Ηπιότερος θα είναι ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού στο Ηράκλειο. Ηπιότερος θα είναι ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού στο Ηράκλειο.

Του Γιάννη Ζωράκη

Πότε κρύο, πότε ζέστη. Κάπως έτσι είναι το φετινό καλοκαίρι, που περνά από τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σε αρκετά χαμηλές για τα δεδομένα του Ιουλίου.

Έτσι θα συμβεί, σήμερα, αλλά και αύριο, όπου θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα φθάσουν κατά τόπους στον νομό Ηρακλείου ακόμα και τους 40 βαθμούς κελσίου. Η κατάσταση σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα είναι αντίστοιχη με αυτή του προηγούμενου καύσωνα. Μετά όμως από το νέο κύμα καύσωνα, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει από την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα μειωθεί ξανά, ενώ οι βοριάδες θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τα 7 μπορφόρ, «καταστρέφοντας» για μία ακόμα φορά πολλές εξορμήσεις προς την παραλία.

Μετά από την «επέλαση των ανέμων», το σκηνικό του καιρού θα γίνει πιο ήπιο, αλλά για μία ακόμα φορά θα έχουμε «βουτιά» του υδραργύρου από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Καρακατσάνη, «η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική θα είναι η αιτία για την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρα μας αλλά και το νησί το επόμενο 48ωρο».

Η άνοδος της θερμοκρασίας έγινε αισθητή από χθες, ενώ θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας συγκρινόμενη με τον προηγούμενο καύσωνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρακατσάνης, «στο Ηράκλειο η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι δύο ζεστές μέρες με όχι όμως ανυπόφορη ζέστη. Η θερμοκρασία και τις δύο ημέρες θα βρίσκεται στη μεγίστη τιμή της στους 35 με 36 βαθμούς, ενώ στην περιοχή της Μεσσαράς θα φτάσει το μεσημέρι σήμερα τους 39 με 40 βαθμούς. Αύριο ενδεχομένως ίσως ξεπεράσει για λίγο και μόνο τοπικά τους 40 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις που όμως δεν θα ξεπερνάνε τα 4 μποφόρ. Βουτιά θα σημειώσει ο υδράργυρος από την αρχή της επόμενης εβδομάδας».

Αναφορικά με τους ανέμους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «το μελτέμι θα εξασθενήσει και θα πνέει με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τα 4 μποφόρ ενώ στα ανατολικά για λίγο θα αγγίζει και τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια παραθαλάσσια τμήματα μεταξύ των 24 και 35 βαθμών. Κεντρικά και νοτιότερα ο υδράργυρος θα αγγίξει και ίσως τοπικά να ξεπεράσει για λίγο και τους 40 βαθμούς».

Από την Παρασκευή ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού υποχωρεί και θα δώσει τη θέση του σταδιακά στους ενισχυμένους βοριάδες που το Σαββατοκύριακο στα θαλάσσια ανοιχτά θα φτάνουν και τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα πέσει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.