Η διπλωματική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με αφετηρία τον πολιτισμό πήρε σάρκα και οστά. Έπειτα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών 10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς, βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Πρόκειται για μία μεγάλη πολιτική ευκαιρία. Ένα εγχείρημα που ανοίγει το πεδίο για νέες διπλωματικές συμμαχίες, συνεννοήσεις και σχέσεις πολυμερούς συνεργασίας βάζοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι 10 κράτη από 4 ηπείρους που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την επικαιρότητα του πολιτισμού τους σήμερα.

Αυτοί οι πολιτισμοί παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα επίκαιροι γιατί μέσω της τέχνης, της φιλοσοφίας και των ιδεών που καλλιέργησαν επηρεάζουν ακόμα τον σύγχρονο κόσμο. Μέσω αυτής της επικαιρότητας των πολιτισμών τους, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Φόρουμ καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα έναν ειδικό ρόλο, καθώς ο πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.