Η Ομάδα έρευνα και διάσωσης του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών με φόντο το ενετικό φρούριο του ΚούλεΗ Ομάδα έρευνα και διάσωσης του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών με φόντο το ενετικό φρούριο του Κούλε

Του Θάνου Περβολαράκη

Μια ομάδα 20 ατόμων με αγάπη για τη θάλασσα, αλλά κυρίως για τον συνάνθρωπό μας, αποτελεί τον αφανή πολλές φορές ήρωα, τον φύλακα άγγελο ανθρώπων που κινδύνευσαν στο νερό.

Είναι οι 20 κυβερνήτες σκαφών της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή με τα σκάφη τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Δ. Γιαβρίδης, μιλάει στην «Π» για το πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, για τους ανθρώπους που την αποτελούν, τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και για περιστατικά του παρελθόντος που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Όταν λέμε ομάδα έρευνας και διάσωσης τι εννοούμε;

«Καταρχάς να σας πω ότι ο Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών λειτουργεί από το 1996, η Ομάδα Ερευνάς και Διάσωσης συστάθηκε το 2006. Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία αποτελείται από τους εμπειρότερους κυβερνήτες του συλλόγου. Είναι 20 κυβερνήτες με ισάριθμα σκάφη, οι οποίοι είναι σε 24ωρη βάση και 365 μέρες το χρόνο στη διάθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του θαλάμου επιχειρήσεων για άμεση επέμβαση, όποτε ζητηθεί η βοήθειά μας από το Λιμεναρχείο ή το θάλαμο για περιστατικά στη θάλασσα».

Σε τι είδους περιστατικά ζητείται η βοήθειά σας;

«Πρόκειται για συμβάντα που είτε αφορούν σε διάσωση αγνοούμενου, είτε κάποιο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ένα σκάφος ή ακόμα και σε μία έρευνα μετά από καταγγελία για μόλυνση από πετρέλαιο. Είμαστε πάντα σε επιφυλακή δύο σκάφη από την ομάδα, τα οποία πέφτουν στο νερό με ετοιμότητα λιγότερης από μισής ώρας για να προσεγγίσουν το σημείο το οποίο μας έχει δώσει το Λιμεναρχείο».

Τα σκάφη της ομάδας τι είδος είναι και πού επιχειρείτε;

«Είναι φουσκωτά σκάφη, τα περισσότερα είναι άνω των 7 μέτρων, εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας και έρευνας, από ραντάρ μέχρι βυθόμετρα. Διαθέτουμε οτιδήποτε χρειάζεται, ώστε να επιχειρούμε στις περιπτώσεις που έχουμε κληθεί. Επιχειρούμε στη βόρεια πλευρά του νομού Ηρακλείου, λόγω χρόνου. Έχουμε επιχειρήσει 2-3 φορές στο νότο του νομού. Όμως σε ένα συμβάν που χρειάζεται άμεση κινητοποίηση, μέχρι να μεταφερθούν τα σκάφη στα νότια, υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας;

«Η ιδέα ξεκίνησε από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να μπορούμε να συνεισφέρουμε κι εμείς, με τις δυνατότητες που έχουμε, προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά και προς τις αρχές που αντιμετωπίζουν κι εκείνες προβλήματα. Οι αρχές δεν έχουν πάντα τις δυνατότητες που έχουν οι ιδιώτες και είναι καλό να συμβάλουμε από την πλευρά μας, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Γι αυτό τον λόγο ξεκίνησε η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία είναι υπό τη σκέπη του Ομίλου και του Δ.Σ. θα πρέπει να αναφέρω ότι η Ομάδα Ερευνας και Διάσωσης έχει δική της τριμελή επιτροπή που τη διοικεί. Η επιτροπή αυτή διοργανώνει κάποιες εκδηλώσεις, ασκήσεις στη θάλασσα, επί χάρτου, σεμινάρια κάθε χρόνο για τα μέλη της».

Οι κυβερνήτες επαγγελματικά με τι ασχολούνται;

«Είμαστε επιχειρηματίες, έμποροι, δικηγόροι, γιατροί κοκ. Διαθέτουμε το σκάφος μας, την εμπειρία μας και την ασφάλεια του σκάφους μας για το κοινωνικό σύνολο»

Η προσφορά σας είναι εθελοντική;

«Ναι. Δεν υπάρχει κανένα όφελος, πέρα από αυτό της προσφοράς. Το μόνο που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι ο Ο.Λ.Η, τον οποίο ευχαριστούμε, μας παρέχει τα καύσιμα όταν γίνεται κάποια διάσωση ή έρευνα. Όλα τα υπόλοιπα έξοδα, όπως η συντήρησή των σκαφών μας, καλύπτονται από εμάς».

Η ομάδα αποτελούνταν πάντα από 20 άτομα;

«Πάντα ήμασταν από 15 έως 20 άτομα. Οι περισσότεροι ήταν από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Κάποιοι λόγω συνθηκών δεν μπορούσαν να συνεχίσουν και αντικαταστάθηκαν από νέα μέλη. Είμαστε 20 άτομα γιατί θα πρέπει να βγαίνουν οι υπηρεσίες. Κάθε δυο με τρεις μήνες αλλάζουν τα σκάφη και μπαίνουν νέα ζευγάρια».

Εάν κάποιο μέλος ενώ είναι σε «υπηρεσία» δεν μπορεί να βοηθήσει σε κάποια επιχείρηση, τότε τι γίνεται;

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν πάντα δύο σκάφη, τα οποία είναι σε ετοιμότητα για να πέσουν στο νερό. Εάν δεν μπορεί ο ένας για οποιονδήποτε λόγο, θα πέσει ο άλλος. Επίσης, εκτός από τα δύο σκάφη, υπάρχουν κι άλλα δύο back up που θα πέσουν, εάν τους ζητηθεί. Έχει τύχει σε συμβάν που ήταν μεγάλο και σοβαρό, να πέσουν τέσσερα σκάφη. Ήταν μια περίπτωση με έναν λουόμενο που αναζητούνταν, κι επειδή η περιοχή δεν είχε προσδιοριστεί με ακρίβεια, έπεσαν τέσσερα σκάφη για να γίνει σάρωση της περιοχής».

Θα μπορούσατε να μου πείτε κάποια περιστατικά που πήρατε μέρος;

«Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 44 σοβαρά συμβάντα. Έχουμε πάρει μέρος και σε περιστατικά στα οποία είχε γίνει κάποιο λάθος, όπως για παράδειγμα όταν ενημερωθήκαμε για φωτοβολίδα στη θάλασσα, που τελικά ήταν κάτι άλλο.

Πέρυσι είχαμε έναν λουόμενο που είχε ανοιχτεί για ψαροντούφεκο, ο οποίος τελικά πνίγηκε και τον βρήκαμε να επιπλέει νεκρός χωρίς να μπορούμε να τον επαναφέρουμε. Ακόμη, πέρυσι σ' ένα ιστιοφόρο έσπασε λόγω του ανέμου το κατάρτι. Τα σκάφη μας και το σκάφος του Λιμεναρχείου πλησίασαν το ιστιοφόρο αυτό που ήταν ακυβέρνητο έξω από την Ντία και το φέραμε πίσω με ασφάλεια. Τα δικά μας σκάφη μπορούν να προσεγγίσουν την ακτή. Επίσης, είχαμε πάρει μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων που επέβαιναν σε αεροπλάνο που είχε πέσει ανοικτά της Ντίας. Είναι πολλά τα περιστατικά. Μας ενδιαφέρει η προσπάθειά μας να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα συμβάντα καταλήγουν άσχημα...»