Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές διαδέχθηκαν τον τετραήμερο καύσωνα που έπληξε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η απόλυτη ξηρασία που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τους ανέμους, σε πολλές περιπτώσεις ισχυρούς, που ακολούθησαν, δημιούργησαν τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές, κυρίως της νότιας και κεντρικής Ελλάδας.

Σε τοπικό επίπεδο, μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Θωμά, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συμβολή ελικοπτέρου κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Αργά το απόγευμα εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά σε χαράδρα της περιοχής Καλαμιτσίου Χανίων, χωρίς να κινδυνεύουν περιουσίες και σπίτια.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μάνη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να καούν και σπίτια, αποτέλεσε ένα πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, οχήματα και αεροσκάφη είναι εμφανής. Ειδικότερα στην περίπτωση της Μάνης, δεν έλειψαν και οι λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς η αναζωπύρωση του αρχικού μετώπου είχε ως συνέπεια τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Λακωνίας και οι κάτοικοί της.

Χθες βράδυ ξέσπασαν πυρκαγιές τόσο στα Μέγαρα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όσο και στην Πάτρα, κοντά στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην Κέρκυρα. Μικρότερα μέτωπα υπήρχαν στο Αγρίνιο και στη Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, είχαν ξεσπάσει συνολικά πάνω από 50 πυρκαγιές.

Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε δελτίο για την επικινδυνότητα πυρκαγιών σήμερα, εστιάζοντας στις περιοχές της Αττικής, της νότιας Εύβοιας και των Δωδεκανήσων. Στην περιοχή της Μάνης, ο κίνδυνος για για σήμερα είναι υπαρκτός, αλλά μειωμένος.