Το «Όνειρο ενός γελοίου» σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου ανεβαίνει σήμερα στο Βενεράτο, στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα έργα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που μεταφέρει με απόλυτη ακρίβεια τη σκέψη του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Η παράσταση αποτελεί θεατρική προσαρμογή του πιο αισιόδοξου και φωτεινού έργου που έχει παρουσιάσει ο Ντοστογιέφσκι, μέσα από έναν ονειρικό μονόλογο με πρωταγωνιστή τον Δημήτριο Βερύκιο.

Στην υπόθεση του έργου, ένας άνθρωπος βαθιά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται… Το όνειρο που βλέπει τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του του φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες! Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού…

Τo «Όνειρο ενός γελοίου» ξεκίνησε το ταξίδι του τον Αύγουστο του 2014 στο Ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας κι αμέσως μετά παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής για 5 μήνες (2015-2016), αποσπώντας τη θερμή κριτική των ΜΜΕ και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού, που το τίμησε γεμίζοντας ασφυκτικά όλες τις παραστάσεις στις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν ανά την επικράτεια..

Ένα έργο, που ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού. Ένα κείμενο απλό και βαθύ, μεστό και αποκαλυπτικό που ο συγγραφέας θέλησε να αφήσει ως μια επιστολή – παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα στη δύση της ζωής του, αφού γράφτηκε το 1877, τέσσερα μόλις χρόνια πριν φύγει από αυτή τη ζωή.

Μέσα από τη συνύπαρξη των αντιθέσεών του, ο Ντοστογιέφσκι οδηγεί τον ήρωά του από το σκοτεινό στο ηλιόλουστο… αποτελώντας με τον τρόπο αυτό το πιο φωτεινό και αισιόδοξο διήγημά του.

Το κείμενο της παράστασης είναι θεατρική προσαρμογή από τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου, ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστή έργων της ρωσικής λογοτεχνίας.