Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από την κοινοβουλευτική του παρέμβαση για τα αδέσποτα ζώα.

Εναντίον του βουλευτή στράφηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παρέμβασης του η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οποία μάλιστα δηλώνει πως στηρίζει τη Δημοτική Αρχή.

Στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία, στην οποία και προσθέτει:

«Η αντιφιλοζωική υστερία του κ. Αυγενάκη, βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, μας είναι γνωστή βεβαίως από το παρελθόν αλλά η κατάστασή του συνεχώς υποτροπιάζει και όσο θα πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές η αλίευση ψήφων θα εντείνεται και θα γίνεται όλο και πιο χυδαία και προκλητική. Τώρα εγκαλεί τον Δήμο Ηρακλείου επειδή τηρεί τη νομοθεσία για τα αδέσποτα. Εν ολίγοις τον καλεί να παρανομήσει.

Αύριο τι θα απαιτήσει; Τη δολοφονία τους;».

Όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, η πρακτική του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας «είναι έξω από αρχές και αξίες δικαίου για τη ζωή, είτε αυτή αφορά το είδος μας είτε άλλο είδος». Η Ομοσπονδία καλεί επίσης τον βουλευτή Ηρακλείου «αν θέλει μια πόλη χωρίς αδέσποτα ας ξεκινήσει εκστρατεία κατά όλων εκείνων που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους ή πετούν από δω κι από κει τα νεογέννητά τους».

«Αλλά μετά θα χάσει ψήφους γιατί εκεί βρίσκεται το κουμπί της υστερίας του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Αντιδράσεις από ψηφοφόρο της ΝΔ

Κατά της στάσης Αυγενάκη τάσσεται ωστόσο και η Ελένη Διακουμάκου, η οποία δηλώνει ότι πιστεύει στη Νέα Δημοκρατία και τη στηρίζει διαχρονικά.

«Ντρέπομαι σαν δεξιά ,για τις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη» αναφέρει σε επιστολή που κοινοποιεί στην «Π» η κ. Διακουμάκου χαρακτηριστικά, η οποία και προσθέτει ότι:

«Αν ο κ. Αυγενάκης θέλει να βοηθήσει την τοπική κοινωνία, ας ξεκινήσει με τα ουσιαστικά προβλήματά της και όσον αφορά την ευαισθησία του για τον τουρισμό. Ίσως ξέρει ότι οι ξένοι που επισκέπτονται το νησί, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τα ζώα…».

Η κ. Διακουμάκου δηλώνει τη δυσάρεστη έκπληξη της από την παρέμβαση Αυγενάκη για τα αδέσποτα, που όπως τονίζει, είναι μεν σοβαρό θέμα, αλλά όχι το σοβαρότερο.

«Η Δημοτική Αρχή κάνει σοβαρή προσπάθεια για τα αδέσποτα στο Ηράκλειο, αλλά η τοπική κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί, ώστε να συμβιώνει με αυτά και κυρίως να εκπαιδευτεί στο να μην συμβάλλει στο πρόβλημα εγκαταλείποντας ζώα στους δρόμους, τα οποία γίνονται άγριο θέαμα στους τουρίστες όταν αυτά πέφτουν θύματα φολιάσματος και των τροχών των αυτοκινήτων ή των όπλων» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Διακουμάκου, που τονίζει πως
τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας είναι άλλα και σοβαρότερα και ορίζει ως τέτοια την υψηλή τοπική παραβατικότητα, τις εμμονές σε παλαιολιθικές νοοτροπίες, την έλλειψη πρασίνου και υποδομών, τις διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, τις πανάκριβες μετακινήσεις, την ανεργία και την ακρίβεια.

Η επίμαχη ερώτηση Αυγενάκη

Για λόγους δεοντολογίας, η «Π» δημοσιεύει την ερώτηση Αυγενάκη. Στο κείμενο της ερώτησης του, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επικίνδυνη έχει γίνει πλέον η κατάσταση με την εγκατάλειψη των σκύλων στους δρόμους του Ηρακλείου, με τον αριθμό των αδέσποτων να εκτιμάται στα περίπου 2.500. Στην περιοχή του Καρτερού συγκεκριμένα, το φαινόμενο είναι πολύ εντονότερο, καθώς λίγα μέτρα από την παραλία, σύμφωνα με καταγγελίες, εγκαταλείπονται 3-4 σκυλιά την εβδομάδα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κνωσού, όπου και εκεί εγκαταλείπονται πολλά ζώα τα οποία περιφέρονται, ενοχλώντας τους διερχόμενους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα, καθώς και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζει:

«Είναι άξιο αναφοράς, ότι ο κ. Ινιωτάκης, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, με παλιότερες δηλώσεις του (Ράδιο Κρήτη, 22-02-16), μετά από καταγγελίες για ανεξέλεγκτες καταστάσεις με αγέλες σκυλιών, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «…κανένα κυνοκομείο και κανένας Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση» και ζήτησε «…αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα αδέσποτα». Ειδικότερα, είχε προτείνει «…να ισχύσει το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας, της Αγγλίας αλλά και Σκανδιναβικών χωρών, … όπου δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο. …Στις χώρες αυτές από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα αδέσποτο ζώο, η δημοτική υπηρεσία το παίρνει και το πηγαίνει στους ειδικούς χώρους που διαθέτει. Εκεί, και μετά από ένα χρονικό διάστημα 20-30 ημερών, αφού γίνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αφού ψάξουν τον ιδιοκτήτη που ενδεχομένως να έχει, το ζώο οδηγείται στην ευθανασία, αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν βρεθεί εκείνος που το εγκατέλειψε».

Ο κ. Αυγενάκης συνεχίζει με αναφορές στον κ. Ινιωτάκη και δηλώσεις του, ενώ καταλήγοντας αναφέρει στην ερώτηση του: «Ωστόσο, πέραν της αναγνώρισης του προβλήματος, δεν έχει ληφθεί κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά σοβαρής ανεξέλεγκτης πλέον κατάστασης με τα αδέσποτα σκυλιά στο Ηράκλειο. Είναι φανερό ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι αρμόδιες αρχές, αντί να παρέμβουν, ως οφείλουν, ελπίζουν απλώς να μη συμβεί κάτι κακό και επαφίενται στα φιλοζωικά αισθήματα των υπαλλήλων και των εθελοντικών οργανώσεων που φροντίζουν και μεριμνούν για τα αδέσποτα».