Τη χρήση της συσκευής αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ που έχει εγκατασταθεί στην δημοτική Ακτή Καρτερού από τον Δήμο Ηρακλείου είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός, μαζί με εκπρόσωπους των σωματείων ΑμΕΑ. Το σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια τόσο των χρηστών όσο και των συνοδών τους, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει τον μικρότερο δυνατό χώρο, ώστε να μην δυσχεραίνει τη διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών. Η προμήθεια και η εγκατάσταση του συστήματος χρηματοδοτήθηκε με ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου. Για να φτάσουν τα ΑμΕΑ στη συσκευή έχει κατασκευαστεί διάδρομος, ενώ έχουν προβλεφθεί θέσεις στάθμευσης και αποδυτήρια.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων Γιώργος Βιδάκης, Χαράλαμπος Γερώνυμος, Μιχάλης Ψυλλάκης, Μανώλης Μαράκης και Νίκος Μαυροματάκης, είδαν το seatrack σε χρήση, προέβησαν σε ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις για την βελτίωση της παροχής, αλλά επεσήμαναν και πόσο σημαντική είναι αυτή η ενέργεια της δημοτικής αρχής: «Ευχαριστούμε πολύ τη δημοτική αρχή για την τοποθέτηση της συσκευής αυτόνομης πρόσβασης ΑμΕΑ στη θάλασσα στην Ακτή και για την γενικότερη ευαισθησία της σε θέματα ΑμΕΑ. Όταν δημιουργηθεί παραλία και στον Κόλπο του Δερματά ευελπιστούμε ότι θα προβλεφθεί αντίστοιχη συσκευή και εκεί» τόνισε ο κ. Βιδάκης, ενώ ο κ. Γερώνυμος προσέθεσε από την πλευρά του «τέτοιες κινήσεις είναι δείγμα πολιτισμού».

Ο δήμαρχος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προσφέρει στα άτομα με κινητικές δυσκολίες μια ισότιμη καθημερινότητα δεν σταματάει εδώ: «Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, όπως την βελτίωση υφιστάμενων ραμπών ΑμΕΑ και την κατασκευή νέων, τη δημιουργία κούνια για ΑμΕΑ στον Καράβολα και τώρα στην τοποθέτηση συσκευής αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα στην Ακτή Καρτερού. Οφείλουμε, όμως, να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να καταστήσουμε το Ηράκλειο μια πόλη όσο το δυνατόν φιλικότερη προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Δεν πρόκειται για παραχώρηση. Πρόκειται για υποχρέωσή μας».