Αντιδράσεις για προαπαιτούμενα

Γολγοθά με 113 προαπαιτούμενα πρέπει να ανέβει η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, να εξασφαλίσει την ποσοτική χαλάρωση (QE) και να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας που θα επιτρέψει την έξοδο από το μνημόνιο 3 προς ένα ηπιότερο πρόγραμμα του χρόνου το καλοκαίρι. Αντιδράσεις στον χώρο της εκπαίδευσης αναμένεται να προκαλέσει το γεγονός ότι σύμφωνα με το κείμενο της έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Η έκθεση ζητάει μεταξύ άλλων να αρχίσουν να εκδίδονται οι κουτσουρεμένες συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, να προχωρήσουν η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, να ξεμπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό, να οριστικοποιηθεί η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων.

Επανεκκίνηση πλειστηριασμών

Μετά από οκτώ μήνες σταματούν την αποχή τους από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς Δημόσιο και τράπεζες οι συμβολαιογράφοι, πράγμα που σημαίνει την επανεκκίνηση μιας διαδικασίας ιδιαίτερα επώδυνης για πολλούς. Με ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την αδιαφορία της πολιτείας να προστατεύσει θεσμικά τους πολίτες που έχουν πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, γνωστοποιούν ότι στο εξής οι πλειστηριασμοί για κάθε οφειλή και για κάθε ακίνητο θα γίνονται κανονικά. Οι συμβολαιογράφοι εδώ και καιρό είχαν περιορίσει την αποχή τους για οφειλές έως 300.000 ευρώ σχετικά με την πρώτη κατοικία. Πλέον και αυτοί οι πλειστηριασμοί θα γίνονται κανονικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στα Ειρηνοδικεία της χώρας οι εντάσεις αναμένεται να κορυφωθούν και η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να μονιμοποιηθεί. Εδώ είχαμε εντάσεις και στη διάρκεια της αποχής των συμβολαιογράφων, πόσο μάλλον τώρα;

Ο Μαρινάκης τούς έβγαλε από τη δύσκολη θέση

Τελικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβγαλε από τη δύσκολη θέση την αξιωματική και λοιπή κραυγάζουσα αντιπολίτευση, για την υπόθεση του Noor 1 και την εμπλοκή Καμμένου, προκειμένου να μιλήσει ισοβίτης για συγκεκριμένο πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται με το ναρκοπλοίο. Το Μαξίμου κάλεσε τη ΝΔ να πει ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θίγεται, αλλά από την Πειραιώς …σιγή. Το ίδιο και η Δημοκρατικής Συμπαράταξη που έφερε το θέμα στη Βουλή, στοχεύοντας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά αποσιωπώντας το όνομα του επιχειρηματία που θίγεται και κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν με την υπόθεση. Το «γόρδιο δεσμό» έλυσε ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που χθες κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Πάνου Καμμένου για σκευωρία. Μάλιστα με δήλωσή του εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφέροντας ότι εξαντλήθηκαν τα όρια της υπομονής του για τη σκευωρία εναντίον του.

Προσθέτει επίσης ότι η σκευωρία μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να εκβιαστεί και να παραμερίσει για ν’ αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του τύπου και της ενημέρωσης. Χαρακτηρίζει επίσης τον Πάνο Καμμένο ως εκ των βασικών οργανωτών της σκευωρίας. Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη δήλωση του επιχειρηματία απουσιάζει κάθε αναφορά στο Noor 1. Ακόμα, στη δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης δεν αναφέρεται καθόλου στο χώρο του ποδοσφαίρου, απ’ όπου πραγματικά ξεκίνησαν οι πρώτες αναφορές και συντηρήθηκαν για αρκετά μεγάλο διάστημα. Όσο για τον τύπο και την ενημέρωση που επικαλείται, στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετώπισαν την υπόθεση του Νoor 1 πλημμελώς, επιδερμικά και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά που εκ των υστέρων μπορούν ν’ απαντηθούν.

Προϋπόθεση

Εθνική συμμετοχή στην προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο στους ιδιώτες απαιτούν οι δανειστές προκειμένου ν’ απελευθερώσουν, μετά το καλοκαίρι, την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προβλεφθεί από το Eurogroup για τον συγκεκριμένο σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δόση που εγκρίθηκε από to Eurorgoup της 15ης Ιουνίου ανέρχεται στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ και είναι απόρροια του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Η δημοσκόπηση

Οι πολίτες δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την… επιτυχία του Eurogroup, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Prorata, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Αφενός η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαξιώνει τη συμφωνία και αφετέρου η δημοσκόπηση τοποθετεί τη ΝΔ στο 36%, που συνιστά άλμα 6 ποσοστιαίων μονάδων τον τελευταίο μήνα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι το ιδιαίτερο.

Οι υπαινιγμοί

Οι λόφοι των απορριμμάτων… ανάγκασαν τον Μανόλη Περαντωνάκη και τον Φαίδωνα Βαρδαβά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι χθες στη Λότζια κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος για την εκτόνωση του προβλήματος, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν και οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων, που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετέχουν στον μεμονωμένο καθαρισμό. Προφανώς και μέτρησαν οι υπαινιγμοί του δημάρχου για τους ιδιώτες.

«Βόμβα»

Το ότι τα σκουπίδια στους δρόμους με τις θερμοκρασίες των ημερών αποτελούν μια υγειονομική «βόμβα» έρχεται να επιβεβαιώσει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, που με σχετική ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα συσσωρευμένα σκουπίδια, σε συνδυασμό πάντα με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε μολυσματικές εστίες και να μεταφερθούν εντός των σπιτιών από τα κατοικίδια.

Ήρθε εν κρυπτώ

Όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι, λέει ο θυμόσοφος λαός και στον ΣΥΡΙΖΑ είπαν να το ασπαστούν, με αφορμή την κάθοδο στο Ηράκλειο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου. Ο Κ. Πετρόπουλος ήρθε χθες χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι. Επισκέφτηκε υπηρεσίες του ΙΚΑ, πήγε στο Επιμελητήριο και το απόγευμα στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου. Σιωπηρά και σχεδόν ινκόγκνιτο. Και όσοι απορούν για το «κρυφτό» του υπουργού, ας υπενθυμίσουμε την επίσκεψη Πετρόπουλου στο Ηράκλειο τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου συνοδεύτηκε με έντονες αποδοκιμασίες και «ντου» που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας μέσω της τηλεοπτικής κάμερας. Αλλά τώρα είχαν γνώση οι φύλακες!

Ψάχνουν νέο... Ταγματάρχη

Αναζητείται νέος διευθύνων σύμβουλος για την ΕΡΤ για μια πενταετία μετά την παραίτηση από τη θέση του Λάμπη Ταγματάχη την περασμένη εβδομάδα.

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε στο opengov.gr και όποιοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο γενικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, καθώς και τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα με τη συγκεκριμένη θέση.

Χρειάζομαι θεραπεία

Σε θεραπεία θα χρειαστεί να υποβληθεί τους επόμενους μήνες, για να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στο χειρουργείο, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ο ίδιος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook "Τελικά, δεν είναι όλα καλά". Οι ιστολογικές εξετάσεις, δείχνουν ότι για τους επόμενους μήνες θα χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή” και προσθέτει: "Τώρα όμως που το μάθατε θέλω να σας ζητήσω και να το ξεχάσετε. Η κουβέντα θα ήθελα να σταματήσει εδώ. Δεν έχω σκοπό να κάνω συζητήσεις ή να δώσω συνεντεύξεις με θέμα την υγεία μου".