναγγελθεί η αποχώρηση του από τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΗ πριν τον ενημερώσει ο δήμαρχος (ούτε καν σε ιδιωτικό επίπεδο), έφυγε με το κεφάλι ψηλά. Όπως είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης, για τον ίδιο η μεγαλύτερη τιμή είναι η εκλογή του στη θέση του δημοτικού συμβούλου και όχι η καρέκλα που θα καθίσει, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί να υπηρετεί τους Ηρακλειώτες από οποιαδήποτε θέση. Ο σχολιασμός αυτός προκάλεσε ένα θερμότατο χειροκρότημα από το σύνολο της δημοτικής ομάδας και αμέσως μετά όλα τα μέλη της παράταξης έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να τον ασπαστούν. Ο ίδιος μετά το τέλος της συνεδρίασης με δηλώσεις του στην «Π» τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μεγάλη τιμή για μένα είναι η εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου.

Πίστευα και πιστεύω στις αρχές της ‘’Δύναμης Πολιτών’’ για ριζικές αλλαγές – ανατροπές, για να είναι ο Δήμος στην κυριολεξία στην υπηρεσία του δημότη. Η υπηρεσία στον πολίτη ήταν κι η προτεραιότητά μας στην ΔΕΥΑΗ που κινδύνευε από οικονομική ασφυξία. Ήμουν πάντα και παντού παρών υποστηρίζοντας το έργο της ΔΕΥΑΗ, προωθώντας μελέτες και σχεδιασμούς που αποτέλεσμα είχαν την πρωθυπουργική υπόσχεση, που αν γίνει πράξη, αλλάζει τα δεδομένα για την πόλη του Ηρακλείου. Η προσπάθεια αυτή οφείλει να συνεχιστεί με πιο έντονο ρυθμό, το χρωστάμε στο λαό του Ηρακλείου και χρειάζεται η συμμετοχή και η αρωγή από όλους.

Για όλες τις αποφάσεις αλλά και τις πράξεις μας όλοι κάποτε θα κριθούμε».



18 πρόεδροι ευχαρίστησαν το Ν. Φακουρέλη

Τις ευχαριστίες τους για την άριστη συνεργασία που είχαν με τον Νίκο Φακουρέλη εξέφρασαν χθες με ανακοίνωσή τους 18 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων πριν την επίσημη ανακοίνωση του κ. Λαμπρινού. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Φακουρέλη Νικόλαο, πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου για την αρίστη συνεργασία που είχαμε καθ όλη τη χρονική διάρκεια της θητείας του, για την εργατικότητά του όλο το εικοσιτετράωρο, για την αποτελεματικότητά του στην αντιμέτωπιση των προβλημάτων μας και για τη στήριξή του στις τοπικές κοινότητες. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινότητων:

Αγίου Μύρωνος: Σηφάκης Ιωάννης

Άνω Ασιτών: Πιπεράκης Ευάγγελος

Κάτω Ασιτών: Τριανταφυλλάκης Θεόδωρος

Πενταμοδίου: Τσατσάκης Ευάγγελος

Πετροκεφάλου: Αθητάκης Γεώργιος

Πυργού: Χαιρέτης Μιχαήλ

Αυγενικής: Δερμιτζάκης Ιωάννης

Βενεράτου: Ζαϊμάκης Εμμανουήλ

Σίβας: Γιαουζάκης Ιωάννης

Κερασίων: Κογκάκης Ιωάννης

Βουτών: Μαλτεζάκης Γεώργιος

Δαφνών: Γιαμουμάκης Νικόλαος

Σταυρακίων: Ανωγειανάκης Ευστράτιος

Σκαλανίου: Τρουλιτάκης Ελευθέριος

Προφήτη Ηλία: Μαρτιμιανάκη Νικόλαο

Αγίου Σύλλα: Κυπράκη – Θεοδωράκη Μαρία

Κυπαρισσίου: Δασκαλάκης Ευάγγελος

Καλιθέας: Χατζηθωμά Σινάνη Σοφία.



Αλλαγή σκυτάλης

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας η νέα αντιδήμαρχος Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ.Ρασούλης και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Γ. Ξυλούρης μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για τους συναδέλφους που διαδέχονται στα νέα πόστα εξουσίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα εργαστούν από τις νέες τους θέσεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Η όλη διαδικασία των ανακατατάξεων αφήνει πίσω της πολλά ερωτηματικά για τον χρόνο, τον τρόπο των επιλογών και τα πραγματικά αίτια των ανακατατάξεων τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Εκείνο που είναι φανερό ότι έχει ενοχλήσει τους αποχωρούντες (εκτός από τη φυσιολογική πικρία τους για την αντικατάσταση τους) είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την προαναγγελία του εξοστρακισμού τους, στα μέσα ενημέρωσης χωρίς οι ίδιοι να έχουν ενημερωθεί επισήμως από τον δήμαρχο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργεί η ίδια η παράταξη στο εσωτερικό της, τις αντίρροπες δυνάμεις που έχουν ομαδοποιηθεί ανάμεσα σε αιρετούς και μη, που είναι φανερό ότι θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία την πολιτική συνοχή της που συχνά μοιάζει με χάρτινο πύργο...