Συνέντευξη στον Γιάννη Σπανάκη
Εκ πρώτης όψεως ένα σεμινάριο ηλεκτροσυγκολλητών, η εξαγωγή της κρητικής κουζίνας στην «καρδιά» της Γερμανίας και το ενεργειακό φαντάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Όχι όμως αν πίσω από τις τρεις διαφορετικές ενέργειες κρύβεται ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ! Όχι ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, αλλά ως επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Του εργαλείου που «εφευρέθηκε» το 2012 για να συνδράμει σε χαλεπούς καιρούς στην Ελλάδα σε επίπεδο κατάρτισης, τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χωρίς η Γερμανία να αποποιείται τα όποια δικά της οφέλη. Στην αρχή ο Φούχτελ δαιμονοποιήθηκε, καθώς το κλίμα στην Ελλάδα ήταν πρόσφορο, αλλά οι τότε κατήγοροί του έγιναν σήμερα συνομιλητές του! Ο Φούχτελ, όπως λέει στην «Π», επιστράτευσε το δικό του πείσμα στο πείσμα των Ελλήνων και μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κατάφερε ν’ αναστρέψει το κλίμα. Σήμερα βρίσκεται στο Ηράκλειο για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια, αν δεν έχω χάσει το λογαριασμό, προκειμένου ν’ απονείμει τα πιστοποιητικά στους ηλεκτροσυγκολλητές που καταρτιστήκαν από το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ενόψει της επίσκεψής του, η «Π» έστειλε στον κ. Φούχτελ έξι ερωτήσεις, τις οποίες και απάντησε γραπτώς, αλλά χωρίς τη δυνατότητα του follow από την πλευρά μας. Ακόμα και έτσι όμως οι απαντήσεις του κ. Φούχτελ έχουν ενδιαφέρον, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.
Mυστικότητα
Κύριε Φούχτελ, η πρώτη σας θεσμική επίσκεψη στο Ηράκλειο έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα. Στη δεύτερη ήρθατε αντιμέτωπος με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχεστε για την απονομή βραβείων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην οποία προΐσταστε. Τι άλλαξε από τότε;
«Είχα τονίσει ήδη κατά την τελευταία μου επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει πια «ενηλικιωθεί». Ήταν μια συναρπαστική και όχι πάντα ευθύγραμμη πορεία. Αλλά πάνω απ’ όλα μια επιτυχημένη πορεία. Η κρίση ήταν ένα σοκ για τους Έλληνες και καταλαβαίνω καλά ότι πολλοί άνθρωποι ήταν στην αρχή επιφυλακτικοί. Συμμετέχω ενεργά από το 2012 και από την αρχή η πρόθεσή μου ήταν να προωθήσω τη συνεργασία επί ίσοις όροις. Προσπαθήσαμε να επιδείξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και έτσι να μειώσουμε τη δυσπιστία. Εντωμεταξύ υπάρχουν αμέτρητα επιτυχημένα προγράμματα, στα οποία η Ελληνογερμανική Συνέλευση λειτούργησε ως καταλύτης. Και υπάρχει φυσικά μια απίστευτη δυναμική για ακόμη πιο στενή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη.
Έχει γίνει εντωμεταξύ σαφές ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα ελληνογερμανικό εγχείρημα, που δουλεύει ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές. Από τη δική μας πλευρά δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση πολιτικοποίησης. Αυτό το ξεκαθάρισε από την αρχή η Καγκελάριος Μέρκελ. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση ιδρύθηκε για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις τοπικές διοικητικές αρχές και να φέρει κοντά τους λαούς των δυο χωρών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα κοινά μας προγράμματα θα αποφέρουν στο μέλλον ακόμη περισσότερους καρπούς και με αυτό τον τρόπο θα εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη. Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ ψευδαισθήσεις. Είχα κατανόηση για την αρχική επιφύλαξη, ταυτόχρονα όμως ήξερα ότι μέσω των προσπαθειών μας μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η επιφύλαξη. Είχα εντωμεταξύ μια σειρά από εποικοδομητικές συνομιλίες με πολλούς υπουργούς στην Αθήνα, αλλά και με περιφερειάρχες και δημάρχους, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, και χαίρομαι πολύ για τις συναντήσεις που θα έχω τώρα στην Κρήτη».
Σε επίπεδο Κρήτης υπάρχουν μετρήσιμα οφέλη από τις συνεργασίες σε επίπεδο Ελληνογερμανικής Συνέλευσης;
«Ναι. Αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική, χρειάζεται ικανές, σταθερές επιχειρήσεις, οι οποίες να διακρίνονται στις αγορές και για την ποιότητα των προϊόντων τους. Γι’ αυτό το λόγο, η Κρήτη δουλεύει σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των πόρων για την ειδίκευση των επαγγελματιών των διαφόρων κλάδων. Την αξία της ειδίκευσης την αποδείξαμε με το Σεμινάριο Ηλεκτροσυγκολλητών. Όλοι οι συμμετέχοντες, στους οποίους θα απονείμω το Πιστοποιητικό Συγκόλλησης με διεθνή κατοχύρωση, δεν απέκτησαν απλώς αυτή την ειδίκευση, αλλά και μια επαγγελματική προοπτική για το μέλλον τους. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κατακλύζεται από αιτήσεις συμμετοχής από όλη την Ελλάδα.
Η κρητική κουζίνα έχει πολλά να προσφέρει και συνίσταται όχι μόνο για γαστρονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε αυτό γνωστό και σε ένα φεστιβάλ μαγειρικής στη Γερμανία. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίστηκε μέσω της σχέσης σε επίπεδο τοπικών αρχών μεταξύ των πόλεων της Χερσονήσου και του Μπιντς.
