Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα διαρκέσουν οι φετινές εκπτώσεις στο ΗράκλειοΠερισσότερο από κάθε άλλη φορά θα διαρκέσουν οι φετινές εκπτώσεις στο Ηράκλειο

Του Γιάννη Ζωράκη

Στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης πανελλαδικά ελπίζουν οι επιχειρηματίες, κυρίως λόγω της συνολικότερης γενικής αύξησης των τουριστών.

Οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα και φέτος για πρώτη φορά θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απʼ οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα οι φετινές εκπτώσεις αρχίζουν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη αλλαγή και διεύρυνση της περιόδου των εκπτώσεων πραγματοποιείται έπειτα από τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4446 του 2016, σύμφωνα με τον οποίο οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγικών φορέων. Στον νομό Ηρακλείου αποφασίστηκε λοιπόν και υπήρξε έκδοση σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, ότι τα δύο δεκαήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων μεταφέρονται στις περιόδους χειμερινών και θερινών εκπτώσεων και γίνονται δεκαπενθήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θερινές εκπτώσεις διαρκούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 31 Αυγούστου, ενώ οι χειμερινές ως τις 15 Μαρτίου αντί για τις 28 Φεβρουαρίου. Αναφέρεται ότι οι αλλαγές αφορούν το νομό Ηρακλείου, με εξαίρεση τους τουριστικούς Δήμους.

Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η διεύρυνση των εκπτώσεων ως τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι διότι υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση ως και εκείνη την περίοδο, οπότε οι δελεαστικές τιμές εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να επηρεάσουν θετικά τους εκτός συνόρων καταναλωτές.

Κάποιες επιχειρήσεις βέβαια, με δεδομένο το γεγονός πως αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα ρευστότητας, έχουν ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση δελεαστικών προσφορών και μειώσεων τιμών, σε μια προσπάθειά τους να αυξήσουν την αγοραστική κίνηση. Σε πολλές των περιπτώσεων, οι εκπτώσεις είναι αρκετά δελεαστικές, αφού περιλαμβάνουν υψηλές ποσοστιαίες μειώσεις, αν και οι καταναλωτές πλέον δεν ενδιαφέρονται για το ποσοστό της έκπτωσης, αλλά για το τελικό ποσό το οποίο και θα πληρώσουν.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.

Σύμφωνα με τον νόμο 4177/2013, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει παράλληλα ότι επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου.