Τεράστιες οι καταστροφές στην ΚωΤεράστιες οι καταστροφές στην Κω

Τις πληγές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ, με δύο νεκρούς τουρίστες και τραυματίες, μετρούν οι κάτοικοι στην Κω, οι οποίοι προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή, μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν. Τις στιγμές του πανικού, του φόβου και της αγωνίας για την τύχη των πληγέντων διαδέχτηκε η αγωνία για το αύριο του τρίτου μεγαλύτερου νησιού των Δωδεκανήσων.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους. Μεγάλος όμως εξακολουθεί να είναι και ο φόβος των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών, μετά τους συνεχείς ισχυρούς μετασεισμούς, οι οποίοι ξεπερνούν τους 250!

Τα όσα έγιναν χθες στη μία και μισή τα ξημερώματα δεν περιγράφονται. Έντρομοι οι κάτοικοι του νησιού που κοιμόντουσαν πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους. Όσοι βρίσκονταν έξω διασκεδάζοντας, βγήκαν από τους κλειστούς χώρους που βρίσκονταν τρέχοντας προς ανοικτά και ασφαλή σημεία.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Από τη μεριά του πάντως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο μέτρησε την ένταση του σεισμού στα 6,7 Ρίχτερ.

Οι δύο νεκροί

Ένας 39 χρονος Τούρκος κι ένας 27χρονος Σουηδός έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την Κω.

Οι δύο τουρίστες καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια ενός μπαρ στο οποίο διασκέδαζαν τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σουηδός τουρίστας λέγεται Σιμόν Αντρέας Νίλσεν και όπως αναφέρουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχει ήδη ενημερωθεί η οικογένειά του.

Η ταυτότητα του Τούρκου τουρίστα έχει ταυτοποιηθεί και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον 39χρονο Σινάν Κούρτογλου. Το όνομά του ανέφερε και ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Αχμέτ Ντεμιρτζάν, στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε.

Ο άτυχος άντρας βρισκόταν με την παρέα του στο νησί για διακοπές, όμως το νήμα της ζωής του χάθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, βυθίζοντας στο πένθος τους φίλους και την οικογένειά του.

Έξω από τα σπίτια και τα δωμάτια  των ξενοδοχείων πέρασαν τη νύχτα  οι κάτοικοι και οι τουρίστες του νησιούΈξω από τα σπίτια και τα δωμάτια των ξενοδοχείων πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι και οι τουρίστες του νησιού

Ζημιές

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με συνέπεια να πανικοβληθούν όλοι οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό και με αφορμή αρκετούς μετασεισμούς.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων όπως στη Κω και τη Λέρο, τη Σάμο και την Ικαρία αλλά και στα τουρκικά παράλια.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, η θάλασσα στην Κω φούσκωσε και πλημμύρισε η προκυμαία του λιμανιού προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα. Λόγω μάλιστα των ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι, το Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει και συνέχισε το ταξίδι του.

Από τη δόνηση κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Με ιστορικούς σεισμούς συνδέεται το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στην Κω

Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας, το οποίο συνδέεται με το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωση της ομάδας, την οποία δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό της Κω-Αλικαρνασσού της 21ης Ιουλίου 2017 αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Στους επίσημους χάρτες σεισμικών ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα μόνο το χερσαίο τμήμα του. Η προέκτασή του στη θάλασσα φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές.

Άκης Τσελέντης: Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό - Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο zougla.gr, εξέφρασε την άποψη πως

μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, προσθέτοντας ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

«Η ευρύτερη περιοχή είναι διεγερμένη. Πιστεύω πως κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Πρέπει να περιμένουμε βέβαια αλλά λόγω της πλούσιας μετασεισμικής ακολουθίας μάλλον είναι ο κύριος. Πιστεύω ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ταρακουνήθηκε η Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στη Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγκλας. Η κυβερνήτης της Μούγκλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια. Η τουρκική τηλεόραση NΤV ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται στη 1.52 π.μ.