Της Κατερίνας Μυλωνά

Κάτι το χαλάζι τον προηγούμενο μήνα, λίγο ο καύσωνας το τετραήμερο που πέρασε, οι παραγωγοί του Ηρακλείου έμειναν να μετρούν τις πληγές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους ο καιρός. Από την περασμένη Δευτέρα, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Κρήτης με επικεφαλής τον διευθυντή της υπηρεσίας, κ. Νίκο Δασκαλάκη, επιθεωρεί χωράφια για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος. «Από τη Δευτέρα ξεκινήσαμε για τις επισημάνσεις, να δούμε την εικόνα της ζημιάς, πού έχουμε προβλήματα, ποιας έντασης και έκτασης», ανέφερε χθες ο κ. Δασκαλάκης στην «Π». Ήδη έχουν διαπιστωθεί ζημιές από πολύ μικρές ως πολύ μεγάλες από τον καύσωνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια ενώ λιγότερες ζημιές ή και μηδενικές εντοπίζονται σε σταφιδάμπελα ή οινοποιίας. Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά πάνω από 20% της καλλιέργειάς τους καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς ώς τις 17 Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι γεωπόνοι εκτιμητές τού υποκαταστήματος Κρήτης θα ξεκινήσουν τις κατά τόπους εξατομικεύσεις, ανάλογα τις δηλώσεις που θα έχουν γίνει. Σε ερώτηση της «Π» αν ο πρόσφατος καύσωνας είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κρήτης, ο κ. Δασκαλάκης είπε πως εκείνο που τον κάνει ιδιαίτερο είναι η ένταση και η διάρκειά του αφού επί τρεις ημέρες η θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, όπως επιβεβαιώνουν στην πλειοψηφία τους οι εγκατεστημένοι και πιστοποιημένοι στην Κρήτη μετεωρολογικοί σταθμοί. «Οι ζημιές είναι αρκετές και διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο και την καλλιεργητική φροντίδα που είχε δεχτεί το αμπέλι και τον παραγωγό. Γειτονικά αμπέλια εμφανίζουν διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά το ύψος και το είδος της ζημιάς», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.

Σημειώνει πως εκτός από τα αμπέλια, ζημιές εντοπίζονται και στα κηπευτικά.

Δανέλλης: «Άλλη μια πληγή για τους αγρότες της Κρήτης»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΟΤΑΜΙ, Σπύρος Δανέλλης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν στις υπαίθριες καλλιέργειες και τα αμπέλια από τον καύσωνα σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς.

Όπως αναφέρει ο κ. Δανέλλης, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γιʼ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα, καταγράφοντας πολλές ζημιές στις σοδειές τους την ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους. Επειδή η έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ο κ. Δανέλλης τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του Υπουργού προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα κάλυψης προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: «Να δοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις»

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες έρχονται να προστεθούν στα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ʽΈλληνες αγρότες, λόγω της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων τους, της δραματικής αύξησης προκα- ταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, της σημαντικής καθυστέρησης στην επιστροφή οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και της περικοπής των αγροτικών συντάξεων. Αναμένουμε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.».

Τονίζει, ακόμα, ότι «οι αγρότες ακόμη περιμένουν από τον ΕΛ.Γ.Α. να τους εξοφλήσει τις αποζημιώσεις για τις σημαντικές ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους το 2016. Ευελπιστούμε, αυτή τη φορά, να δοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς».