Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Τέσσερα μεγάλα πρες κοντέινερ σχεδιάζει να τοποθετήσει ο Δήμος Ηρακλείου σε διάφορα σημεία της γεωγραφικής περιφέρειάς του, με στόχο να συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού και να μειώσει τα δρομολόγια για την περισυλλογή του. Πρώτη επιλογή για την τοποθέτηση των κάδων είναι το αεροδρόμιο Ηρακλείου, που καθημερινά εκτιμάται ότι παράγει έως και τέσσερις τόνους ανακυκλώσιμο υλικό...

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης, τα κοντέινερ αυτά έχουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα και διαθέτουν ένα εσωτερικό μηχανισμό συμπίεσης, που τους δίνει τη δυνατότητα να χωρέσουν το περιεχόμενο έως και δεκαπέντε κάδων ανακυκλώσιμου υλικού. Το αεροδρόμιο, λόγω της φύσης της λειτουργίας του, καθημερινά παράγει τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών για την ανακομιδή των οποίων χρειάζεται τα απορριμματοφόρα να διανύουν αλλεπάλληλες διαδρομές.

Η χρήση του κοντέινερ έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα των μετακινήσεων των απορριμματοφόρων τα οποία φθείρονται, των καυσίμων που καταναλώνονται και του χρόνου που χάνεται στη μεταφορά, θα μπορούσε να αξιοποιηθει πιο παραγωγικά. Με την ίδια λογική θα τοποθετηθεί ένα κοντέινερ κοντά στο ΠΑΓΝΗ, αφού μόνο στο νοσοκομείο υπάρχουν 18 κάδοι ανακύκλωσης, το υλικό των οποίων για να καταφέρει να περισυλλέξει σήμερα το απορριμματοφόρο θα πρέπει να διανύσει δυο δρομολόγια. Μετά την τοποθέτηση των μεγάλων κοντέινερ θα μπορεί να πηγαίνει μία φορά στις δύο μέρες.

Οι υπόλοιποι μεγάλοι κάδοι- κοντέινερ, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, θα τοποθετηθούν πιθανότητα σε περιαστικές περιοχές στις οποίες θα υπάρξει συνεργασία με μεγάλους παραγωγούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα εναπόθεταν τις ποσότητές τους στον ΧΥΤΑ.

Έτσι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, η ανακύκλωση βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του προγράμματος ολιστικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη και είναι εκείνη που θα οδηγήσει σταδιακά την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι πολίτες είναι έμπειροι στην ανακύκλωση, καθώς υπάρχει το δίκτυο των κάδων στο οποίο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και με τις δομές που υπάρχουν θα μπορέσουμε πραγματικά να εκτοξεύσουμε αυτό που ξεκίνησε πριν από χρόνια. Τα επόμενα μετά παίρνουν το δρόμο τομς.

Ανακύκλωση στην ανακύκλωση

“Ανακύκλωση στην ανακύκλωση” είναι το νέο μότο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι μετά την ανακύκλωση των παλιών κάδων της Υπηρεσίας, τώρα προχωρά και η ανακύκλωση των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιούν οι οδοκαθαριστές για την περισυλλογή των σκουπιδιών. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο ότι τα υλικά αυτά είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να τοκίζεται υπέρ του δημόσιου οφέλους και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια αλλά ως υλικά προς ανακύκλωση.

«Όπως δόθηκε ζωή σε παλιούς μεταλλικούς κάδους, καιρός είναι τώρα να δοθεί ζωή και σε παλιά πλαστικά». Γενικά το όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί εντός της Κρήτης η παραγόμενη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών και των υλικών που χρειάζονται, με αποτέλεσμα την ισόρροπη διαχείριση των πόρων.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο εγχείρημα, που αφορά στις σακούλες των σκουπιδιών που χρησιμοποιούν οι οδοκαθαριστές καθώς καθαρίζουν τους δρόμους, υπάρχει μια πολύ καλή συμφωνία με συγκεκριμένο ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό, το υλικό από τις παλιές σακούλες θα το ξεχωρίζουμε, θα το αμπαλάρουμε και θα το στέλνουμε σε ιδιώτη, ο οποίος με τη σειρά του θα μας παρέχει φτηνότερες σακούλες με κόστος μειωμένο κατά 50%. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα για ένα υλικό το οποίο για την Υπηρεσία Καθαριότητας είναι είδος πρώτης ανάγκης.