Του Κώστα Μπογδανίδη

Ενημέρωση και… οδηγίες αναζητά τώρα η Περιφέρεια Κρήτης για το θέμα των αιολικών πάρκων-μαμούθ που είχαν σχεδιαστεί για το νησί από τις εταιρείες του Κοπελούζου και του Περιστέρη. Ενώ οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από την ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΙΚΑ έχουν περάσει από…σαράντα κύματα και στο τέλος…έμειναν «μισές» και επρόκειτο σύντομα να περάσουν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ξαφνικά…στην Περιφέρεια μαθαίνουν ότι οι δύο επιχειρηματίες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Εμείς επισήμως δεν ξέρουμε τίποτα. Μόνο δημοσιογραφικά ενημερωθήκαμε για τη συγχώνευση αυτή και το ότι προτείνουν ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ τώρα. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα αυτό και πρέπει να δούμε πώς θα πορευθούμε» λέει στην “Π” ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει επίσημη ενημέρωση και από τις εταιρείες και από το Υπουργείο.

«Πρέπει να έχουμε κάτι στα χέρια μας για να κινηθούμε. Θα το συζητήσουμε και με τον περιφερειάρχη και με το Υπουργείο, αλλά εδώ μιλάμε για άλλο σχέδιο» τονίζει ο κ. Καλογερής.

Μπορεί επισήμως να μην προέκυψε τίποτα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων στο πλαίσιο του Πακέτου Γιούνκερ αναφέρεται ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Ποια η διαφορά; Μα πριν 3 χρόνια τα σχέδια των δύο εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ προέβλεπαν την κατασκευή αιολικών σταθμών ισχύος 1.000 MW, η κάθε μία δηλαδή αθροιστικά 2.000 MW.

Τι άλλαξε;

Θυμίζουμε ότι Κοπελούζος και Περιστέρης στην αρχή δέσμευσαν τη…μισή Κρήτη για να «φυτέψουν» αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια κατέθεσαν αιτήσεις για να παράγουν από 1000 Μεγαβάτ ο καθένας. Κι αργότερα μείωσαν το σχέδιο αφού οι περιοχές με τα αιολικά ήταν μέσα σε…Νατούρα, ζήτησαν δε από την περιφέρεια και από το Υπουργείο να μην εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Τώρα όπως έγραψε η “Π” ενοποιείται το σχέδιο των εταιεριών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ προκειμένου να βρεθεί πιο εύκολα χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιούνκερ. Τα δύο μεγάλα και ξεχωριστά επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κρήτη με ηλεκτρική διασύνδεσή τους στην Αττική γίνονται…σάρκα μία προφανώς ποιώντας και την ανάγκη φιλοτιμία. Με μία πρόταση η οποία θα φέρει, λέει, επενδύσεις της τάξης των 2,4 δισ ευρώ.

Η Περιφέρεια Κρήτης ήταν εξαρχής αρνητική. Από την πρώτη στιγμή που τα μεγάλα «πακέτα» αυτά είχαν πάρει τις εγκρίσεις για τις βουνοκορφές- επενδύσεις 2,4 δισ. και 1,99 δισ. ευρώ αντίστοιχα με περίπου 2000 Μεγαβάτ- η Περιφέρεια δεν έβλεπε με καλό μάτι αυτά τα αιολικά πάρκα που ήταν τερατώδη και συνδύαζαν το υποβρύχιο καλώδιο με εξαγωγή ρεύματος.