Αυτά είναι δύο μόνο πυλώνες, που δείχνουν την πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί με τους φίλους μας στην Κρήτη. Ένα μακρόπνοο εγχείρημα είναι η Πρωτοβουλία για την ενέργεια, μέσω της οποίας σε συνεργασία με επιχειρήσεις και τοπικές αρχές χαράσσονται νέοι δρόμοι στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Και εδώ επιτύχαμε σπουδαία πρόοδο, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιφέρειες.
Στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Κρήτη, ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του πρώην προέδρου όλων των γερμανικών τεχνικών επιμελητηρίων, Ότο Κέντσλερ [Otto Kentzler]. Δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια ως συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων και προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και ώθηση στην περιοχή».
Με υπερβολή
Από «μαύρο πρόβατο» γίνατε «Φούχτελος» ή ακόμα και «Φουχτελάκης» για τους Κρητικούς. Προσωνύμια με δόση υπερβολής, ωστόσο δείχνουν κάτι για την αποδοχή που βρήκατε στην Ελλάδα στην πορεία.
«Ναι, ίσως παίζει ρόλο και η ιδιοσυγκρασία μου. Δεν δυσκολεύτηκα ποτέ να συνεννοηθώ με τους Έλληνες. Και τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο ανθρώπινος παράγοντας συχνά υποτιμάται, αλλά έχει τεράστια σημασία για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Και κατά τη γνώμη μου έτσι θα έπρεπε όντως να είναι, γιατί η πολιτική γίνεται από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους και θα πρέπει πάντα να έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Αλλά φυσικά, αυτό που ονομάζετε εσείς «αποδοχή» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πετυχημένη δουλειά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Χωρίς αυτήν, εγώ ίσως να μην ήμουν τόσο «αποδεκτός». Ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τέτοια αποτελέσματα έχει να επιδείξει η Ελληνογερμανική Συνέλευση σε όλη τη χώρα και αυτό με κάνει περήφανο και ικανοποιημένο».
Τελικά από την «κακή Γερμανία», η πλειοψηφία των Ελλήνων επικεντρώνει στον «κακό Σόιμπλε». Πώς αλήθεια είναι από κοντά ο υπουργός Οικονομικών σας και «άρχοντας της Ευρωζώνης». Τον αδικούν οι χαρακτηρισμοί; Και αν ναι γιατί;
«Ο κύριος Σόιμπλε παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία και αυτό λέει από μόνο του πολλά. Στο κάτω-κάτω εκλέγεται στη Γερμανία. Αλλά η δημοσιονομική και η οικονομική πολιτική δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Και φυσικά δεν υπάρχουν βασιλείς στην ΕΕ. Υπάρχουν όργανα, συνθήκες και αποφάσεις. Και η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη προκύπτει μέσα από τον σεβασμό αυτών των αποφάσεων και συνθηκών. Ο υπουργός μας των Οικονομικών επιδιώκει την οικονομική σταθερότητα και μάλιστα για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο κύριος Σόιμπλε επιθυμεί να δει την Ελλάδα πάλι σε τροχιά ανάπτυξης: Οικονομικά δυνατή, ικανή για μεταρρυθμίσεις και με πολλές νέες θέσεις εργασίας. Και ο κύριος Σόιμπλε τρέφει μεγάλο σεβασμό για τα θύματα της κρίσης μέσα στον ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια. Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται, μέσα από την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, να είναι σύντομα ορατό το φως στην άκρη του τούνελ. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει δεν θα πρέπει να ανασταλούν».
Οι εκλογές
Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν. Πόσο η έκβασή τους θα επηρεάσει την Ελλάδα και πόσο εύκολα μετά την ολοκλήρωσή τους η χώρα μας μπορεί να τύχει μιας ηπιότερης αντιμετώπισης συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που ζητά να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους;
«Οι γερμανικές εκλογές είναι σημαντικές για όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι λογικό και κατανοητό. Είναι ταυτόχρονα σημαντικές και για το κόμμα μου. Ελπίζουμε ότι η πολιτική της Καγκελαρίου μας θα λάβει την επιβεβαίωση, ώστε να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας για τη Γερμανία αλλά και συνολικά για την Ευρώπη μας. Όσον αφορά την Ελλάδα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα αυτό δεν έχει την παρούσα στιγμή μεγάλη σημασία και νομίζω ότι είναι καλό αυτό. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων και σε αυτόν θα πρέπει να παραμείνει. Σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, είναι σαφές ότι θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Δεν είναι γερμανική απόφαση, είναι μια συνολικά ευρωπαϊκή απόφαση, στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς.»
Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για τον ελληνικό λαό μέσα από τις επαφές που έχετε κάνει κυρίως με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
«Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι, ανοιχτοί και πραγματικά εργατικοί. Είναι ένας περήφανος λαός και έχουν σημαντικούς λόγους για να είναι. Μπορούν βέβαια κάποιες φορές να γίνουν πολύ πεισματάρηδες.
Αλλά κι εγώ είμαι πεισματάρης, όσον αφορά την Ελληνογερμανική Συνέλευση και τη δυναμική της. Ας αφήσουμε όμως την πλάκα κατά μέρος. Από το 2012 έχω γνωρίσει αμέτρητους ενδιαφέροντες ανθρώπους στην χώρα σας. Εξαιρετικούς πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), καινοτόμους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους και έχω αποκτήσει πραγματικούς φίλους σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτό για μένα είναι ένα μεγάλο προσωπικό κέρδος, που αποκόμισα από την εμπλοκή μου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση».